Autor Wątek: Pokręcone ogrzewanie...  (Przeczytany 6028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pokręcone ogrzewanie...
« dnia: Listopad 01, 2005, 13:38:42 pm »

Kaczy#1853

• Gość
juz drugi raz zdejmowalem cala deske by sie dobrac do nagrzewnicy. Najpierw wymienilem ja na druga - troche pomoglo, ale grzalo tylko przy zamknietym doplywie powietrza z zewnatrz. Wiec za drugim razem oblukalem te klapki nad sama nagrzewnica - okazalo sie ze sie nie otwieraja do konca. No to i to zrobilem. I teraz efekt jest taki:

Wlaczony nawiew z zewnatrz bez wlaczonego wiatraka.

Lewy bok - cieple || Lewy srodek - chlodne || Prawy Srodek - cieple || Prawy bok - cieple
                              Dolny lewy  - cieple    ||  Dolny prawy - cieple

Po wlaczeniu wiatraka:

Lewy bok - cieple || Lewy srodek - GORACE || Prawy Srodek -  CHLODNE || Prawy bok - cieple
                              Dolny lewy  -  chlodne   ||  Dolny prawy -  chlodne

No po prostu jest to porabane... ma ktos jakies sugestie??

Jak wylacze doplyw z zewnatrz to jest ofcourse cieplutkie ale slaby "powiew" ..  ;)

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2005, 14:53:09 pm »

huragan83

• Gość
U mnie w 1.6li 96r. jest podobnie bez dmuchawy wieje zimne wlacze dmuchawe cieple i tak na przemian z każdej kratki inaczej ja poprostu jak mi za zimnym wieje zamykam dan? kratke i tyle bo s?dze że szkoda nerwów do tego.

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2005, 19:06:02 pm »

Kaczy#1853

• Gość
To ze bez dmuchawy masz zimne to akurat standard (wina tych klapek nad nagrzewnica)... u mnie bez dmuchawy leci cieple z 3 wylotow a z jednego zimne. Po jej wlaczeniu w tym co lecialo zimne lei cieple, a w tym co lecialo ciepe leci zimne.

I TO JEST DZIWNE.

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2005, 21:37:38 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "Kaczy#1853"
To ze bez dmuchawy masz zimne to akurat standard (wina tych klapek nad nagrzewnica)... u mnie bez dmuchawy leci cieple z 3 wylotow a z jednego zimne. Po jej wlaczeniu w tym co lecialo zimne lei cieple, a w tym co lecialo ciepe leci zimne.

I TO JEST DZIWNE.

:D  cóż samo życie
ja też miałem taki cyrk.Przeszło mu po wymianie zaworu na nowy ale czy to od tego to wie tylko ON sam :D

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2005, 01:11:08 am »

zibbizibbi

• Gość
Witam.

Jest sposob na rozwiazanie problemow z ogrzewaniem w Poldku Caro !!! Mozna sprawic aby regulacja cieplem byla leciutka i super skuteczna (zimne to idealnie zimne a cieple to piekielko w aucie !!!).

Mam u siebie zalozony zaworek z Lublina 3 zamiast zwyklego polaczony dzieki banalnej przerobce do standardowej linki. Efekt taki ze ciegno od ogrzewania mozna przesowac koniuszkiem opuszka palca (zero oporow) a zawor w skrajnych polozeniach suwaka sie w pelni otwiera i w pelni zamyka (zaworek jest innej konstrukcji od Poldkowego i jest 100 razy skuteczniejszy, wydajniejszy i zapewne trwalszy). Do tego drobna regulacja tej drugiej linki podlaczonej do suwaka (od klapek) i efekt piorunujacy ! Po 5 minutach nie da sie wytrzymac upalu w trasie w aucie bez wzgledu czy wiatrak chodzi czy nie.

Czy zdazylo wam sie ze mimo odpiecia linki i ustawienia zaworka na full otwarte nawiewy swirowaly (z jednego zimne z innego cieple) ? Otoz za to sa z reguly odpowiedzialne dwie klapki w obudowie ktore zaslaniaja badz odslaniaja nagrzewnice (druga linka przy suwaku ogrzewania). Przy pelnym ogrzewaniu te klapki musza byc maksymalnie otwarte i docisniete do brzegow w srodku tak zeby powietrze szlo tylko przez nagrzewnice a nie np. bokiem bo wtedy wpada wlasnie chlodne powietrze w niektorych miejscach. Zeby to dzialalo trzeba tak ustawic linke zeby w dolnym przesunieciu suwaka byla ona mozliwie najbardziej wysunieta. Efekt gwarantowany.

Pozdrawiam.

Jezeli jest ktos chetny moge umiescic fotki mojego patentu. U mnie dziala to rewelacyjnie i poprostu nie ma porownania do seryjnej regulacji. Spokoj na dlugie lata !!!

PS. Ze wzgledu na lekkosc z jaka chodza u mnie suwaki zalozenie elektrycznego sterowania suwakami to banal. Mozna podpiac silnowniczki od szyb el. wyciagniete z jakiegos szrota, podlaczyc guziczki i gotowe. Jak widac zaworek z Lublina daje wiec jeszcze mozliwosc rozwiniecia ukladu o sterowanie elektroniczne.

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2005, 08:34:34 am »

Kaczy#1853

• Gość
Cóż... co do zaworka: ja go nie mam! Tzn. wywalilem go na czas zimy - jest podpiety kawalek rurki bezposrednio od silnika do nagrzewnicy, wiec tutaj napewno woda zasuwa ciepla. A co do tych klapek to juz je ustawialem. Sa na maxa otwarte.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to aby upchac pomiedzy nagrzewnice scianki obudowy jakiejs gabki by na pewno tylko przez nagrzewnice szlo powietrze. I to chyba poskutkuje...

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2005, 11:26:15 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
zibbizibbi, zapodaj fotki  :smile:
to ja, byly Marcin#839

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2005, 01:47:27 am »

zibbizibbi

• Gość

Tak wyglada zaworek z Lublina 3 w Polonezie. Polecam.

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2005, 10:39:38 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
fajny ten zaworek  :mrgreen: Wyglada tak... tak... tak nowoczesnie :)
to ja, byly Marcin#839

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 08, 2005, 23:15:17 pm »

ajk#1212

• Gość
Jak się dostać do tych klapek ?

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2005, 23:26:11 pm »

Kołcz_1906

• Gość
Do klapek możesz się dostać jedynie przez odkrecenie całej deski rozdzielczej i wyjęcie nagrzewnicy, wiem bo wymieniałem nagrzewnice a klapki s? nad nagrzwnic?.

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2005, 16:58:23 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
chlopaki, a czy rozregulowane klapki to daja o sobie znac tylko przy jadacym samochodzie, czyli ze zimno sie robi jak jedziemy zamiast cieplo, czy tez podczas postoju (i wlaczonej dmuchawie)? Czyli konkretniej - czy na postoju na ogrzewanie nie maja wiekszego wplywu te legendarne klapki?
Dziwnie troche to napisalem, ale moze ktos sie polapie o co chodzi  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2005, 19:29:03 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Ja u siebie sci?gnałem linkę ze sterowania klapkami. ręcznie doci?gnałem jado klikniecia i w aucie nie do wytrzymania gor?co się robi zaraz. Wszystkie nawiewy daj? znów gor?ce. Ale własnie założyłęm znowu linkę tak by już działały poprawnie bo na dłuższych trasach piekarnik w aucie i niedowytrzymania

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2005, 22:51:34 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
ręcznie doci?gnałem jado klikniecia i w aucie nie do wytrzymania gor?co się robi zaraz. Wszystkie nawiewy daj? znów gor?ce.
mam rozumiec ze maksymalnie wyciagnałes linke np kombinerkami??I to zadziałało?? Ja wczoraj zdemontowałem cały panel srodkowy zeby dostac sie do tych kozackich linek.ponaciagałem ile wlezie ale rezulatu zadnego...Jednym słowem myslałem ze dotre do nagrzewnicy,ale bez zciagania deski chyba jej nie zdemontuje...Kurde jak pomysle ze ta deske bede musiał zciagnac to juz mnie mierzi...Ale jak ja juz wymontuje to normalnie tak skopie to ustrojstwo ze,odpokutuje za wszystkie moje nerwy zwiaz z ogrzewaniem...Pytanie kolejne,bo doszedłem do wniosku ze jednak musi byc ona zatkana/przytkana poniewaz kiedy wlacze auto na postoju nagrzeje i pozniej załacze wentylator to przez chwile grzeje a zaraz powietrze staje sie zimne,inaczej sprawa sie ma kiedy jade bez wentylatora,wtedy leci ciepłe powietrze ale znów nie tak ciepłe jak bym tego chcial.Dobrze wnioskuje?? I czy jest jeszcze mozliwosc ze klapki(ktorych notabene jeszcze na oczy nie widziałem)jakos sie poprzestawiały, i mimo podciagnecia na max linki jeszcze jakos zle kieruja powietrze??
  • Jef
  • Czaku

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2005, 23:38:41 pm »

ajk#1212

• Gość
A ta rura ktora wychodzi z filtra powietrza powinna byc zamknieta czy otwarta w ?rodku?Bo ja pare latek jeżdziłem na zamkniętej (lato ,zima) teraz wlożylem tam kawałek kamienia :shock:  żeby byla w pozycij otwartej ,bo chyba co? mi sie tam kiedys urwało
ps. kawałek kartonu między chlodnice (ktorej nie mam - kto ma DO SPRZEDANIA proszę o natychmiastowy kontakt)tez pomaga  :P

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2005, 23:46:22 pm »

thomas#1840

• Gość
Cytat: "mastah22"
Cytuj (zaznaczone)
...Jednym słowem myslałem ze dotre do nagrzewnicy,ale bez zciagania deski chyba jej nie zdemontuje...Kurde jak pomysle ze ta deske bede musiał zciagnac to juz mnie mierzi...Ale jak ja juz wymontuje to normalnie tak skopie to ustrojstwo ze,odpokutuje za wszystkie moje nerwy zwiaz z ogrzewaniem..?

dotrzesz tam bez rozbiórki góry deski , jutro ci powiem jak  ;)

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 09, 2005, 23:48:58 pm »

WKLIW

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
myslałem ze dotre do nagrzewnicy,ale bez zciagania deski chyba jej nie zdemontuje
ja u siebie wydarłem  nagrzewnice bez ?ci?gania deski trzeba rozebrać tylko panel ?rodkowy i odczepić ten plastik  z wiatrakiem (jest na zatrzaskach kturej jest potem przewalone założyć)

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 14, 2007, 21:56:55 pm »

Michal

• Gość
Czy użytkownicy zaworu z lublina ( plastikowy APE ) jesteście zadowoleni z trwałości, działa dłużej niż oryginalny fso ?

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 14, 2007, 22:36:24 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
zapomniałem że mam. 2 lata
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Pokręcone ogrzewanie...
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 14, 2007, 23:41:25 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Prawdę mówiąc to nie wiedziałem, że jakiś zaworek od nagrzewnicy może się uszkodzić.

Gdzie to zlokalizowane jest? Przy samej nagrzewnicy?