Witam.
Jest sposob na rozwiazanie problemow z ogrzewaniem w Poldku Caro

! Mozna sprawic aby regulacja cieplem byla leciutka i super skuteczna (zimne to idealnie zimne a cieple to piekielko w aucie

!).
Mam u siebie zalozony zaworek z Lublina 3 zamiast zwyklego polaczony dzieki banalnej przerobce do standardowej linki. Efekt taki ze ciegno od ogrzewania mozna przesowac koniuszkiem opuszka palca (zero oporow) a zawor w skrajnych polozeniach suwaka sie w pelni otwiera i w pelni zamyka (zaworek jest innej konstrukcji od Poldkowego i jest 100 razy skuteczniejszy, wydajniejszy i zapewne trwalszy). Do tego drobna regulacja tej drugiej linki podlaczonej do suwaka (od klapek) i efekt piorunujacy ! Po 5 minutach nie da sie wytrzymac upalu w trasie w aucie bez wzgledu czy wiatrak chodzi czy nie.
Czy zdazylo wam sie ze mimo odpiecia linki i ustawienia zaworka na full otwarte nawiewy swirowaly (z jednego zimne z innego cieple) ? Otoz za to sa z reguly odpowiedzialne dwie klapki w obudowie ktore zaslaniaja badz odslaniaja nagrzewnice (druga linka przy suwaku ogrzewania). Przy pelnym ogrzewaniu te klapki musza byc maksymalnie otwarte i docisniete do brzegow w srodku tak zeby powietrze szlo tylko przez nagrzewnice a nie np. bokiem bo wtedy wpada wlasnie chlodne powietrze w niektorych miejscach. Zeby to dzialalo trzeba tak ustawic linke zeby w dolnym przesunieciu suwaka byla ona mozliwie najbardziej wysunieta. Efekt gwarantowany.
Pozdrawiam.
Jezeli jest ktos chetny moge umiescic fotki mojego patentu. U mnie dziala to rewelacyjnie i poprostu nie ma porownania do seryjnej regulacji. Spokoj na dlugie lata

!
PS. Ze wzgledu na lekkosc z jaka chodza u mnie suwaki zalozenie elektrycznego sterowania suwakami to banal. Mozna podpiac silnowniczki od szyb el. wyciagniete z jakiegos szrota, podlaczyc guziczki i gotowe. Jak widac zaworek z Lublina daje wiec jeszcze mozliwosc rozwiniecia ukladu o sterowanie elektroniczne.