Po pierwsze - nie chce żadnych aparatów zapłonowych - i tak u mnie nie wejdzie ....... Kolektor ssący nie pozwoli.
Czujnik GMP oraz punkty odniesienia mam na kole pasowym więc zależności czasowe są co 60 stopni - wystarcza to do obliczeń.
Jedyna sprawa to muszę wiedzieć czy wysyłać iskrę do 4 czy 1 cylindra podobnie czy do 2 czy 3 więc wystarczy jak pisałem wcześniej mi tylko jeden impuls lub chwilowy stan żeby sprawdzić z którm cylindrem mam do czynienia.
Waste-spark podaje jednocześnie oba więc nie ma problemu.
Na początek zestawię cewki parami i zobaczę jak to pracuje.
A dlaczego czujnik miałby być magnetoindukcyjny a nie halla jak jest np w vw - wlasnie od faz rozządu. Wtedy nie potrzeba przemieszczającego się przedmiotu ale wystarczy że metal będzie w zasięgu czujnika - może to być krzywka , ząbek, szczelina lub nawet otworek o odpowiedniej głębokości i średnicy - cokolwiek co zmieni pole magnetyczne w obrębie czujki.
Właśnie udało mi się dojść która świeca jest zimniejsza , która cieplejsza - fe55 są cieplejsze a fe85 są zimniejsze. Szkoda że producent taki jak Iskra nie podaje jakie wartości cieplne mają świece - tutaj ustaliłem to metodą porównawczą innych producentów.
KGB - żeby czunik działał materiał musi wykazywać właściwości magnetycze ...... plastik i alu odpada. Ale można np zamontować magnesik lub jakąś sztabkę metalu na kole od rozżądu - wszystko zależy od pomysłowości.
[ Dodano: 2007-05-12, 17:38 ]Właśnie w pracy w wolnych chwilkach zrobiłem sobie uchwycik na ceweczki, polutowałem kable , teraz pora to założyć i testować.
Fotki: