Mozesz mi Elwood, pomierzyc dokladnei wal? moze jakies fotki ? Co bym wiedzial jak to ma wszystko wyglądac.
A i czy wal Poldfordowy ma kompensacje?
Jak tylko bede na dzialce to cykne fotki i zmierze wszystko. Koncówka wysówna jest w fordzie w skrzyni, w FSO na wale .
W wale poldoforda jest po prostu przyspawana koncówka forda, pierwsza czesc jest znacznie krótsza ze wzgledu na skrzynie, druga identyczna jak w kazdym poldku
Dzisiaj troche mi sie nudzilo i postanowiłem rozwiazac pewien nurtujący mnie problem

Mianowicie wszedzie sie pisze ze w polonezie montowano silniki od sierry/granady. Jednak silniki te zarowno w sierze jak i w granadzie sie róznily wiec chialbym miec 100 % skad pochodził motor dostarczany do FSO :mrgreen:
Przypomniało mi sie ze ford wszystkie czesci oznaczal swom numerem a literatury z opisami jest sporo mozna z duzym prawdopodobienstwem na podstawie katalogów okreslic skad pochodzi dana czesc i w jakich samodach i rocznikach ja montowano
Pierwsza rzecz w numerach forda pierwsze 2 cyfry to najprawdopodobniej rok produkcji
1)Glowica ma numer 82-HM-6090-GB i pochodzi od sierry 2,0 ohc
2)Walek rozrządu -zólty pasek ,dwie kropki wiec od wersji 1.8/2,0 numer 78HM-6250-BA montowany w Capri 5/75-4/86, Cortina 1970-1982, Granada 1,8(

?) 8/81-4/85 Granada 2,0 5/85 .Co dziwne wałek ma wybite równiez 89 a glowica odlane 89 -czyzby rok produkcji ? Egzamplarz tego silnika ma dosc niski numer nabity w FSO - okolo 190 wiec pochodzi z przejsciówki
3)Wiazka elektryczna numer 85-14603-KA-Granada
4) Modul zaplonowy numer 85-GB-12A297-CC- montowany w silnikach NET Sierra i Granada i granada 1986-1990 2,0 manual. Rózne zrodłą podaja rózne roczniki
Narazie tylko tyle czesci sprawdzilem bo te mam "pod reka "