Leonek1321, Google twój przyjaciel. Nie pisz takich bzdur bo jeszcze ktoś uwierzy w to co piszesz.
Jak podstawi całą wiązkę silnika z vvc to nic nie będzie się pitolić. Jedyny problem to immobiliser który trzeba też wszczepić ale to tylko kilka kabelków extra. Z resztą ktoś już rozpoczął taki projekt ale słuch o nim zaginął.
Co do 1,8 to jak było napisane bezkopółkowce są młodsze. Da się je z powodzeniem przerobić na kopółkowce tylko trzeba uważać na właściwe nabicie palca. Zawsze można zapodać elektronikę z oryginału 1,8 na kole zamachowym z 1,4 (bezkopółkowy oczywiście). Bonus taki że sprzęgło 200mm w standardzie.
Wtryski bynajmniej u mnie najlepiej spisywały się z rovera 1,8 o wydajności 218ccm. U senna zresztą też takie były. na omedze 2.0 8v to lata vanowy 1,6.
Kolektor z 1,4 ma więcej zalet niż mogłoby się zdawać. łatwo go dopasować do głowicy. A dobrze spolerowany, rozwiercony powinien tylko poprawić sytuację.
Przepustnicę najlepiej dać z poldorovera (niezaleznie od zastosowanej elektroniki). jest o dobre 8mm większa od standardowo stosowanych przy silnikach serii k16.
Skrzynia na początek poldroverowa powinna dać radę. W sumie jest coraz więcej mocnych Kseries a tylko ja mam skrzynię niefabryczną...
Kolektor wydechowy 4w1 wkłada się banalnie. Można go tak wpasować że zastąpi żeliwo 1:1. Wystarczy podciąć od dołu przy flanszy silnika i przytulić nieco całość do silnika. katalizator tnie się zaraz za łączeniem wszystkich rur i wstawia redukcję z hydrauliki bodajrze "holendra"
I jeszcze jedno. Jak bym miał extra czas i kasę to już dawno bym wsadził vvc. Wg mnie to niewiele większy problem niż wsadzenie zwykłego 1,8.
Qrcze coraz więcej tych 1,8 się szykuje. Ciekawe kto pobije moje osiągi i jakim kosztem... :mrgreen: