Podłączę się pod temat.
Zakupiłem silnik Rovera 1.6 (na kopułce, z metalową miską, nie wiem który rok)- będę go wrzucał do 125p w miejsce 1.4.
Przeczytałem artykuł na głównej stronie i cały ten temat (głowę przez to mam większą niż arbuz :D )
Mam w związku z tym parę pytań:
1. wtryski w 1.6 są beżowe- czy muszę je zmieniać ? (silnik będzie pracował na osprzęcie 1.4)
2. Pompa wspomagania jest roverowa- koło dwubieżniowe roverowe (z silnika 1.6) alternator będę zakładał od 1.4 (jeden rowek mniej)- czy da się przełożyć koło z alternatora 1.6 na alternator z 1.4 ? (chcę przełożyć kółka ponieważ alternator w 1.4 mam po regeneracji)
3. Sprzęgło i koło zamachowe- rozumiem że koło zamachowe muszę założyć od 1.4? Otwór w wale- wałęk sprzęgłowy będzie pasował P&P w silnik ten który kupiłem czy muszę zastosować łożysko (jeśli tak to jaki symbol- 61900 00625 JP czy HK1012? ) Przeczytałem też o roztaczaniu 13.8mm na 14 mm otworu w wale- będzie to mnie dotyczyło też czy nie?
4. Sprzęgło mam 200 mm ? (to sobie mogę zmierzyć, bardziej z ciekawości pytam

)
5. Kolektor rurowy- jest to kolektor 4w1- zmieści się w komorę, czy muszę go przerabiać?
Chyba tyle

Jak mi coś się nasunie jeszcze, to będę pytał