Autor Wątek: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..  (Przeczytany 452131 razy)

Odp: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..
« Odpowiedź #200 dnia: Październik 25, 2009, 19:46:38 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
O ile takie jeszcze będą, niestety teraz stare auta traktuje się jak zbędne śmieci, "bo w salonie dostaniesz zniżkę jak zutylizujesz swoje auto" to nic, że to auto pojeździłoby jeszcze kilka dobrych lat, ważne, żeby ładnie się prezentować w nowej Dacii Logan :shock:

« Odpowiedź #201 dnia: Październik 25, 2009, 20:21:29 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "matucha#1931"
Sterciu, i tak dojdzie do tego, że jak będziesz chciał dobrego dostawczaka, to kupisz Mercedesa "kaczkę", do tego kapitalka silnika i masz auto z głowy na 1.000.000 km ;)

Mój ojciec mial kaczkę od nowosci, w 1994 roku kupiona w salonie w Berlinie. Auto w wersji podwyzszonej , przedłuzonej do połowy oszklonej , wersja 310D. Auto sprzedane zostało jako dwu letnie wiec ja caly czas pamiętam je jak wyglądało jak nowe ;). Szkoda ze wtedy smarkacz bylem to nawet fotek nie mam tego auta , teraz to mam az nadto fotek swoich pojazdow :D. Sprzedane zostało gosciowi co mial firme budowlana u mnie z osiedla , do tej pory ją ma jego syn. Auto do niedawna wyglądalo jak kompletny zlom ,az zal bylo patrzec jak ulegało degradacji. Mysmy jak ja mieli to przeciez to była nowka sztuka. Jakiś rok temu jak z nim rozmiawialem kupiuli innego dostawczaka a to auto jakiś blacharz im miał zrobić bo sprzedawac sie im nie opłacalo , tylko a zlom jedynie. Robil to bo podobno w ramach rozliczenia za jakies usługi budowlane. Teraz wygląda znow jak nówka sztuka , kolor zmieniła z bialego na zielony taki dośc ostra zieleń (w kazdym badz razie fabrycznie z tym kolorem wychodziły) , dach podwyzszony biały. Auto po remoncie dostal jego syn i narazie widze wygląda jak nówka sztuka :). Ale do kaczki bym nie wrócił z tego względu ze tam przez to ze silnik w kabinie był to komfort nie za rewelacyjny był.  Człowiek za szybko sie do dobrego przyzwyczaja , dlatego przyzwyczauilem sie do sprintera z deską polifcie i jak bedzie trzeba to chyba przy nim zostane. Wstawi silnik z 312D i przezyje te nowe na bank jezeli go rdza nie zje  :mrgreen: .

Ostatnio stoi w ASO bo usuwają korozje z nadkol , za dwa tygodnie mi sie gwarancja kończy wiec trzeba było jeszcze wykorzystac :D. A dodam ze auto z 2006 rokui po przebiegu niecałe 200kkm  :mrgreen: . Więc jak tak beda robić te nowe auta to po 5 latach   skoroduja dokumentnie :D.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #202 dnia: Październik 25, 2009, 20:38:59 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
W końcu masz chyba w instrukcji, że eksploatacja pojazdu przewidziana jest na 5 lat i pozniej nalezy go zutylizować? Prawdziwie biodegradowalne te nowe sprintery, same się zutylizują :D

« Odpowiedź #203 dnia: Październik 25, 2009, 20:39:03 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
No cóż - sąsiadowi w Iveco zmieniali cały tylny most po przebiegu raptem 30 000 km... I jeszcze była awantura bo nie chcieli tego zrobić mimo gwarancji. A to auto nie było ani przeciążane, ani jakoś katowane, bo sąsiad ma firmę instalacyjna i furgon służy do wożenia paru facetów z narzędziami. No i czasem ciągnie lawetę z minikopareczką...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #204 dnia: Październik 25, 2009, 20:43:01 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "Grzech#1938"
sąsiadowi w Iveco zmieniali cały tylny most po przebiegu raptem 30 000 km...

w Iveco którym ja jeździłem most padł po przejechaniu 1500 km-do tej pory nie wiadomo dlaczego
I jeszcze była awantura bo nie chcieli tego zrobić mimo gwarancji

a czemu się dziwisz-Ty lekką ręką wydał byś 20 tyś

« Odpowiedź #205 dnia: Październik 25, 2009, 20:43:16 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "RzR"
W końcu masz chyba w instrukcji, że eksploatacja pojazdu przewidziana jest na 5 lat i pozniej nalezy go zutylizować? Prawdziwie biodegradowalne te nowe sprintery, same się zutylizują :D
Nie , w polskich instrukcjach nie piszą tego. W instrucjach obsługi aut z GB , IRL pisze wyraznie tłustym drukiem na drugiej stronie ze tylko na 5 lat eksploatacji producent przeznacza to auto (i to nie zaleznie od produceta , czy to Fiat/Mercedes/VW to wszędzie to samo jest) . Ale to juz pisali w latach 90-tych  8) .
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #206 dnia: Październik 25, 2009, 20:45:11 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
No cóż - sąsiadowi w Iveco zmieniali cały tylny most po przebiegu raptem 30 000 km... I jeszcze była awantura bo nie chcieli tego zrobić mimo gwarancji. A to auto nie było ani przeciążane, ani jakoś katowane, bo sąsiad ma firmę instalacyjna i furgon służy do wożenia paru facetów z narzędziami. No i czasem ciągnie lawetę z minikopareczką...

Co do Iveco, wujek ma od maja nowy kontener w tym tygodniu przy przebiegu 50 parę tys. elektryka zaczęła świrować... przez noc jechał z otwartą szybą, bo ta stwierdziła, że się otworzy i nie zamknie :lol: no a prócz tego gasły światła przy włączaniu kierunków. Zaprowadził na serwis i wziął z firmy auto, którym jeździł wcześniej tez Iveco tyle, że furgon ten ma nieco ponad 200 tys i oczywiście szyba od strony kierowcy nie działa :P Poza tym od czasu tankowania na lukoilu świeci się lampka od wtrysków i wchodzi w tryb awaryjny, czyli m.in turbina nie pompuje tak jak powinna, a serwis tylko rozkłada ręce :roll:

« Odpowiedź #207 dnia: Październik 25, 2009, 20:48:21 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
To widze niepotrzebnie narzekam na mojego sprintera , mi az tak powazne rzeczy nie padaja jak most  8) , no ale instalacja elektryczna poszłą i cala byla wymieniana w kabinie i silniku , rozrusznik dwa razy bo sie woda do niego dostawała , korozje usuwali mi juz w tych samych nadkolach co teraz jak auto miało póltora roku  8) , Turbina juz wymieniana była , więc troche przeszedl. Ale i tak nie tyle co wczesniejszy z 2005 roku co miałem , tam po przebiegu 380kkm silnik do remontu juz sie nadawał  :mrgreen: . Ale to wystarczylo raz mu dać 180km/h na autobahnie i silnik do remontu  :mrgreen: W trybie awaryjnym niejeden raz mi sie przelaczal , ale to zwykle wina paliwa była , albo tryb awaryjny , albo stwierdzał ze ma wszystko gdzies i nie odplał. A tankowany zawsze jest na markowych stacjach , czyli widac jakie paliwo mamy w PL  na stacjach  8)

[ Dodano: 2009-10-25, 20:54 ]
A mam Ducato Maxi 2,8idTD (silnik IVECO) z 2002 roku i ten to na wszystkim pojedzie co mu sie wleje :D , grzeczne auto poprostu. Pomimo przebiegu 60 000km jaki ma (a mam go od momentu jak wybiło mu 1000km) to prócz silniczka wycieraczek , a własciwie mechanizmu który sie zataral i wymianie wszystkich węzy gumowych to auto jezdzi bez jakiej kolwiek ingerencji mechanika. A przeciez to tylko FIAT  :mrgreen: . Aaaa sorki... przy klimie jeden aluminiowy przewód mi pękł i był wymieniany , a ze klima to bardzo rzadki element wtych autach to musiałem w ASO kupić glupią rurkę aluminiową  za 470zł.  :roll:
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #208 dnia: Październik 27, 2009, 15:03:17 pm »

Offline Wojt@s

• Sympatyk
1.4 K16
1.6 K16
1.6 OHV
1.6 T  in progress...

« Odpowiedź #209 dnia: Listopad 03, 2009, 20:04:20 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Obejrzałem właśnie przysłaną mi na maila (spam reklamowy z Onetu), reklamę Chevroleta Cruze. Kolory do wyboru to:
czarny, brązowo-szary, fioletowo-szary, granatowy  jak flamaster, biały, ciemnoszary, jasnoszary i czerwono-szary... Ale wielki wybór.  :lol:

« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 03, 2009, 22:17:38 pm »

Fistasz

• Gość
to pewnie w standardzie. Chcesz inny to 5000 doplaty :)

« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 03, 2009, 22:57:59 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Najbardziej popularnym kolorem wsród samochodow jest srebrny więc taki w palecie barw oferują (Srebrny Poly) więc starczy  ;) ,  najwazniejszy kolor jest i po co więcej ??
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 04, 2009, 08:08:29 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Sprawę kolorów najlepiej rozwiązał Ford w modelu T. Mozna było zamówić go i kupić w każdym dowolnym kolorze pod warunkiem że będzie to kolor czarny  :lol:  :lol:  :lol:
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 04, 2009, 08:31:08 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Wolałbym jeździć różowym niż srebrnym (czerwonego też nie trawię). Przynajmniej miałbym autko z charakterem. Wszak nie od dziś wiadomo, że najnudniejszym autem świata przełomu XX i XXI wieku jest srebrna Skoda Fabia. Można wejść na taki samochód i dopiero wtedy się go zauważy :P Na drugim miejscu są wszystkie pozostałe srebrne samochody :wink:
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 06, 2009, 16:16:47 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A propos - oto dywanik, który spowodował ileś tam wypadków, w których byli też zabici. Z powodu tego właśnie dywanika Toyota wezwała w trybie pilnym 3 500 000 samochodów do serwisu. Jakiś policjant przed śmiercią wzywał pomocy przez radio bo nie gaz mu się nie cofnął...

Czyżby zautomatyzowane samochody wywoływały całkowity brak myślenia u ich właścicieli? :?:

« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 08, 2009, 20:44:27 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Grzech#1938, skoro w tym kraju dostaje się odszkodowania za poparzenie herbatą z kubka, na którym nie było informacji o temperaturze, to co Ty się dziwisz ? :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 08, 2009, 21:26:49 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Grzech#1938, skoro w tym kraju dostaje się odszkodowania za poparzenie herbatą z kubka, na którym nie było informacji o temperaturze, to co Ty się dziwisz ? :P

Pierwszy raz słyszę, skąd bierzesz takie hitowe info.

« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 08, 2009, 22:02:31 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ja o tym słyszałem, ale i tak takie kwiatki ja ten dywanik nie przestają mnie zadziwiać... :lol: O ile wyciągnięcie odszkodowania za poparzenie herbatą z kubka jest ostatecznie jakimś sposobem zarobienia kasy, to śmierć z powodu dywanika będzie jednak ewidentnym działaniem zasady doboru naturalnego...  :mrgreen:

« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 08, 2009, 22:22:17 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci

dokładnie-mam taki artykuł w PDF ale nie wiem jak wrzucić :evil:

« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 09, 2009, 01:07:45 am »

Offline KristofX

• Sympatyk
    • Polonez Caro+ 1.4GSi16v :D
Cytat: "Pio555"
dokładnie-mam taki artykuł w PDF ale nie wiem jak wrzucić :evil:

Albo wrzuć na jakiś darmowy serwer (np. mediafire.com )
Cytat: BMW Autoklub
...wstąp do PTK... Poza doradzeniem w kwestii silnika i ustawień samochodu, potrafią przeprojektować pół auta na odległość.

'97 FSO Polonez Caro 1.6GLi "F-18"
'00 Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.4GSi16v "Wisienka"
'98 Subaru Impreza GT