Autor Wątek: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..  (Przeczytany 452105 razy)

Odp: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 09, 2009, 03:51:21 am »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Właśnie przeczytałem artykuł w Angorze, że obecnie nie tylko samochody są jednorazowe ale i pozostały sprzęt rtv agd też ma zaprogramowane popsucie się po okresie gwarancji.I tak duży rtv agd/pralki, telewizory/ jest zaprogramowany na 10 lat użytkowania , a drobny sprzęt / żelazka,mp 3 4 itp/ na 2-3 lata. Ja jeszcze pamiętam czasy jak firmy chełpiły się jakością i długoletnią używalnością produktu. A dzś , żeby otumanić klienta ukrywa się pewne fakty dotyczące wad celowych wyrobów. Jak kupując ostatnio tv zażyczyłem sobie kineskopowy .W wielu sklepach wciskano mi lcd czy też plazmę. Ale jak porównałem zużycie prądu to wiedziałem , że muszę kupić kineskopowy.

« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 09, 2009, 08:24:41 am »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "mareks#1181"
Właśnie przeczytałem artykuł w Angorze, że obecnie nie tylko samochody są jednorazowe ale i pozostały sprzęt rtv agd też ma zaprogramowane popsucie się po okresie gwarancji.I tak duży rtv agd/pralki, telewizory/ jest zaprogramowany na 10 lat użytkowania , a drobny sprzęt / żelazka,mp 3 4 itp/ na 2-3 lata. Ja jeszcze pamiętam czasy jak firmy chełpiły się jakością i długoletnią używalnością produktu. A dzś , żeby otumanić klienta ukrywa się pewne fakty dotyczące wad celowych wyrobów. Jak kupując ostatnio tv zażyczyłem sobie kineskopowy .W wielu sklepach wciskano mi lcd czy też plazmę. Ale jak porównałem zużycie prądu to wiedziałem , że muszę kupić kineskopowy.

Przykład drukarki epson czy jakoś tak.

Ma zaprogramowany chip że po iluś drukach wysokoczy błąd "E!" i w instrukcji pisze "Skontaktuj się z producentem".

« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 09, 2009, 16:45:37 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Znowu Stany:
Mężczyzna kupił pudełko 24 bardzo rzadkich i bardzo drogich cygar. Ubezpieczył je przed pożarem i innymi rzeczami. W przeciągu miesiąca wypalił wszystkie cygara i zażądał od firmy ubezpieczeniowej odszkodowania. W żądaniu mężczyzna stwierdził, że cygara zostały stracone „w serii małych pożarów.” Firma ubezpieczeniowa odmówiła zapłaty, cytując że mężczyzna skonsumował cygara w normalnym stylu. Mężczyzna wniósł sprawę do sądu i wygrał. Sędzia aczkolwiek powiedział że żądanie mężczyzny jest lekkomyślne ale to firma ubezpieczeniowa umożliwiła ubezpieczenie cygar od pożaru i nie zdefiniowała dokładnie jaki rodzaj pożaru jest nie akceptowalny. Zamiast długiego i kosztownego procesu, firma ubezpieczeniowa zgodziła się wypłacić mężczyźnie odszkodowanie 15000$ za cygara, które zostały stracone „w pożarach”. Po tym jak mężczyzna zrealizował czek, firma ubezpieczeniowa aresztowała go za 24 „podpalenia” (podłożenia ognia). Dowody z poprzedniej sprawy gdzie żądał odszkodowania zostały użyte przeciwko niemu i został on osądzony winnym umyślnego spalenia własnej ubezpieczonej własności i skazanym na 24 miesiące więzienia i grzywny w wysokości 24000$.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 09, 2009, 21:58:45 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
Cytat: "matucha#1931"
Znowu Stany:
Mężczyzna kupił pudełko 24 bardzo rzadkich i bardzo drogich cygar. Ubezpieczył je przed pożarem i innymi rzeczami. W przeciągu miesiąca wypalił wszystkie cygara i zażądał od firmy ubezpieczeniowej odszkodowania. W żądaniu mężczyzna stwierdził, że cygara zostały stracone „w serii małych pożarów.” Firma ubezpieczeniowa odmówiła zapłaty, cytując że mężczyzna skonsumował cygara w normalnym stylu. Mężczyzna wniósł sprawę do sądu i wygrał. Sędzia aczkolwiek powiedział że żądanie mężczyzny jest lekkomyślne ale to firma ubezpieczeniowa umożliwiła ubezpieczenie cygar od pożaru i nie zdefiniowała dokładnie jaki rodzaj pożaru jest nie akceptowalny. Zamiast długiego i kosztownego procesu, firma ubezpieczeniowa zgodziła się wypłacić mężczyźnie odszkodowanie 15000$ za cygara, które zostały stracone „w pożarach”. Po tym jak mężczyzna zrealizował czek, firma ubezpieczeniowa aresztowała go za 24 „podpalenia” (podłożenia ognia). Dowody z poprzedniej sprawy gdzie żądał odszkodowania zostały użyte przeciwko niemu i został on osądzony winnym umyślnego spalenia własnej ubezpieczonej własności i skazanym na 24 miesiące więzienia i grzywny w wysokości 24000$.

Hahahahahahahaha. Osłabiłeś mnie kolego. Wiedziałem, że amerykanie są "nie teges" ale nie sądziłem, że aż tak :D:D

« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 09, 2009, 22:09:36 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Grzech#1938"
śmierć z powodu dywanika będzie jednak ewidentnym działaniem zasady doboru naturalnego... :mrgreen:

Polecam poszukać na necie "nagrody darwina" Tam to się dopiero uhahacie po uszy...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 09, 2009, 22:10:18 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytuj (zaznaczone)
Albo wrzuć na jakiś darmowy serwer (np. mediafire.com )

http://www.mediafire.com/?m2gzozzzykn
bardzo proszę

« Odpowiedź #226 dnia: Styczeń 04, 2010, 13:12:05 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Design Pandy to sprawa kontrowersyjna. Niektórzy go nawet chwalą za nieszablonowość.

Co do tych dwóch fotek, to bez przesady. Może i kierownice są czteroramienne, ale wyraźnie się różnią. To samo z zegarami. Nie mówiąc już o rozmieszczeniu wszelakich przycisków. Cała konsola pod nawiewami jest całkowicie różna w tych autach. A że na pierwszy rzut oka rzeczywiście mało różnic widać - cóż, każda epoka ma swoje wzorce w projektowaniu. Diabeł tkwi w szczegółach. Nie popadajmy w skrajności w tej krytyce nowych aut.
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #227 dnia: Styczeń 04, 2010, 14:04:51 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
ale przyznać musze że co jak co panda kierownice ma fajną i w dotyki u na wielkość nawet wygląd fajny.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #228 dnia: Styczeń 04, 2010, 14:16:24 pm »

e_gregor

• Gość

Bez jaj. to jest właśnie to wytresowanie przez producentów aut. Wystarczy inaczej umieścić przyciski i zrobić delikatnie inną kierownice i można klientowi wmówić oryginalny design. Nie dajcie z siebie robić idiotów. W google znalazłem fotki aut tych samych koncernów (żeby było sprawiedliwie nie wrzucając czegoś na prawdę oryginalnego).

Audi 100 vs Granada

« Odpowiedź #229 dnia: Styczeń 04, 2010, 14:53:35 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
Panda rowniez jest bardo cicha w srodku
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #230 dnia: Styczeń 04, 2010, 16:18:09 pm »

Grejfrut

• Gość
i Doblo ma tylne resory wzorowane na PN  :mrgreen:

« Odpowiedź #231 dnia: Styczeń 04, 2010, 17:04:01 pm »

Meyron

• Gość
Ja natomiast chciałem poruszyć z pozoru błahy i "przyziemny" temat. Mianowicie to co doprowadza mnie do białej gorączki :evil: w większości nowych aut to poprostu zwykły brak tylnich chlapaków nie uwzględniony w produkcji tych pojazdów. Zastanawiam się co to za dziwna moda nastała ,że jakieś 80% aut nie jest w nie wyposażone. Szczególnie jest to dotkliwe teraz zimą lub jesienią, kiedy struga wody lub błota z pod takiego pojazdu skutecznie przesłania widocznośc jadącego z tyłu , gdzie często i wycieraczki nie wystarczają. Czy Wy również zwróciliście na to uwagę? Uważam że jest to mankament, który powoduje zagrożenie w ruchu drogowym i jakaś ustawa powinna to wreszcie wyeliminować. Z tego co słyszałem to za PRL-u Milicja namiętnie ścigała za brak chlapaków, dzisiaj nastały nowe czasy, ale prawa fizyka niestety nadal pozostały stare. :roll:

« Odpowiedź #232 dnia: Styczeń 04, 2010, 17:05:54 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
Cytat: "Meyron"
Czy Wy również zwróciliście na to uwagę?

tak,zwlaszcza jak wyjade wypucowanym PNem na miasto i sie wleke za jakas pinda a potem mam caly uj#%ny przod  :roll:  ,trafne spostrzezenie ze to dziwne zjawisko  :|
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #233 dnia: Styczeń 04, 2010, 17:18:44 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Teoretycznie jest zapis o chlapaczach. Tangens kąta "wylatywania" strugi spod koła nie może być większy niż 1/4. Czyli w przybliżeniu jeśli od końca koła do końca zderzaka mamy w poziomie 20cm, to do chlapacza od ziemi powinno być 5cm. To pewnie przez tą całą UE. Jak auto dopuszczono do ruchu gdzieś tam to u nas też - to ostatnie zdanie to sobie wymyśliłem, nie wiem na 100% ;)

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #234 dnia: Styczeń 04, 2010, 18:16:04 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Za granicą jest tak, że samochody muszą być dopasowywane do lokalnych przepisów co grzecznie wszyscy producenci robią. U nas władze radośnie po prostu każdorazowo zwalniają producentów i importerów z obowiązku posiadania chlapaczy w ramach źle pojętego "sprzyjania kapitalizmowi". Pamiętam, że temat był dość intensywnie wałkowany w mediach tak na początku lat 90-tych... To samo dotyczyło posiadanego fabrycznie haka, do którego powinny być boczne kierunkowskazy, ale zachodnich nowych aut to nie dotyczyło...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #235 dnia: Styczeń 04, 2010, 18:50:45 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Mi jakos tam nie przeszkadza to ze auta są podobne we wnętrzu. Jezeli coś mi sie nie podoba nie kupuje i prosta sprawa :).

Co do wnętrz i zdjęc wyzej wklejonych to ta deska z tego Forda jest straszna :P. Z jednego i drugiego forda wyzej wklejonego :P.

Narzekacie ze nowe auta w srodku sie niewiele róznią od siebie , ale jakos naprzyklad nie widziałem drugej takiej deski rozdz. jak ta w tym aucie ponizej  :mrgreen:

Co do Pandy jezdziłem tym na nauce jazdy i nie moge powiedziec ze tam sie nie dało ustawic inaczej nawiewów tak aby nie wialy na ręce kierowcy. Dalo sie bezproblemowo.

[ Dodano: 2010-01-04, 18:53 ]
To samo dotyczyło posiadanego fabrycznie haka, do którego powinny być boczne kierunkowskazy, ale zachodnich nowych aut to nie dotyczyło...

Nie dotyczyło , bo mało który nie mial fabrycznie montowanych bocznych kierunkowskaów :D.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #236 dnia: Styczeń 04, 2010, 18:59:45 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
A czym Wam to zalatuje ?  :wink:

« Odpowiedź #237 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:09:45 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Cytat: "matucha#1931"
A czym Wam to zalatuje ?  :wink:
Obrazek

ponaciąganą dechę z Plusa? :mrgreen:
wczesniejszy temat fartuchów w nowych autach - podpisuję się pod protestem społecznym w tej sprawie aaa! wnerwiające na maxa!
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #238 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:24:43 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Alien#174, to nowy UAZ   :mrgreen:

« Odpowiedź #239 dnia: Styczeń 04, 2010, 22:21:27 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "Sterciu"

Co do Pandy jezdziłem tym na nauce jazdy i nie moge powiedziec ze tam sie nie dało ustawic inaczej nawiewów tak aby nie wialy na ręce kierowcy. Dalo sie bezproblemowo.

Może się nieściśle wyraziłem - a udało Ci się je ustawić na swoją osobę tak żeby powietrze nie dmuchało na kierownicę?  
Cytat: "Sterciu"

To samo dotyczyło posiadanego fabrycznie haka, do którego powinny być boczne kierunkowskazy, ale zachodnich nowych aut to nie dotyczyło...

Nie dotyczyło , bo mało który nie mial fabrycznie montowanych bocznych kierunkowskaów :D.

Przecież miałem na myśli auta nie mające tych kierunkowskazów. (Tak ciężko wyciągnąć logiczny wniosek z wypowiedzi?) Wtedy jeszcze ich montowanie nie było takie powszechne.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap