Autor Wątek: FSO Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari 95'  (Przeczytany 153209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FSO Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari 95'
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 06, 2014, 13:52:35 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Wszystko jest kwestią względną, w moim przypadku użytkowanie na co dzień, nie jest tożsame z użytkowaniem dzień w dzień, przynajmniej na razie póki mam zniżki studenckie ;) Innego samochodu nie mam, więc jak w końcu go skończę to wiosna-jesień będzie użytkowany normalnie. Przez rok posiadania zanim wziąłem się za remont zrobiłem 3tyś km, w dużej mierze dlatego, że unikałem jeżdżenia żeby nie wydawać kasy na paliwo i mieć więcej kapitału na rozpoczęcie remontu  :P ale po złożeniu chciałbym nim trochę więcej pojeździć ;) Co do zimy, mocno się waham i nie podjąłem jeszcze decyzji, z jednej strony trochę szkoda bo sól itp, z drugiej jazda polonezem w zimę to sama przyjemność, w planach jest też obfita konserwacja a już przy etapie lakierowania parę rzeczy się poprawi w stosunku do fabryki. Ostateczną decyzję podejmę jak przyjdzie czas  :P
Póki co chciałbym skończyć prace blacharskie przed zimą i dać już cały wóz w podkład :)

« Odpowiedź #101 dnia: Październik 07, 2014, 08:19:14 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
IMHO nie ma sensu trzymać auta w garażu i chuchać na niego - co to za auto? Wtedy to tylko mebel/eksponat, nie samochód. :P Ale oczywiście co kto lubi.

Powodzenia w zakończeniu prac jak najszybszym, w przyszłym roku na zlocie chce go zobaczyć! :)

« Odpowiedź #102 dnia: Październik 07, 2014, 09:40:51 am »

Offline Dawid91

• Sympatyk
IMHO nie ma sensu trzymać auta w garażu i chuchać na niego - co to za auto? Wtedy to tylko mebel/eksponat, nie samochód. :P Ale oczywiście co kto lubi.

Powodzenia w zakończeniu prac jak najszybszym, w przyszłym roku na zlocie chce go zobaczyć! :)
Też wychodzę z założenia, że samochód jest do jazdy, ma dawać przyjemność właścicielowi, wyjątkiem są niskoprzbiegowce którym żal nabijać przebiegu ;) ale mój poldek ma najechane 235tyś i z przyjemnością będę powiększał ten przebieg :D Tak właśnie planuję, żeby był gotowy na zlot w wakacje 2015, ale czy mi się uda to nie obiecuję :P

« Odpowiedź #103 dnia: Październik 07, 2014, 18:39:51 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Dlatego najlepiej mieć 2 auta, w jedno się tylko wkłada kasę i serce a drugie na codzień :P
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 01, 2014, 22:29:09 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Nadeszła zima, sezon prac przy Polonezie się skończył. Blacharz zrobił jeszcze tylny błotnik ( wstawiony na wysokości przetłoczenia, to co było wstawiane wycięte z fabrycznie nowego  <spoko> Przy okazji pasowania elementów okazało się, że drzwi tylne są krzywe, musiałem więc kupić drugie, na szczęście te już były proste i wszystko udało się spasować jak fabrycznie albo i lepiej. Jestem z tego etapu prac bardzo zadowolony. W tej chwili do zrobienia została tylko druga strona, ale tam błotnik był wygniły tylko pod zderzakiem, reperaturka wycięta z innego auta, wypiaskowana i zapodkładowana czeka na wiosnę. Plus małe poprawki pasa tylnego ale to już kosmetyka  <spoko>

Oraz mój ostatni nabytek z którego jestem bardzo zadowolony, bo był to ostatni element opcjonalnego wyposażenia dodatkowego który chciałem mieć a którego mi brakowało

Brakuje co prawda sprężarki i chłodnicy ( i gratów typowo pod silnik OHV ale to akurat nie byłoby mi potrzebne )
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2014, 22:51:16 pm wysłana przez Dawid91 »

« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 30, 2015, 09:34:06 am »

Offline smok3r

• Nowicjusz
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V '96
Polonez robi się zajebiaszczy i nie przejmuj się opinią katowników, że nie warto być ratownikiem :)
Wrzuć jakiś aktual :)

« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 30, 2015, 12:36:13 pm »

Offline Tomekk

• Sympatyk
    • Polskie Fiaty i inne graty
Dobra robota jak zwykle, niech się odradza dalej:)
Fiat 125p,'71,76, Fiat 132: '78, Fiat Fiat 131:'78, Polonez '80,1500 '86,1500 '89,Polonez 1,6 GLI '96, Fiat 126 Town '99, Audi S8 '16

« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 30, 2015, 17:21:20 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Dzięki za pozytywne opinie :) Póki co nie wrzucę jeszcze aktualizacji bo prawdę mówiąc, to jeszcze go nie ruszyłem w tym roku  :P Teraz na początku kwietnia zamierzam powrócić do dokończenia blachy i prawdopodobnie w Maju pojedzie do lakiernika, takie są przynajmniej plany. Udało mi się w końcu dostać zdrowy nosek, nie podejrzewałem, że tak długo będę szukał tego elementu w dobrym stanie. Poza tym w międzyczasie kupiłem zdrowy bak paliwa do rovera/GSi fabryczny jeszcze z wybitym logo FSO, bak i nosek już wypiaskowałem  <spoko>

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 19, 2015, 23:12:15 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Zakończyłem etap blacharki :) Z etapu blacharskiego jestem bardzo zadowolony. Jutro auto jedzie do lakiernika :)

« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 19, 2015, 23:19:35 pm »

Offline Thomson#1976

• Klubowicz
ładnie :) chociaż przy takich nakładach jak odtwarzanie m.in. mocowań na lewarek, można też było postarać się o ten brakujący "kwadracik" przy prawym podprożu z przodu ;)

« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 20, 2015, 07:19:18 am »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Podziwiam a jednocześnie rozumiem ile to kosztuje pracy i kasy bo sam już parę aut odbudowałem.
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 20, 2015, 13:07:28 pm »

Offline kamil891

• Nowicjusz
    • Honda
Jaki będzie kolor ? :)

« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 20, 2015, 14:06:11 pm »

Offline Michu125p

• Sympatyk
  • Jeśli FSO, to tylko z dwoma wałkami rozrządu :)
    • 125p 1.4 16V / Caro 1.4 16V
Bardzo fajnie :) Oby kolor był taki jaki był, bo wyglądał zajebiscie :D

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 20, 2015, 21:14:48 pm »

Offline Kleofas

• Sympatyk
    • Poldoford 2.0 SLE & reszta gruzów
Kolor miał kozacki i do tego jeszcze niezbyt popularny więc chyba nie ma opcji zmiany :) Czekam na finał.

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 21, 2015, 14:46:50 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Kolor oczywiście pozostanie taki jaki był, jaki jest na tabliczce i fakturze zakupu  :P czyli szarozielony metaliczny L139  <spoko>

Ten brakujący kwadracik na podwoziu od strony pasażera ma wlecieć na dniach :)

« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 21, 2015, 14:58:08 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Sporo takich poldków widziałem,więc aż tak mało popularny to nie jest.W orciari to każdy poldek ładniej wygląda i już,tylko żeby było polakierowane.Gratuluję chęci i samozaparcia,żeby to jednak połatać w całość.

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 21, 2015, 17:20:22 pm »

Offline seraf

• Sympatyk
    • 125p
Podziwiam ja po zrobieniu w ten sposób kilku aut już pasuje i zaczynam kupować w oryginale choćby niech i kosztują 10 tyś zł bo i tak wyjdzie taniej jak remont generalny nie wspominając ile trzeba pracy włożyć i czasami namęczyć się z "fachowcami".

A tak wsiadam i jeżdżę, a co najważniejsze wiem, że dany element ostatni raz był ruszany X-lat temu w fabryce jak go składali i nadal wygląda jak trzeba.
Chociaż co do mechaniki to ok bo wymiana przewodów hamulcowych itp. to oczywistość, ale malowanie całego auta i robienie blacharki to już co innego.
Może mam złe podejście, ale oryginał dla mnie zawsze będzie bardziej cenny niż auto już remontowane.

Dlatego strasznie podziwiam i szanuję ludzi którzy biorą się za remonty tak popularnych aut. Kiedy jeszcze można kupić w dobrej kasie fajne egzemplarze.

« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 21, 2015, 21:22:28 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Remonty nieremonty... Grunt to dobrze zrobić, dokładnie, i dobrze poskładać.

Kupiłem Poloneza w dobrym stanie, doinwestowanego, z drobiazgami do poprawienia. Jak przyłożyłem szlifierkę do rdzawego nalotu na wybrzuszeniu tylnej podłużnicy we wnęce koła, to wybiło dziurę 6x7 cm do wnętrza podłużnicy...
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 26, 2015, 22:06:42 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Czas zaktualizować wątek gdyż Polonez wyjechał od lakiernika :) z efektu prac jestem zadowolony :)

Co do wcześniejszych wpisów, jasne, że zawsze fabryka jest lepsza niż auto remontowane, jednak przy okazji remontów, jest okazja żeby pewne rzeczy poprawić, zrobić lepiej, więc szkoda takiej okazji nie wykorzystać ;) Kierując się tą myślą, zanim auto zostało polakierowane dodatkowo całe podwozie, progi, błotniki tylne pod zderzakiem, pas tylny pod zderzakiem a także niektóre obszary pod maską oraz łączenia blach wewnątrz auta zostały zabezpieczone masą polimerową sikaflex 529 at, masa świetnie nadaje się do lakierowania a bardzo dobrze zabezpieczy te newralgiczne miejsca :)

Natomiast tak prezentuje się Polonez po polakierowaniu. Jako lakier bezbarwny zastosowana została nowość firmy Novol z linii Novol for Classic Car, lakier bezbarwny Premium CSR Clearcoat  <spoko>

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 26, 2015, 22:32:06 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Bardzo ładnie wszystko wygląda i widać,że Ci zależy.Chwała Ci za to,że zdecydowałeś się go wyremontować,bo na takie coś porywa się chyba tylko 5-10 osób na 100 w przypadku poloneza,a może i mniej.Tylko taka moja mała uwaga,że jak już jest taki wypas,to ja bym jeszcze pobawił się z zawieszeniem i tylnym mostem,żeby to chociaż troszkę poczyścić i pomalować,zawsze to coś tam da,bo akurat przejrzenie zawieszenia nie jest złym pomysłem,no i milsze by to było dla oka.O zabezpieczeniu zbiornika paliwa nawet nie wspominam.Ale tak poza tym,to super i oby więcej takich osób,bo jak wielokrotnie pisałem i nadal będę pisał,ładne polonezy się kiedyś skończą i albo trzeba będzie robić (łatać) to co jest,albo przesiąść się na coś innego.Ja kupiłem ładnego plusa,ale moje caro orciari dalej mam i jak dobrze pójdzie,to może coś tam spróbuję z nim zrobić dobrego,bo mi go na złom szkoda.