Poniższą stronę pewno wielu już odwiedziło nie raz: tam macie średnie spalanie polonezów PB i LPG wygenerowane raportami dla poszczególnych silników:
http://www.autocentrum.pl/spalanie/fso/polonez/ . Dodatkowo jeśli klikniemy na typ silnika z rocznikiem dostaniemy tylko wpisy z naszego typu. Jeśłi średnia wyliczona dla np. silnka 1.6 GLI jest generowana z np. 445 użytkowników którzy obserwują swoje auta na przestrzeni kilku lat i podają te dane dobrowolnie oraz dodają komentrze do stylu jazdy i spalania to znaczy że musi to być prawda. Jeśli jakiś silnik ma np. 5 raportów to można uznać że nie jest to mocno miarodajne.
Więc jak na niższą klasę średnią spalanie polonezów jest duże co wynika z masy, przestarzałej konstrukcji i wynik można obniżyć tylko przez regulację mieszanki (zubożenie), wydajniejszy styl jazdy (zerwanie ze złymi nawykami) oraz lepsze przygotowanie wozu do jazy.
Z ciekawości policzyłem sobie koszty: Jeździmy do pracy 5 dni w tygodniu, 15 km w jedną stronę. Mamy 25 dni jazdy w miesiącu + 3 dni (dodatkowo na inne załatwianie spraw autem i wliczamy jazdę poza pracę). W przybliżeniu:
* Dla spalania małego (kiedy zacząłem myśleć na drodze):
30 km *27 dni= 810 km/miesiąc
810km * 9litrów/100 km / 100 = 72 litry/miesiąc
73l/miesiąc * 2.10PLN/l LPG (średnia cena dla całego roku) = 153 PLN/miesiąc * 12 miesięcy = 1840 PLN/rok
* Dla spalania większego (kiedy jeździłem byle jak nie zwracając na nic uwagi) :
810 km * 13litrów/100km / 100 = 105 litrów/miesiąc
105l/miesiąc * 2.10 PLN/l LPG = 221 PLN/miesiąc * 12 miesięcy = 2650 PLN/rok
Różnica pomiędzy stylem jazdy: 2650 PLN - 1840 PLN = 810 PLN/rok . Czyli co rok kupujemy np. używanego firmowego dobrego laptopa czy uż. dobry telewizor, sprzęt grający... itd. Nie ma mowy o katowniu silnika dlatego żadne remonty z tego wględu nie są poddawane pod liczenie. Zatem pytam gdzie ta oszczędność na paczkę fajek na miesiąc?