Autor Wątek: Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady  (Przeczytany 187250 razy)

Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady
« Odpowiedź #320 dnia: Październik 20, 2010, 19:02:34 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Cos czytalem wlasnie... Ogolnie to bedzie pierwsza butla wyjezdzona na gazie takze nie wiem ile moge przejechac na zbiorniku;/ Mam nadzieje ze klamie ;) Wyjezdze i zobacze co wyjdzie z tego.
Brum, brum
Abimexem toczyc sie:)

« Odpowiedź #321 dnia: Październik 20, 2010, 19:04:32 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
przejedz z 200km i zatankuj do pełna. Wtedy wyjdzie Ci prosty rachunek. Ile gazu weszło, tyle spalił na dany dystans który masz na liczniku dziennym :) po kazdym tankowaniu do pełna kasujesz licznik dzienny itd... :)

« Odpowiedź #322 dnia: Październik 20, 2010, 20:05:27 pm »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
Cytat: "FaZi"
przejedz z 200km i zatankuj do pełna. Wtedy wyjdzie Ci prosty rachunek. Ile gazu weszło, tyle spalił na dany dystans który masz na liczniku dziennym  po kazdym tankowaniu do pełna kasujesz licznik dzienny itd...

Ja tak cały czas jeżdżę. I robię na 30l ok 250-280km
Caro Plus 1.6 GLI --> 1.4 GTI 74U - był
Caro Plus 1.4 GTI 23E - był ;(
Audi A6 C6 - tatusiowóz

« Odpowiedź #323 dnia: Październik 20, 2010, 20:59:58 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Cytat: "mlody_1d"
Ja tak cały czas jeżdżę. I robię na 30l ok 250-280km

Mnie też tyle pali
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #324 dnia: Październik 20, 2010, 21:53:10 pm »

franca

• Gość
A ja poniżej 15L w Poznaniu jeszcze nie zszdełem. Ale mam wąż od serwa zepsuty i troche lewego tam łapie. Mam nadzieje że przez to. A jak nie to parownik zmieniam. Bo w trasie zszedłem juz do 8,9L a w mieście prawie dwa razy tyle.

« Odpowiedź #325 dnia: Październik 21, 2010, 09:55:31 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl
Dopiszę od siebie, że obecnie ujeżdżany 1.6 GLI Bosch + LPG jeszcze 2 tygodnie temu żarł od 15-17 litrów LPG na setkę. Obecnie bierze w okolicy 10 litrów. Zrobiłem niewiele: wymieniłem świece na NGK, nowe kable WN, poprawiłem dolot zimnego powietrza tak jak fabrycznie było, wymieniłem filtr powietrza i wywaliłem blachę w patelni. Tyle. Różnica w dynamice auta żadna za to przy dystrybutorze - ogromna.

« Odpowiedź #326 dnia: Październik 21, 2010, 13:48:25 pm »

Offline junior

• magDaymnVE
  • Nowicjusz
Dodam że mój 1.6 GLI bosch+LPG pali w cyklu mieszanym (większość po mieście), w granicach 10,5-11,5 litrów. Na gazie zriobione jakieś 140 tysi.

Cytat: "Excalibur#1937"
wywaliłem blachę w patelni

EX możesz mi to jaśniej napisać :)

« Odpowiedź #327 dnia: Październik 23, 2010, 10:57:37 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
Zdejmij pokrywkę patelni, wyjmij filtr powietrza. W miejscu gdzie "dolatuje" powietrze jest pionowa blacha na jakiejś 1/4 obwodu. Ma za zadanie równomiernie rozprowadzać powietrze wokół filtra (chyba  :mrgreen: ) Ją właśnie wywaliłem. Tyle, że teraz dobrze jest obrócić filtr co jakiś czas.

« Odpowiedź #328 dnia: Październik 23, 2010, 13:04:27 pm »

Vlido

• Gość
Co 1000km będzie dobrze? Muszę to u siebie w tico sprawdzić  :P

« Odpowiedź #329 dnia: Październik 23, 2010, 20:13:56 pm »

franca

• Gość
No kolego ciekawy patent. Faktycznie jest tam blacha. I chyba też skuszę się o jej usunięcie.

« Odpowiedź #330 dnia: Październik 23, 2010, 20:37:49 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Ciekawe co to da usuniecie tej blaszki...;)
Jeszcze nie podjechalem na stacje ale jakby wiezyc wskaznikowi to... pali mi prawie 20l/100km.... Jak natankuje to zobacze czy to prawda;)
Brum, brum
Abimexem toczyc sie:)

« Odpowiedź #331 dnia: Październik 24, 2010, 12:18:36 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
Cytat: "franca"
No kolego ciekawy patent. Faktycznie jest tam blacha. I chyba też skuszę się o jej usunięcie.

Nie mój - jej usunięcie polecił mi misiek_staszic - czy to coś daje? Nie mam pojęcia. Wyjdzie po dłuższym przebiegu.

« Odpowiedź #332 dnia: Październik 25, 2010, 22:44:15 pm »

punisher

• Gość
Kolejny Voodoo tak samo jak magnetyzery? Panowie smiejecie się z magnetyzerów a niektorych wiara w takie proste rzeczy jest porywająca. Czy ktoś może logicznie uzasadnić dlaczego niby auto wtedy ma mniej spalać jak się usunie tą blaszkę? Bo więcej powietrza się dostanie do gardzieli? Lepiej juz odciąć dopływ ciepłego powietrza, dać tylko zimne a auto dostanie kopa i będzie spalało tyle samo co przedtem. Przynajmniej to działa.

1. założyłem ocieplacze na miskę olejową i dodatkowo na wloty oziębiające silnik, zobaczymy co to da na jesienno-zimowe dni.
2. odkryłem że moje auto ma zapieczone hamulce, ledwo ledwo przepycham auto jako jedna osoba na prostej ubitej drodze, ciekawe że taki wynik spalania LPG udawało się do tej pory robić. Trza zrobić z tym porzadek, przeczyszczenie mechaniczne niewyciągniętych tłoczków mało co dało.

« Odpowiedź #333 dnia: Październik 27, 2010, 01:22:30 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
Cytat: "punisher"
Czy ktoś może logicznie uzasadnić dlaczego niby auto wtedy ma mniej spalać jak się usunie tą blaszkę? Bo więcej powietrza się dostanie do gardzieli? Lepiej juz odciąć dopływ ciepłego powietrza, dać tylko zimne a auto dostanie kopa i będzie spalało tyle samo co przedtem. Przynajmniej to działa.

Kolego - nie usuwałem blachy w nadziei na mniejsze spalanie  :mrgreen: Nie no, za kogo mnie masz? To po prostu jedna z modyfikacji, o której już kilka razy słyszałem, że warto ją zrobić. Przeczytaj kilka postów wyżej co konkretnie robiłem. Dowiesz się, że nie tylko wyrwałem blaszkę.

Dolot ciepłego powietrza mam zatkany już dawno. Właściwie nie zatkany a zlikwidowany całkowicie - łącznie z plastikowym pudełeczkiem ;) Na marginesie - odcięcie ciepłego powietrza nie daje odczuwalnego kopa. Przynajmniej ja go nie odczułem w najmniejszym nawet stopniu. Za to zmiana świec z Iskry na NGK to i owszem. Kultura pracy silnika poprawiła się zauważalnie.

« Odpowiedź #334 dnia: Październik 27, 2010, 09:37:27 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
O jakim oznaczeniu świece NGK?

« Odpowiedź #335 dnia: Październik 27, 2010, 09:58:15 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
NGK Vline 4 BP6E

« Odpowiedź #336 dnia: Październik 27, 2010, 20:07:02 pm »

franca

• Gość
No ogólnie wg. mnie to iskry nie są złe tylko jak zimno to muszą się rozgrzać trochę bo nie zawsze zapalą. Ale tak po 1-2 min już palą idealnie. Chociaż z samej ciekawości bym założył te NGK.

et22 z tego co widze to cieżko by było odróżnić te podróbki bez przyglądania się.

« Odpowiedź #337 dnia: Listopad 15, 2010, 17:09:59 pm »

Offline junior

• magDaymnVE
  • Nowicjusz
:arrow: Minął prawie miesiąc, zaobserwował ktoś jakieś zmiany po usunięciu tej blachy z patelni  :?:

:arrow: Czy warto spuszczać ten syf z reduktora, nie robiłem tego przez około 40 000 km :?:

:arrow: Jak to jest z wymianą filtra gazu, wymieniałem go u gaziarzy po 120 000 km podczas regulacji gazu, panowie powiedzieli że ten filterek się wymienia co 30 tys. , natomiat inny gazownik (który zakładał mi instalacje 11 lat temu) powiedział że im rzadziej się tam zagląda tym lepiej, on w swoim BMW 7 nie wymieniał filtra 300 000 km i auto śmiga, więc warto zmieniać czy nie:?:

« Odpowiedź #338 dnia: Listopad 15, 2010, 18:01:52 pm »

franca

• Gość
1. Ja nie wyciąłem bo w sumie zapomniałem tyle pracy mam :P

2. Spuszczenie szlamu to 3 minuty roboty (jeśli masz śrubkę spustową na dole).

3. Wymiana filterka to kolejne 3 minuty roboty. A ten gazownik to niech się w łeb pierd%lnie. Przecież tam się zbiera syf np. opiłki metalowe i jak się tego nie czyści to leci w parownik.

« Odpowiedź #339 dnia: Listopad 15, 2010, 19:03:15 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "franca"
Przecież tam się zbiera syf np. opiłki metalowe
grafit