Autor Wątek: Polonez rok modelowy 2015 - Co powiecie o projekcie Pawła Zareckiego  (Przeczytany 44413 razy)

Odp: Polonez rok modelowy 2015 - Co powiecie o projekcie Pawła Zareckiego
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 31, 2015, 23:33:09 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no jakos tak wkrecili tą paskudna syrenke , ze kase dostali - pewnie jakies formalnosci ,bo sama firma przemysl jakis uprawia, a nie tylko udaje "innowacyjnosc" , zeby kase wyciagnac,
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 01, 2015, 00:44:38 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Na złomniku był artykuł o tym projekcie, jak się poszuka na pewno znajdziecie ;)
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 01, 2015, 01:21:13 am »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Swoją drogą, czekam z niecierpliwością na tegoroczne 1-kwietniowe artykuły a popularnych ścierwo-portalach o wskrzeszeniu produkcji Poloneza... :)
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 01, 2015, 05:51:59 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Tu cytat z oficjalnego fb:

...Po kontakcie z Fabryka Samochodów Osobowych, niestety musimy Was powiadomić że logo zostało zarejestrowane w urzędzie patentowym i nam, jako projektowi nie wolno go używać...

Ależ to chore... Czy gdyby jakimś cudem ta święta krowa w końcu padła "ku chwale ojczyzny", to symbol FSO przestałby być chroniony patentem?

« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 01, 2015, 07:43:01 am »

Offline xmaniekx

• Macher
  • Sympatyk
    • C+ pinto turbo
-błąd - do usunięcia

« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 01, 2015, 21:24:09 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ależ to chore... Czy gdyby jakimś cudem ta święta krowa w końcu padła "ku chwale ojczyzny", to symbol FSO przestałby być chroniony patentem?

Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się że byłby dalej chroniony, i słusznie, bo wyobraź sobie np. sytuację że Twój dziadek miał kiedyś firmę która słynęła z wysokiej jakości dentek, a ktoś sobie nazwiskiem i logo firmy Twojego dziadka postanowił firmować wytwórnię dmuchanych lalek w skali 1:1.
Nie dziwi mnie że FSO się nie zgadza na używanie loga, ponieważ projektant jest po prostu niepoważny, a poza tym zawsze jest jakieś ryzyko pozwu ze względu na sam wygląd projektu i z punktu widzenia FSO lepiej nie ryzykować sprawy sądowej z VW.

Na złomniku był artykuł o tym projekcie, jak się poszuka na pewno znajdziecie

Ten portal nawet nie próbuje udawać że jest poważny. A gdyby jakiś inny o tym pisał, to też bym tak od razu nie uwierzył. Znając naszych pismaków, mogli dostać dofinansowanie np. na udoskonalenie metody produkcji jakichś kątowników czy czegośtam, a pismak napisał że to na samochód.

Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 01, 2015, 21:46:53 pm »

Offline poldon82

• Dawid
  • Sympatyk
    • to co w sygnaturce :)
    • mój "Borewicz" z 1982r

Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się że byłby dalej chroniony, i słusznie, bo wyobraź sobie np. sytuację że Twój dziadek miał kiedyś firmę która słynęła z wysokiej jakości dentek, a ktoś sobie nazwiskiem i logo firmy Twojego dziadka postanowił firmować wytwórnię dmuchanych lalek w skali 1:1.
Nie dziwi mnie że FSO się nie zgadza na używanie loga, ponieważ projektant jest po prostu niepoważny, a poza tym zawsze jest jakieś ryzyko pozwu ze względu na sam wygląd projektu i z punktu widzenia FSO lepiej nie ryzykować sprawy sądowej z VW.

Na złomniku był artykuł o tym projekcie, jak się poszuka na pewno znajdziecie

Ten portal nawet nie próbuje udawać że jest poważny. A gdyby jakiś inny o tym pisał, to też bym tak od razu nie uwierzył. Znając naszych pismaków, mogli dostać dofinansowanie np. na udoskonalenie metody produkcji jakichś kątowników czy czegośtam, a pismak napisał że to na samochód.

Lp.14

Nr. 29

Reaktywacja polskiego przemysłu motoryzacyjnego - wdrożenie pojazdu osobowego\"Syrenka\"

http://ncbr.gov.pl/gfx/ncbir/userfiles/_public/programy_krajowe/demonstrator/lista_wnioskow_rekomendowanych_1.pdf
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2015, 21:51:43 pm wysłana przez poldon82 »

"...Telewizor, meble, mały fiat
Oto marzeń szczyt..."

« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 04, 2015, 15:01:10 pm »

Offline banned

• Sympatyk
 <lol2>

To dowodzi że te dofinansowania nie mają racji bytu.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #88 dnia: Maj 23, 2015, 15:31:21 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
    • Atu(-) ABIMEX [*] / E46 Touring
Official Promo clip - New Polonez 2015

https://www.youtube.com/watch?v=9PpohUbeTjQ

Dzieło sztuki .. jest prze piękny :)
Cytat: KGB
JA mam w OHVce 5W40 i nie mam wskaznika to sie nie martwie :mrgreen:

Moje auta :

BMW E46 2002 2.0D: http://www.autocentrum.pl/awc/danieldeni20/bmw-seria-3-2002/

« Odpowiedź #89 dnia: Maj 23, 2015, 22:45:03 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
przydał by się jeszcze sedan i kombi, ogólnie fajnie wygląda. Przód zalatuje nowymi skodami zadek betami, z profilu to tak powiedział bym że laguna coupe.
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #90 dnia: Maj 24, 2015, 10:36:52 am »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
Ma być w 3 wersjach nadwozia :)
wreszcie po 40 latach(czy tam ile ma obecna buda) jakoś auto może wyglądać nowocześnie wręcz Genialnie :)

https://www.youtube.com/watch?v=jQ2yyJoqtFQ

Moje auta :

« Odpowiedź #91 dnia: Maj 24, 2015, 11:58:47 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Piszecie tak,jak by to już miało być w produkcji.A nawet jeśli,to pewnie z 80% użytkowników tego forum po prostu nie będzie na niego stać (nie na nowego) To wygląda jak standardowa niemiecka myśl techniczna,czyli nomen omen,zapewne to samo dziś byśmy mieli,gdyby helmuty przejęli FSO i gdyby oczywiście pozwolili na zachowanie marki i nazw modeli,jak w przypadku "samochodu z kurą na masce" jak to na necie piszą.

« Odpowiedź #92 dnia: Maj 24, 2015, 12:25:10 pm »

Offline poldon82

• Dawid
  • Sympatyk
    • mój "Borewicz" z 1982r

źródło fb
Na targach w Krakowie zaprezentowano model w skali.

Oto marzeń szczyt..."

« Odpowiedź #93 dnia: Maj 24, 2015, 13:10:20 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
O! I na takiego stać każdego  :P :P Kojarzy mi się z modelami z Kultowych Aut PRL i nie piszę tego złośliwie.Gdybym np. mieszkał parę lat w piwnicy i dziś wreszcie pierwszy raz wyszedł do ludzi i ktoś by mi powiedział,że to nowy Polonez,to bym nie uwierzył.Wygląda jak standardowy zachodni plastik i sam nie wiem,czy to dobrze,czy źle.Wiadomo,czasy się zmieniły i dzisiaj auta wyglądają inaczej (nawiasem mówiąc,prawie wszystkie tak samo) więc i taki model musiał by się dostosować do reszty.Tylko że przez to zginie w tłumie innych,podobnych i nie jest pewne,czy po hipotetycznym ruszeniu z produkcją będzie na to zbyt,bo Polak ja zawsze woli passata,czy inne.No i kwestia ceny,bo u schyłku produkcji poldka woleli używane zachodnie,niż nowe nasze,ale to ponoć przez przepaść technologiczną,bo tamte były lepsze.Jakiś silnik tam trzeba wsadzić,więc pewnie coś niemieckiego,to już trzeba za samo to zapłacić itd. itd.Popisać głupio sobie mogę,bo i tak mnie nie stać,ile by nie kosztował nowy,ale jeszcze różnie może być,zanim przyjdzie koza do woza.

« Odpowiedź #94 dnia: Maj 25, 2015, 18:52:50 pm »

Offline poldon82

• Dawid
  • Sympatyk
    • mój "Borewicz" z 1982r

Oto marzeń szczyt..."

« Odpowiedź #95 dnia: Lipiec 09, 2015, 18:25:24 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
O! I na takiego stać każdego  :P :P Kojarzy mi się z modelami z Kultowych Aut PRL i nie piszę tego złośliwie.Gdybym np. mieszkał parę lat w piwnicy i dziś wreszcie pierwszy raz wyszedł do ludzi i ktoś by mi powiedział,że to nowy Polonez,to bym nie uwierzył.Wygląda jak standardowy zachodni plastik i sam nie wiem,czy to dobrze,czy źle.Wiadomo,czasy się zmieniły i dzisiaj auta wyglądają inaczej (nawiasem mówiąc,prawie wszystkie tak samo) więc i taki model musiał by się dostosować do reszty.Tylko że przez to zginie w tłumie innych,podobnych i nie jest pewne,czy po hipotetycznym ruszeniu z produkcją będzie na to zbyt,bo Polak ja zawsze woli passata,czy inne.No i kwestia ceny,bo u schyłku produkcji poldka woleli używane zachodnie,niż nowe nasze,ale to ponoć przez przepaść technologiczną,bo tamte były lepsze.Jakiś silnik tam trzeba wsadzić,więc pewnie coś niemieckiego,to już trzeba za samo to zapłacić itd. itd.Popisać głupio sobie mogę,bo i tak mnie nie stać,ile by nie kosztował nowy,ale jeszcze różnie może być,zanim przyjdzie koza do woza.
Co ty pleciesz.. Opel  tak samo wygląda jak Audi czy bmw?Polonez też wyglądał identycznie jak puszka czyli Łada , fiat 125p albo beczka?Niby to samo a inne ;D

Moje auta :

« Odpowiedź #96 dnia: Lipiec 09, 2015, 19:56:13 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Może przypomnijmy jak wyglądał Passtat B1

Na pocieszenie dodajmy że jest wielce prawdopodobne iż projekt został "zainspirowany" samochodem Jana Meisnera i stało się w końcu dokładnie to co projektant przewidział

https://www.youtube.com/watch?v=PVpHLkLddt0
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2015, 19:58:04 pm wysłana przez banned »

« Odpowiedź #97 dnia: Lipiec 10, 2015, 09:35:30 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Co ty pleciesz.. Opel  tak samo wygląda jak Audi czy bmw?Polonez też wyglądał identycznie jak puszka czyli Łada , fiat 125p albo beczka?Niby to samo a inne ;D
Napisałem,że prawie wszystkie.Nie ma sensu wchodzić w dyskusje nad nowymi autami,bo to już i tak nie to samo,co 10-15 lat temu.Ja wiem,że bmw różni się od opla,czy audi bo nie wyglądają tak samo,w sensie kropka w kropkę tylko z innym znaczkiem, ale mimo wszystko coraz więcej podobnych wynalazków jeździ,bo widocznie brak im już pomysłów co do wyglądu.Zresztą,ogólnie temat nowych aut mało mnie obchodzi bo, nie ma co ukrywać, nie stać mnie, a jak mnie nie stać,to lepiej się nie wypowiadać.Z obecnie produkowanych aut pewnie tylko z 10 modeli by mi się spodobało (mowa o wyglądzie zewnętrznym) bo strasznie to wszystko jest obecnie udziwnione,żeby nie powiedzieć brzydkie,ale to tylko gust,a każdy ma swój.Wczoraj widziałem jakąś całkiem fajną mazdę na warszawskich numerach,wyglądała na nową,ale jaki model,to nie wiem.Całkiem porządnie wyglądała z zewnątrz,po prostu nie była zbytnio udziwniona jakimiś wymyślnymi przetłoczeniami itp. Takie np. bmw też jeszcze w większości zachowało jako taki normalny wygląd,z tego co widzę.
A ten polonez,gdyby był produkowany,to i tak byłby dla większości z nas nieosiągalny,bo pewnie kosztował by "parę groszy". Swoją drogą,to chyba tak jak dawniej,kiedy to ludzie czekali kupę czasu na nowego poldka i musieli ciułać kasę.

« Odpowiedź #98 dnia: Lipiec 11, 2015, 19:11:31 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Teoretycznie da się zrobić auto z tylnym napędem w rozmiarze kompakta które będzie mieć napęd na dowolną oś i kosztować ok 40 tys. zł, czy w rozmiarze Paska i cenie koło 60, tylko do tego trzeba masowości produkcji przejawiającej się w samym modelu jak i ujednoliceniu wielu części z innymi masowo produkowanymi modelami. Nie ma klienteli- nie będzie samochodu w rozsądnych pieniądzach, i bardzo dobrze.
Polonez jest wyjątkowy jak efekt działania bardzo dziwnego zlepku czynników, który zaowocował prowizorką z nadwoziem skonstruowanym nieadekwatnie do potrzeb zgłaszanych przez rynek, czyli zbyt bezpiecznym jak na tamte czasy. Gdyby dzisiaj nawet ktoś wyprodukował auto z tym znaczkiem, byłby to tylko jakiś zlepek części bez żadnych cech szczególnych.

« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 10, 2015, 06:32:50 am »

Offline Leksu

• Nowicjusz
  • Kiedy jade jest impreza....
    • Polonez Caro Plus 1.6 GSI /1999
Moim zdaniem jest odniesienie do caro I to spore hatchback,przednie lampy I tylnie lampy plus linia nadwozia jakos nie widze tu bmki albo passata ,widac ze czlpwiek ten stylizowal sie na wygladzie caro ,mi sie podoba ale I tak pewnie nie bedzie mnie stac. Moze niedlugo bedzie cos w podobie borewicza albo przejsciowki. Pozdr.

Wysłane z mojego HUAWEI Y330-U01 przy użyciu Tapatalka