Daj adres, przyprowadzę 2 Plusy w których jest problem z grzaniem. Za ogarnięcie każdego z aut płacę 200zł. To chyba dobry pieniądz jak za wpięcie wężyka?
Jak kolega wyżej sie nie zgodzi,to ja bardzo chętnie. Załatw mi ogrzewany garaz z dobrym oświetleniem bo nie bede tego pod blokiem robił w te pogody,narzędzia mam swoje i pokaże ci tą kosmiczną technologie

Kosmiczna technologia rodem z NASA w plusie ogranicza się do:
- klapa ciepło zimno wraz z panelem sterowania
- klapy sterowania kierunkiem powietrza wraz z dwoma siłownikami
- kula podciśnienia
- grzejnik nagrzewnicy
Jeśli któryś z tych elementów nie będzie działał jak potrzeba ogrzewanie w plusie będzie kiepskie
Skutki awarii poszczególnych elementów:
klapa ciepło zimno- nie domyka się dokonca przez co zimne powietrze omija nagrzewnice, najczesciej jest to spowodowane przez : linke panela ogrzewania,która się wypina z "napinacza/zatrzasku" ,uszczelki w kiepskim stanie na klapie,ogólne wyrobienie mechanizmu przez co spręzyna odciągająca klape za bardzo ją odciąga w dół i się niedomyka
- klapy sterowania same z siebie w środku obudowy nagrzewnicy się nierozlatują,jedynie z zewnątrz czasami spadają cięgna przez co uzyskujemy różne temperatury z poszczególnych kierunków,słaby nadmuch na ciepłym powietrzu i różne inne anomalie.Wtedy wystarczy schylić głowe pod deske rozdzielczą w okolice pedałów i obejrzeć czy wszystkie cięgną są na miejscu,jeśli nie to należy je włożyć
-kula podciśnienia wraz z ubiegiem lat (ale nie musi) traci zdolność podtrzymywania podciśnienia,przez co kulawo działa system sterowania.Wtedy sterowanie będzie zależało od obrotów silnika,a po zgaszeniu silnika klapy się poprzestawiają w inne pozycje. Jeśli chcemy się dowiedziec czy problem tkwi w kuli bądź nieszczelności ukłądu,na pracującym silniku pod maską zaciskamy przewód od kuli idący do kabiny i gasimy silnik. Jeśli klapy nie zmienią swego położenia to oznacza ze kula jesto do wymiany,w innych przypadkach znaczy,że problem tkwi w nieszczelnym układzie
-grzejnik nagrzewnicy,jeśli słabo grzeje jest zasyfiony bądź zakamieniony. Jedyne rozwiązanie to płukanie z wodą,octem,kwaskiem cytrynowym-jeśli to nie pomoże zostaje tylko wymiana