Autor Wątek: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017  (Przeczytany 279812 razy)

Odp: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017
« Odpowiedź #380 dnia: Kwiecień 06, 2017, 18:08:28 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Swego czasu się długo nachodziłem za bębenkami do zamków i w końcu gdzieś mi gościu wygrzebał coś z dna szuflady, sprężynki mi mechanik dociął z innego auta bo nie było ani w sklepach, ani on nie umiał tego znaleźć.
No nie osłabiaj mnie :) Przecież to jest dostępne na tony, nawet nowe klamki jak sobie będziesz miał życzenie.

« Odpowiedź #381 dnia: Kwiecień 06, 2017, 18:17:38 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Tylko przed założeniem pozdejmuj osłonki gumowe i powpychaj smaru , ja grafitowy używam, bo fabrycznie to jest tam trochę za mało.

« Odpowiedź #382 dnia: Kwiecień 06, 2017, 18:21:39 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Pewnie jest, ale nie u mnie  :]
Były w mieście trzy sklepy moto, z czego dwa praktycznie nic nie miały ani na stanie, ani w hurtowni. Trzeci słynął z części do Polonezów, ale nie mieli tam bębenków, a teraz idzie tam kupić tylko filtry i duperelki do zawieszenia (pod warunkiem że nie są to części do resorów).
Warsztat który mi wówczas serwisował Poloneza, nie chciał się podjąć żadnej roboty bez dostarczenia wszystkich części. Nie dostarczyłem tylko sprężynek do zamków i zamontowali docięte z innego auta bo "nie ma tego w całym województwie"  :]
To był rok 2011.

Teraz już jak chcę kupić coś poza tulejką, drążkiem kierowniczym, albo filtrem, to od razu szukam w necie, albo jadę do innego miasta pod polecony adres, bo u mnie to nie ma czego szukać. Jeździłem do Polmozbytu do Sosnowca i do sklepu w Czeladzi. Polmozbyt się zlikwidował, a spec sklep FSO w Czeladzi też już prawie do niczego nie ma dostępu, więc wychodzi na to że będę musiał jeździć do Katowic  :]
Tzn. już jeżdżę, bo Joker ma spore zapasy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2017, 18:25:14 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #383 dnia: Kwiecień 06, 2017, 22:26:28 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Truck odpalil i przejechal troche tzn. na stacje benzynowa,
srednie spalanie na uwalonej UPG 14l/100km  z czego polowa na jeszcze calej

ale dzien nie moglby sie zakonczyc na plusie ,wiec pierwsza cela wlasnie od plusa dodatniego padla w aku przeznaczonym do PN.
niby ten snaider  za miesiac mialby 8lat ,ale prawde mowiac to auto stoi ze 3 lata rozebrane ,a na akumulator chuchalem i dmuchalem - jeszcze miesiac temu zdrowo targal rozrusznikiem ,a po miesiacu stania w kuchni woda w jednej celi,
no nie wiem, moze czas jakis inteligentny prostownik zakupic ,albo zrobic zasilacz stabilizowany 13v ,zeby przechowywac akumulatory pod napieciem
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #384 dnia: Kwiecień 06, 2017, 22:40:10 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Tzn. już jeżdżę, bo Joker ma spore zapasy.
Ja też mam, może nawet i większe także zapraszam :P
Nie dostarczyłem tylko sprężynek do zamków i zamontowali docięte z innego auta bo "nie ma tego w całym województwie"  :]
Jest na każdym szrocie w całym województwie...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2017, 22:53:20 pm wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #385 dnia: Kwiecień 06, 2017, 22:57:57 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Raczej na szrotach nie szukali, ale dobrego moda zrobili bo niechcący wyszedł z tego zamek od Lexusa  :P
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #386 dnia: Kwiecień 06, 2017, 23:03:20 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Trochę wstyd dawać takie pierdoły do mechanika.

« Odpowiedź #387 dnia: Kwiecień 06, 2017, 23:04:19 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Tak się zastanawiam czy na próbę nie podmienić wtrysków, tylko nie wiem na jakie. Mogę kupić jakąś listwę np reg fast i zobaczyć. do poloneza też chcę montować staga4 to się przyda
jak masz kupowac do drugiego auta to kup cos porzadnego ,a nie regfasty,
rozklepane valteki moge pozyczyc na probe - to bylaby proba ognia ;>

wezyki fi4 sa wystarczajaco przepustowe ,wiec to nie bedzie przyczyna,
predzej te dysze,jezeli ich nie rozwieracales,bo ze sklepu to one wychodza chyba 1.5mm i trzeba rozwiercic,
tylko ze hany samych dysz nie maja ,a jezeli chodzi o wkretki to 4mm srednicy maja,
musisz sprawdzic co tam wkrecilem w tn kolektor ;p
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #388 dnia: Kwiecień 07, 2017, 07:11:44 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
stare wkrętki w kolektorze miały końcówkę na wężyk 4mm więc w środku dziurka była ze 3. dałem więc nowe obok, bo myślałem, że to tego kwestia z dziurą powyżej 4mm. dalej to samo. A wtryski oczywiscie dysz nie posiadają.
szkoda, że nie mogą podmienić samej listwy na inne hany bez problemowo, bo te moje to jeszcze na wtyczka denso, a wszystkie co mam dostęp już nowsze. rozklepane valteki to mam ;]
matrixy są spoko, to wiem, ale nie chcę kupować tak w ciemno, a zanim zamontuje to w PN to jeszcze minie, bo nie mam czasu.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #389 dnia: Kwiecień 07, 2017, 13:29:27 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Oddałem auto do warsztatu. Wyły mi łożyska, jedno z przodu, jedno z tyłu. Poprosiłem o zamontowanie dobrych łożysk, SKF albo inne markowe.

Przyjechałem po auto: "Wie pan, nie mogłem dostać z SKF, zamontowałem takie dobre łożyska, nie pamiętam nazwy, ale były polskie, cały zestaw tam jest, oring, nakrętka, tulejka, a tak trzeba by kupować oddzielnie..."

Wyjechałem wkurwiony na łożyskach z zestawu margo. Czas start, liczymy, za ile się rozpieprzą. Szkoda, że tak niewielu mechaników ma dobry zwyczaj dzwonienia do klienta, kiedy nie mogą w "swoim" sklepie dostać części.  <blee>
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #390 dnia: Kwiecień 07, 2017, 13:32:20 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Margo to pakowacz, jeśli dali Ci polskie to nie jest źle ;) ja już dwukrotnie montowałem Margo, raz przejeździłem 11tyś i sprzedałem auto, ale zero problemów. Teraz w GLD też mam Margo i minęło 7tyś póki co i zero problemów. Facet w sklepie coś tam patrzył po kodach i zamówił 3 sztuki Margo ( potrzebowałem 2 ) , dwie były Polskie i te wziąłem, jedno zaś produkcji ,,dalekowschodniej"  :P i tego nie wziąłem ;)

Warsztat zawsze lub prawie zawsze założy Ci to co jest dostępne, co da się kupić od zaraz. Jak chciałeś SKF to przed oddaniem do warsztatu trzeba samemu połazić i przynieść im już części

« Odpowiedź #391 dnia: Kwiecień 07, 2017, 13:34:02 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Szczerze wątpię, żeby były tam polskie, spójrz na większość zdjęć łożysk z tych zestawów. Jakieś MGK i inne podróby.

Jakiej firmy były te "polskie" w zestawie, które kupiłeś?

Fakt, spieprzyłem nie dostarczając tym razem części razem z autem (co robię zawsze, ale tym razem nie miałem czasu i uwierzyłem w gadkę, że "jak chcę SKF to kupi SKF").
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2017, 13:35:55 pm wysłana przez daniel22 »

« Odpowiedź #392 dnia: Kwiecień 07, 2017, 13:38:50 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Szczerze wątpię, żeby były tam polskie, spójrz na większość zdjęć łożysk z tych zestawów. Jakieś MGK i inne podróby.

Jakiej firmy były te "polskie" w zestawie, które kupiłeś?

Fakt, spieprzyłem nie dostarczając tym razem części razem z autem (co robię zawsze).
Szczerze mówiąc, nie pamiętam firmy, pamiętam, że były napisy ,,Made in Poland" , sprzedawca w lokalnym sklepie z częściami do FSO , do którego mam zaufanie mówił, że ,,to pochodzi" i żeby brać ( Chińskie łożysko odesłał do hurtowni z powrotem )  Nie miałem czasu na szukanie czegoś innego więc wziąłem to, do tej pory nie narzekam a w przyszłości czas pokaże. Zawsze jak coś, możesz kupić zestaw Margo, drogi on nie jest a samo łożysko dobrać po wymiarze w specjalistycznym sklepie i wtedy kupić ,,jak najlepsze" :)

« Odpowiedź #393 dnia: Kwiecień 07, 2017, 14:07:44 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dokładnie tak bym mu powiedział, żeby części z zestawu użyć, a łożysko do kosza, zamontować normalne... Szkoda tylko robocizny na 190zł, która po kilku tysiącach kilometrów pójdzie psu w d... i trzeba będzie robić jeszcze raz.

Nie mam zaufania do tych zestawów, znajomy zmieniał w maluchu przednie, a ja w wąskim caro tylne łożyska i obaj zamontowaliśmy właśnie zestawy "Margo". Po 10 tysiącach kilometrów łożyska w polonezie gruchotały i cykały, a w maluchu wyły jak potępione po znacznie mniejszym przebiegu, nie pamiętam, czy 2 czy 3 k. I szczerze wątpię, że to był błąd podczas montażu....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2017, 14:10:46 pm wysłana przez daniel22 »

« Odpowiedź #394 dnia: Kwiecień 07, 2017, 14:10:11 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Na dwoje babka wróżyła, może nie będzie źle  <spoko> Jeśli po 5tyś nic się nie będzie odzywać, znaczy się, że trafiłeś na Polskie łożysko i wytrzyma jakiś nieokreślony ale dłuższy czas. Chińczyki sypią się po 3-5tyś ( Swoją drogą nie wiem po co robić tak gówniane części )

« Odpowiedź #395 dnia: Kwiecień 07, 2017, 14:47:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Po to, że zawsze znajdzie się klient który będzie chciał "najtańsze", połowa dziadków i całe hultajstwo ma takie podejście do zakupów.

Co mi z kolei przypomina że dziadek mojego byłego kolegi, który mi podpalił książki, praktykujący katolik a jak sprzedawał ŁADĘ to przekręcił licznik o 100 tys. w tył i się jeszcze tym chwalił jaki on szczwany. A Nexia którą potem jeździł to była mieszanka korozji ze szpachlą, pokryta lakierem z pędzla i Hammeritem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2017, 14:49:08 pm wysłana przez banned »

« Odpowiedź #396 dnia: Kwiecień 07, 2017, 15:42:06 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
praktykujący katolik a jak sprzedawał ŁADĘ to przekręcił licznik o 100 tys. w tył i się jeszcze tym chwalił jaki on szczwany
Zależy, komu sprzedał, bo jeśli żydowi, no to należą się mu raczej gratulacje. ;)

« Odpowiedź #397 dnia: Kwiecień 07, 2017, 16:23:16 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
Trochę bez sensu cofać licznik o 100tyś bo w Ładach jest 5 cyfrowy... ( zakładam że była to Łada serii ,,żiguli" lub samara ). Cóż, niestety ale u nas jakieś 80% użytkowników serwisuje samochody ,,po kosztach" i to bez względu na auto. A potem ból i płacz, że się psuje i nie jeździ jak powinno...

Swoją droga, obcowałem wczoraj z Ładą 2107 i bardzo fajne wrażenie zrobiło na mnie to auto  <spoko> w takich chwilach człowiek żałuje, że nie stać go na trzecie auto...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2017, 16:25:38 pm wysłana przez Dawid91 »

« Odpowiedź #398 dnia: Kwiecień 07, 2017, 18:31:05 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Czasami trzeba delikatnie zdjąć tą osłonkę i napakować smaru full, bo przeważnie jest tam bardzo niewiele.

« Odpowiedź #399 dnia: Kwiecień 07, 2017, 19:00:04 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Swego czasu pokazywałem zdjęcia końcówek delphi. Smaru ktoś nałożył może z 1 cm3 i to patykiem do lodów...nawet nie rozsmarowane.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.