Czemu uważasz, że koło nie zastąpi wariatora?
bo to kolo rozrzadu, a walek ma kontakt z z rozdzielaczem zaplonowym, a nie z modulem abimexa,
jezeli chesz zmienic kat zaplonu, to musisz przesunac CPWK, albo "przesunac" naciec na kole pasowym,
w przypadku abimexa to jest stosunkowo proste, bo jest chyba 6 cienkich szczelin, wiec moze nawet kolo od gaznikowca bedzie sie nadawalo do przerobki - da sie to zrobic domowym sposobem przy pomocy katowki z cienka tarcza
Co do kolektora - mam nieco uszkodzony, zapasowy kolektor GSi, który się średnio nadaje do montażu, za to do przeróbek - jak najbardziej, do tego dwururkę z borka
podejrzewam,ze nie wyjdzie nic ciekawego, bo portki same w sobie tlumikiem nie sa, a jedynie sa elementem starego ukladu, gdzie srodkowy tlumik pelnil zasadnicza role w tlumieniu,
problem jest tez taki, ze kolektor z GSI jakos tak inaczej rdzewieje niz reszta ukladu
na pewno jest wykonany z innej stali i jak pospawasz go z rurkami od portek, to spawy moga pekac po rozgrzaniu sie ukladu,
bedziesz tez mial problem z sonda lambda, bo przeciez wywalisz odcinek ukladu, gdzie ma ona swoje miejsce
Co do strumiennicy, na forum i wszędzie w internetach mocno ją odradzali jako bezsensowną, stąd sobie odpuściłem.
turbosprezarka to nie jest, ale nazywanie takiej puszki bezsensowna w kontekscie tego, co chcesz rzezbic z kolektora, to jest troche smieszne,
nie pisze o strumienicy luskowej, ktora nadaje sie do bycia prawie tlumikiem po wywaleniu kata,
chodzi mi o puszke rozprezna, nawet troche wyglada jak portki z redukcja na jedno wejscie