Wczoraj przy odrobinie czasu wolnego udało mi się wreszcie ogarnąć układ paliwowy...
Oczywiście nie obyło się od wtopy - zamówiłem filtr paliwa bosch wg katalogu - i co? Przyszedł, tyle że on ma gwinty montażowe M16x1,5...A u mnie w aucie wszystkie skręcane połączenia są na M14x1,5...
Gorączkowe latanie po sklepach i udało się znaleźć filtr z przyłączami gwintowanymim na M14... Wszystko skręcone na cacy.
Bak odnowiony - wyglądał strasznie ale po umyciu okazało się że był tylko brudny, ori z komorami, jeszcze w stanie bdb.
Było parę miejsc z korozją powierzchowną - dlatego całość doczyszczona i pomalowana...
Pompa paliwa założona zewnętrzna w miejscu gdzie powinien być filtr fabrycznie, a filtr paliwa poszedł do komory silnika.
Zakręcony na sztywno na przewodzie paliwowym - od filtra już tylko ori przewód elastyczny do szyny z wtryskiwaczami.
Auto trochę sobie popracowało... dostało światła dziennego.
Teraz zaczynami powoli przygotowania do kompleksowych prac
1.
Wyciągnięcie całego wnętrza : fotele kanapa, wykładzina podłogowa, boczki drzwi, podsufitka i wykładzina bagażnika oraz boczki bagażnika
Wszystko idzie do prania i czyszczenia
2.
Wyciągnięcie silnika i skrzyni.
Silnik do kompleksowej renowacji. Skrzynia do przeglądy i wymiany uszczelnienia, a obudowa do piaskowania i malowania.
3.
Demontaż drzwi, błotników i maski.
To też będzie przed lakierowaniem piaskowane.
Jak już całość będzie ogołocona z dupereli to będę brał za blacharkę...
Doszedłem do wniosku że buda będzie cała malowana - łącznie z komorą silnika i konserwacją podwozia.
Na każdym elemencie znajdzie się jakiś odprysk, obtarcie, purchel rdzy czy rysy... Nie będę się rozdrabniał.
Blacharkę zrobię sam, zapodkładuję do malowania więc kosztem będzie jedynie materiał.
Co do malowania w lakier - zastanawiam się czy malować samemu /mam sprzęt tylko krucho z miejscem/ czy dać do kumpla.
Zobaczymy ile kasy pójdzie na wcześniejsze etapy - planuję nie przekroczyć finalnie 10 000 zł na remont + koszt zakupu auta + koszt na fanaberie /przyciemnianie szyb, szyber dach, alarm + centralny i jakieś audio
Aby do wiosny