Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 67025 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #820 dnia: Grudzień 07, 2022, 16:06:28 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Pewnie coś ruszyłoby się na FSOAK,

FSOAK dawno już nie ma, nawet strony, ani forum. Zwyczajnie padło jak FPM.ONMOTO.PL
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #821 dnia: Grudzień 07, 2022, 17:35:34 pm »

Offline Conrado967

• Nowicjusz
    • FSO Atu 1.8 16V
    • GTA Polish Mods
Jest jeszcze http://www.samochodymadeinpoland.fora.pl/ - forum, które śledziłem, a od 11 lipca 2009 roku spamowałem średnimi zdjęciami aut spotkanymi na drodze. Później opisywałem tam swoje perypetie z Caro 94' które kupiłem w 2015 roku. Aktualnie udziela się tam 2-3 użytkowników, którzy kontynuują swoje wątki o swoich autach - chyba im szkoda tych spisanych historii.
Dobrze, że stoi na darmowym hostingu, który nie zmienił w miedzy czasie regulaminu jak chociażby cba.pl po awarii i nie zaczął wymagać opłat za prowadzenie strony bo pewnie by padło jak większość zdjęć w działać ze zdjęciami. Można powiedzieć, że to forum to był taki prekursor grupek gdzie się wrzucało fotki danych pojazdów, ale były również dyskusje ogólne o autach i opisy swoich aut :). Miło wspominam.
Tu jestem zalogowany zaledwie od momentu zakupu pierwszego poldka czyli od 2015 roku, ale głównie czytałem tematy, które mnie interesowały.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2022, 17:38:39 pm wysłana przez Conrado967 »

« Odpowiedź #822 dnia: Grudzień 07, 2022, 18:27:32 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Skądżeś tyle tego dorwał?
Olx, chociaż w sumie sprzedawał to forumowy kolega który też się tutaj udziela ;)

FSOAK dawno już nie ma, nawet strony, ani forum. Zwyczajnie padło jak FPM.ONMOTO.PL
Strony niet, ale forum jak najbardziej istnieje: https://www.forum.fsoautoklub.pl/

Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #823 dnia: Grudzień 07, 2022, 18:40:13 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Olx, chociaż w sumie sprzedawał to forumowy kolega który też się tutaj udziela
Aha, no tak. A że tak zapytam, orientuje się ktoś, ile by tego materiału styknęło mb na obszycie samych przednich foteli? Mierzi mnie to strasznie, bo mam tą kanapę tylną, a nie mam foteli. Mam swoje niebieskie krzaki, które cały czas użytkuję, nawet grzanie dupy mam, ale średnio się komponują z kolorem nadwozia. Do caro 117 capri mi pasowały, a tu, to tak nieszczególnie. Drugi komplet mam znów w czerwone paski i znów mi nie pasują, bo wolę krzaki. Palakowi nigdy nie dogodzi. Wychodzę z założenia, że po co kupować kolejne fotele, skoro mam ich już tyle, a poza tym, ceny są mało zachęcające. Mógłbym się wymienić paski (komplet) za krzaki (sam przód), niech będzie moja strata,  ale raczej mało kto by był na tyle głupi.

« Odpowiedź #824 dnia: Grudzień 07, 2022, 19:11:13 pm »

Offline Majonez

• Sympatyk
    • Polonez C+ gli
Jest jeszcze http://www.samochodymadeinpoland.fora.pl/ - forum, które śledziłem, a od 11 lipca 2009 roku spamowałem średnimi zdjęciami aut spotkanymi na drodze. Później opisywałem tam swoje perypetie z Caro 94' które kupiłem w 2015 roku. Aktualnie udziela się tam 2-3 użytkowników, którzy kontynuują swoje wątki o swoich autach - chyba im szkoda tych spisanych historii.
Dobrze, że stoi na darmowym hostingu, który nie zmienił w miedzy czasie regulaminu jak chociażby cba.pl po awarii i nie zaczął wymagać opłat za prowadzenie strony bo pewnie by padło jak większość zdjęć w działać ze zdjęciami. Można powiedzieć, że to forum to był taki prekursor grupek gdzie się wrzucało fotki danych pojazdów, ale były również dyskusje ogólne o autach i opisy swoich aut :). Miło wspominam.
Tu jestem zalogowany zaledwie od momentu zakupu pierwszego poldka czyli od 2015 roku, ale głównie czytałem tematy, które mnie interesowały.

To jest ewenement że jeszcze istnieje, może kiedyś się zbiorę i uzupełnię swoje wątki.

« Odpowiedź #825 dnia: Grudzień 07, 2022, 19:25:08 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
https://www.forum.fsoautoklub.pl/

Chyba że u mnie jest jakiś problem bo strona zainfekowana itp i dlatego pisze że połączenie nie jest prywatne itp.
A w temacie, kolejne prospekty przyszły na mikołajki.
Walczę z popękaną deską rozdzielczą w 125p. Leż taka sobie w kącie garażu, może szpachlą do plastiku ją poratuje.
Cały czas szukam, marze o znalezieniu podsufitki materiałowej ( ala export) do 125p.
Żeby tylko znalazł się sam styropian to problem byłby z głowy. Jak na razie szukam.
FSO cars from POLAND

« Odpowiedź #826 dnia: Grudzień 07, 2022, 20:07:31 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
popękaną deską rozdzielczą w 125p
Niegłupio byłoby powtapiać w pęknięcia taki sam plastik, jakim powlekana jest deska - pytanie tylko, co to  konkretnie za tworzywo...
Inna opcja to klejo-uszczelniacz PU - szparę można wypełnić i zamalować na kolor deski - chyba najlepsza opcja. Bo jest jeszcze możliwość zalania tego woskiem naprawczym. Do tego używa się palniczka oraz narzędzia do formowania powierzchni. Robota raczej dla cierpliwych, którzy lubią marudne robótki ręczne, ale staranniej niż w ten sposób, moim zdaniem, nie da się tego zrobić. Problematyczna może okazać się natomiast temperatura, jaką zniesie wosk. Te panujące we wnętrzu auta, chyba nie zawsze są wystarczająco niskie...

« Odpowiedź #827 dnia: Grudzień 07, 2022, 20:19:01 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
klejo-uszczelniacz PU

Ciekawe jest to co piszesz, masz jakis link do konkretnego produktu , bo może by to było lepsze rozwiązanie niż ta szpachla.
FSO cars from POLAND

« Odpowiedź #828 dnia: Grudzień 08, 2022, 09:06:35 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Mnie najbardziej wkurwiają janusze, które wsadzają LEDowe odpowiedniki żarówek H4/H7.

Oho to o mnie - testy garażowe wykazują ładną linię odcięcia świateł. Patrzyłem na to także z perspektywy kierowcy z naprzeciwka i nie oślepiało mnie - jak na SKP przyrządem stwierdzi że jest ok to mogę jeździć z takimi czy nie?
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #829 dnia: Grudzień 08, 2022, 11:27:36 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
praktycznie tak, teoretycznie nie
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #830 dnia: Grudzień 08, 2022, 12:09:06 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
praktycznie tak, teoretycznie nie

A nie jest czasem tak że ogólnie żarówki ledowe w reflektorach  nie są prawnie zabronione? bo nie mają homologacji w PL?
FSO cars from POLAND

« Odpowiedź #831 dnia: Grudzień 08, 2022, 13:27:42 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
 właśnie tak jest
kiedyś w TVN  turbo Grzesiek Duda robił o tym materiał. Wszystko pięknie cacy po ustawieniu, ale prawnie dooopa. bo nie są dopuszczone do stosowania.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2022, 13:31:39 pm wysłana przez Mariusz# »
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #832 dnia: Grudzień 08, 2022, 14:10:42 pm »

Offline Conrado967

• Nowicjusz
    • FSO Atu 1.8 16V
    • GTA Polish Mods
Odebrałem zaciski pod tarcze 284mm z regeneracji:

Już się nie mogę doczekać montażu ;) z tym, że to dopiero nastapi z remontem całego zawieszenia. Będę musiał jeszcze dać do malowania wahacze i zwrotnice, ale zwrotnice mam do wymiany (przynajmniej jedną) więc jeszcze chwile musze poczekać z rozbieraniem.
Niestety hamulce 284mm z AR 156 nie wchodzą w felgę Borbet A, więc będzie trzeba szukać innej. Mam już swoje typy, ale zmiana felgi nie jest moim prio w tym momencie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2022, 14:16:01 pm wysłana przez Conrado967 »

« Odpowiedź #833 dnia: Grudzień 08, 2022, 16:31:16 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Te zaciski pasują p&p? Jaka jest średnica tloczka? Tarcza ham z jakie auta pasuje?
Co do malowania wahaczy i ogólnie elementów podwozia to polecam uprzednie cynkowanie.

« Odpowiedź #834 dnia: Grudzień 08, 2022, 20:58:45 pm »

Offline Conrado967

• Nowicjusz
    • FSO Atu 1.8 16V
    • GTA Polish Mods
Nie tak do końca p'n'p, bo mocowanie jarzma trzeba mieć z Trucka i dodatkowo rozwiercić otwory z m10 na m12 - ja zamówiłem od Wojtka Mleczka takie adaptery wykonane na gotowo na wzór tych z trucka, ale od razu z otworami 12mm i poprawionym odsadzeniem, chyba o milimetr.
Tłoczek chyba 54mm tam jest. Tarcza hamulcowa to m.in: Fiat Stillo (kupiłem Mikody 0347).

Dotychczas nie narzekałem na hamulce, bo i tak miałem z palio 254mm, ale tarcze, klocki i zaciski do regeneracji się już nadawały, a gdzieś w miedzy czasie dorwałem te zaciski z AR więc uznałem, że będzie upgrade dodatkowy. Nie przewidziałem (a raczej łudziłem się, że jednak wejdzie), że nie zmieści się w felge 15" Borbet A.

« Odpowiedź #835 dnia: Grudzień 08, 2022, 21:12:38 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
A nie lepiej zastosować zaciski, jarzma, klocki tarce fi 284 ze Stilo?
Felgi 15-calowe wejdą na to bez problemu bo to były podstawowe koła ww. modelu. A i zaciski bardzo tanie są:
https://allegro.pl/oferta/zacisk-hamulcowy-prawy-przod-fiat-stilo-1-8-12695377785

Tarcze, klocki (pewnie można kupić tańsze, ale jak akurat lubię Textara):
https://allegro.pl/oferta/textar-tarcze-klocki-przod-fiat-bravo-ii-stilo-12191455974?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=NDVkZjgwOTctMWNhNC00MGQ2LTk1MmYtNjI1Y2ZmNzQ0YTQ2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=31d26ada-260b-498b-b5da-f365fe7d88df
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2022, 21:19:57 pm wysłana przez Tales »

« Odpowiedź #836 dnia: Grudzień 08, 2022, 22:26:49 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
właśnie tak jest
kiedyś w TVN  turbo Grzesiek Duda robił o tym materiał. Wszystko pięknie cacy po ustawieniu, ale prawnie dooopa. bo nie są dopuszczone do stosowania.
Dylematy na poziomie przejmowania się krzywizną ogórka  <glupek>
Ktoś w tym kraju jeszcze traktuje poważnie przepisy, których celem jest ograniczanie wolności osobistych jednych obywateli, bez jednoczesnej poprawy jakości życia innych obywateli?

W temacie...
Dzisiaj życie zmusiło mnie do odpalenia jednego dostawczaka. Padło na lublina, jako jedynego na zimowych oponach. Przegoniłem go po mieście z zaśnieżonym dachem, bo nie było czasu odśnieżać całego. Niestety, zauważyłem też, że zaczął gubić płyny ustrojowe...

« Odpowiedź #837 dnia: Grudzień 09, 2022, 02:24:24 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
A nie lepiej zastosować zaciski, jarzma, klocki tarce fi 284 ze Stilo?
to jest dokladnie to samo,
w Alfie mozna jeszcze wybrac druga opcje, czyli tarcze lite 281, gdzie zaciski z jarzmami  sa bardzo podobne, tylko oczywiscie przystosowane do litej tarczy 15mm,
w reszcie fiatow taki zestaw raczej nie wystepuje (moze w Lancii), bo ladowali wentylowane
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #838 dnia: Grudzień 09, 2022, 08:40:08 am »

Offline Conrado967

• Nowicjusz
    • FSO Atu 1.8 16V
    • GTA Polish Mods
Felgi 15-calowe wejdą na to bez problemu

Zwykłe stalówki, albo mniej zabudowane 15 wejdą na ten zacisk z AR156, ale Borbety A są mocno zwężone w środku. Tam mi brakuje może 1cm na średnicy. Przymierzałem stalówkę 15" na ten zacisk i pasuje więc na razie zostaje przy 15" ale na stalówkach z jakiegoś Fiata właśnie (chyba brawo).

w Alfie mozna jeszcze wybrac druga opcje, czyli tarcze lite 281, gdzie zaciski z jarzmami  sa bardzo podobne, tylko oczywiscie przystosowane do litej tarczy 15mm,
w reszcie fiatow taki zestaw raczej nie wystepuje (moze w Lancii), bo ladowali wentylowane
Tutaj gościu nawet pokazuje jak zmienić lite tarcze na wentylowane na tym samym jarzmie/zacisku co mój.
https://www.youtube.com/watch?v=6Cc0MVYN198
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2022, 09:17:02 am wysłana przez Conrado967 »

« Odpowiedź #839 dnia: Grudzień 09, 2022, 12:29:42 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Zwykłe stalówki, albo mniej zabudowane 15 wejdą na ten zacisk z AR156, ale Borbety A są mocno zwężone w środku. Tam mi brakuje może 1cm na średnicy. Przymierzałem stalówkę 15" na ten zacisk i pasuje więc na razie zostaje przy 15" ale na stalówkach z jakiegoś Fiata właśnie (chyba brawo).
Zwróć sobie uwagę jakie et mają te stalówki z fiata. Najmniejsze jakie widziałem to et=31,5 i one, nieidealne, ale pasują do poloneza. Reszta stalówek fiata (alufelg zresztą też) ma et ok 40 i średnio pasują do fso. No chyba że bawisz się w dystanse.