Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 66602 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #640 dnia: Sierpień 12, 2022, 21:09:42 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Dziś wróciłem z urlopu, w tym roku Mazury, tj. Giżycko i okolice. Polonez jak zwykle zawiózł tam i z powrotem bez przygód, nazbierał mnóstwo lajków na drodze, a dodatkowo zapewnił całkiem sympatyczne warunki na pokładzie dzięki klimatyzacji. Średnie spalanie z trasy 850km wyszło 9.5l LPG/100km, przy prawie cały czas włączonej klimie. Most 3.9 to jednak obowiązkowa pozycja przy swapie na coś mocniejszego, żałuję że tak długo z tym zwlekałem ;)

Ale żeby nie było tak kolorowo, to jakaś łajza obiła mi drzwi na parkingu, kolejna zaprawka do kolekcji <killer>
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2022, 21:11:31 pm wysłana przez Maćko »
Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #641 dnia: Sierpień 15, 2022, 22:24:11 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
No to taka krótka anegdotka nt jakości współczesnych zamienników od majfrendów...

Dziś wesół udałem się na przejażdżkę chartełem. W pewnym momencie silnik zaczął "mulić", szybka diagnoza problemu - brak paliwa, więc przekręciłem kranik w pozycję "R" i dalej sucho... Co było o tyle dziwne, że rurka od rezerwy była mniej więcej przez pół krótsza niż ta od rurki głównej, więc powinno zostać paliwa jeszcze na kilkanaście km. Szczęściem w drugiej połowie baku ostało się trochę wahy, więc po przechyleniu motorka uzbierało się jej na tyle, że udało się dotoczyć do domu. Co się okazało na miejscu? Otóż mosiężne rureczki w chińskim kraniku popękały i dosłownie się rozsypały efektem czego zbiornik został osuszony niemal do zera... Kranik wytrzymał całe 5 lat.

Miałem pod ręką drugi nowy. Zobaczymy ile wytrzyma.
W lagunie chyba zagnieździła mi się mysz. W każdym razie po 2 dniach postoju pojawił się charakterystyczny zapach. Pojeździłem i dotankowałem kombi.

« Odpowiedź #642 dnia: Sierpień 26, 2022, 17:25:09 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Lublin przeszedł dziś badanie techniczne. Kilka dni temu minęły dwa lata, odkąd minęła ważność poprzedniego badania. Jeszcze parę pierdółek w nim ogarnąć i trzeba będzie puszczać go w ludzi...

« Odpowiedź #643 dnia: Sierpień 28, 2022, 14:53:20 pm »

Offline Chosnek

• Sympatyk
    • Caro +/- 97 1.8 16V
Postanowiłem zajrzeć do czujnika położenia wału bo już przy wymianie sprzęgła wydawało że coś jest nie tak, a problemy ze zdrowiem przyhamowały postępy przy moim aucie, ku zdziwieniu a raczej jego braku po takim czasie uświadczyłem takie coś
https://imgur.com/a/9EO7biC
Wiem że autor tego dzieła jest aktywny na forum więc radzę mu zamilknąć jeśli ma zamiar nadal dzielić się swoją super wiedzą nt. rajdów, techniki jazdy czy też budowy pojazdów mechanicznych.

« Odpowiedź #644 dnia: Sierpień 28, 2022, 17:09:29 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Ha ha, jak to piszą na necie, w podobnych przypadkach inwencji twórczej mechaników, "Nasi tu byli". To białe pod tą taśmą izolacyjną, to co to jest? Bo to wygląda jak jakiś bandaż, gazik itp. Ale ten wkręt, to chyba nieco przesada? Tzn. chodzi mi bardziej o jego długość. Mnie strasznie denerwuje, jak ktoś pakuje zbyt długie śruby, gdzie potem 80% gwintu wystaje i niepotrzebnie koroduje, przez co potem trzeba to czymś lać, albo zwyczajnie ukręcić, lub uciąć.
Ja tam sam święty nie jestem, bo druciarnia nadal silna w mym sercu, ale jeśli chodzi o elektrykę, to staram się nie odpierdalać maniany, bo mam przed oczami widmo płonącego samochodu, a tego bym bardzo nie chciał.

« Odpowiedź #645 dnia: Sierpień 28, 2022, 17:30:20 pm »

Offline Chosnek

• Sympatyk
    • Caro +/- 97 1.8 16V
Ja nie mówię że robię idealnie ale dziś jak to zobaczyłem to krew mnie zalała, zawinięte było czarną taśmą klejącą, a pod tym napchane jakiejś folii aluminiowej która chyba miała izolować przewody od siebie. Jeden z najważniejszych czujników zdrutowany w ten sposób, ręce opadają.

« Odpowiedź #646 dnia: Sierpień 28, 2022, 17:38:45 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Generalnie zauważyłem że schemat jest taki im więcej ktoś szczeka w internecie tym mniej osiągnął w życiu realnym. Nasza podróba Colina McRae nie jest tutaj odosobniony przypadkiem  <spoko>
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2022, 18:08:15 pm wysłana przez Morfina »
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #647 dnia: Sierpień 28, 2022, 17:44:30 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
myslicie ze banned sam tam grzebal? z tego co pamietam to narzekal na warsztaty, wiec moze slusznie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #648 dnia: Sierpień 28, 2022, 20:11:50 pm »

Online Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Dlatego właśnie napisałem o "inwencji twórczej mechaników" bo wątpię, by nasz forumowy kolega aż tak to zdrutował. Nie brakuje partaczy, którym się nie chce zrobić jak należy, a jeszcze w polonezie, to tym bardziej, bo standardowo, "to tylko polonez".

« Odpowiedź #649 dnia: Sierpień 29, 2022, 08:38:13 am »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Kurla chyba nawet jak się uczyłem mechaniki jak miałem 10 lat takiego czegoś nie odstawialem ;|
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #650 dnia: Sierpień 30, 2022, 22:13:18 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Wymieniłem cylinderki hamulcowe w lublinie. Miałem jeszcze takie ze starego lublina, NB z wybitym logiem FSM, więc zapewne tożsame ze stosowanymi w syrenach 105 bądź maluchach. Leżały u mnie jako zużyte, sam nie wiem po co, bo tamtego lublina już od dawna nie posiadam. Aż tłoczki się zrosły. A po wyczyszczeniu i nasmarowaniu okazały się bardziej sprawne niż te, które niskoprzebiegowy lublin miał zamontowane od nowości.
Nie pisałem tego poprzednio, ale diagnosta miał zastrzeżenie do bardzo słabego hamulca roboczego na tylnej osi. Po znajomości przymknął oko, bo wie, że na badania jeżdżę nie dla pieczątki, lecz dla weryfikacji stanu technicznego auta.
Jutro ponownie go odwiedzę. Może wywiozę od razu makulaturę. :]

« Odpowiedź #651 dnia: Wrzesień 01, 2022, 02:46:58 am »

Offline banned

• Sympatyk
Zacząłbym od tego, że z fabryki zajebiście wykonany pancerz na tym czujniku.

Ty też sprzęgło wymieniałeś? Bo zaraz zanim go sprzedałem za 600zł z nowym oryginalnym zbiornikiem paliwa i "paroma" innymi rzeczami to sprzęgło było zmienione na takie od innego forumowego kolegi które rzekomo miało mieć tylko 10 czy 20 tys. No ale ja nie będę narzekał na rzeczy które dostałem prawie za darmo.  ;>
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #652 dnia: Wrzesień 01, 2022, 03:29:01 am »

Offline banned

• Sympatyk
Kurla chyba nawet jak się uczyłem mechaniki jak miałem 10 lat takiego czegoś nie odstawialem ;|

Bo miałeś dużo wolnego czasu i nikt Ci za to nie płacił. Jak się jest dobrze opłacanym, to samochody naprawia się tak:

https://youtu.be/mh5-8DY0Qks?t=129
Nasza podróba Colina McRae nie jest tutaj odosobniony przypadkiem

No niestety, nie płacono mi tak dobrze żebym naprawiał auta jak sławny mechanik Colin.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #653 dnia: Wrzesień 01, 2022, 13:36:41 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Czyli naprawdę odstawiłeś taką druciarnię?
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #654 dnia: Wrzesień 01, 2022, 14:49:40 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Skoro wzorowal się na prostowaniu wahacza na kamieniu to odpowiedź jest prosta. Chyba, że ten "pancerz" też robiony nad mostem lub w warunkach polowych
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #655 dnia: Wrzesień 01, 2022, 15:26:48 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Czyli naprawdę odstawiłeś taką druciarnię?

Szczerze, jak to zobaczyłem to sam się trochę zdziwiłem, bo ani nie mogłem z początku poznać co to jest, ani nie pamiętałem kto to robił.
Ale pomyślałem trochę i przypomniałem sobie okoliczności;

Akurat w Pandzie wysrało uszczelkę pod głowicą i woda uciekała już w tempie litrów dziennie, kiedy w Polonezie zaczęły się dziać dziwne cyrki. W tym okresie samochodem jeździłem do klientów i każdy dzień postoju to było koło 300zł straty. Warsztaty albo miały terminy tygodnie na przód albo nie chciały Poloneza dotknąć.
Później Panda wróciła z wymiany HGFa z urwanym filtrem powietrza. Tylko dlatego że zauważyłem że dźwięk silnika coś inny, zacząłem sprawdzać i okazało się że filtr leżał na silniku praktycznie luzem, a przepustnica brała 100% lewego powietrza- jak by tak trochę pojeździć to nie dałoby się tego tak łatwo naprawić jak tego czujnika.
Ale do rzeczy: po wyeliminowaniu zapłonu objawy wskazywały na CPWK. Niestety zamiennik mimo że zgodny z numerami, przyszedł z takim urwanym pancerzem i nie pasujący.
W międzyczasie nie miałem innego auta, i moim głównym zmartwieniem było ustalenie co się odjaniepawla i zapobieżenie sytuacji kiedy CPWK by mi padł w drodze. Zrobiłem to późnym wieczorem nie mając potrzebnych części, żeby rano mieć czym wyjechać do klientów, z zamiarem ogarnięcia tematu później.

Niestety jakoś zaraz potem jak miałem ogarniać różne prowizorki w samochodzie, a było to tydzień przed wyjazdem, miałem wypadek polegający na tym, że spadłem ponad dwa metry w dół, przy czym prawa noga mi utkneła w murku z którego spadłem i przez tydzień nie mogłem chodzić no i wyszło jak wyszło.
Ogólnie było tam parę rzeczy zrobionych z założeniem że ogarnę jak będę miał czas, albo nie ma co się przejmować bo i tak się to zaraz urwie na jakimś treningu.

W ogóle ten samochód nie miał być sprzedawany, tylko zamknięty w garażu aż wrócę z czasem i kasą żeby go poogarniać, ale niestety okoliczności okazały się takie, że mogłem tylko sprzedać go za cenę złomu wraz z częściami które do niego zbierałem, albo oddać całość na złom.

« Odpowiedź #656 dnia: Wrzesień 01, 2022, 15:48:25 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
W fajnym stanie musiał być ten rover skoro poszedł dopiero za 6 stówek  <lol2>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #657 dnia: Wrzesień 01, 2022, 21:23:37 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
W sumie, niezależnie od stanu 600zł to bardzo dobra cena. Gdyby ktoś chciał mi sprzedać za tyle Poloneza, obojętne jakiego, to kupił bym nawet bez oglądania auta. Tym bardziej jeśli to Rover, to nawet więcej można wybaczyć bo to rzadka wersja. Swoją drogą, zapomniałem się pochwalić tutaj z tego wszystkiego, ale jakieś około półtora miesiąca temu, kupiłem w ciemno bez oglądania Poloneza Caro za 800zł. Auto okazało się być 1.6 GLE z 1994, z fotelami i kanapą IG STD ( bez boczków ) w stanie raczej kiepskim, wypalone cholernie słońcem bo auto wrastało około 10 lat. Ponadto Alufelgi Tip top i niekompletne orciari ( brak dokładek przód i tył ). Blacharki praktycznie brak. Auto miałem przez dwa dni, Jeden kolega wziął fotele i felgi, drugi... zaproponował odkupienie całego Poloneza bez tych elementów. Oczywiście się zgodziłem ;)

Polonez stał się na tyle rzadkim autem, że kupując go za parę stówek nie ma co wybrzydzać.

Polonez ostatnie półtora miesiąca robił za daily. Wszystko super, bardzo lubię nim jeździć, choć trochę brakuje mi dołu w 1.4  <mysli>

Tydzień temu Subaru odebrane od mechanika, usunięte wszystkie usterki i niedoróbki. Mam się przygotować na regenerację pompy wspomy bo nie zdążyliśmy i... w sumie tyle. Będzie można w końcu odkładać kasę na konserwacje antykorozyjną.

« Odpowiedź #658 dnia: Wrzesień 01, 2022, 21:53:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
W ogóle to on był sprzedany rozbity. Tomasz miał go używać jako gruzo-rajdówy na zimę, czyli podobnie jak ja ale pchnął go dalej.
Najciekawszym elementem była kierownica taka sama jak w prototypie sedana
przy czym niestety ktoś kto dorabiał nabę, urżnął krzyże na śrubach.
Pomijając stan, były w środku części luzem warte co najmniej drugie 600zł. Same zamontowane oryginalne szelki Sparco kosztowały 340zł na długo przed erą PiSflacji, i były w idealnym stanie.

Z perspektywy czasu patrząc, błędem było to, że go w ogóle sprzedałem, zamiast zostawić gdzieś u kolegi albo nawet na mieście pod chmurką. Kluczowe elementy były zdrowe, więc nadawał się do w miarę łatwego odbudowania. Nawet gdyby trochę zgnił w międzyczasie, i całą mechanikę trzeba było rozebrać w drobny mak, to nadal łatwiej byłoby go przywrócić do stanu oryginalnego, niż teraz po dwukrotnym przemalowaniu, nie mówiąc już o cenach po jakich chodzi cokolwiek co się nadaje dopiero na bazę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2022, 21:57:03 pm wysłana przez banned »

« Odpowiedź #659 dnia: Wrzesień 01, 2022, 23:39:13 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
kupic jezdzacego Poloneza za 6 stow i pruć sie o to,ze jest w nim sporo rzeczy do naprawy, no to sie do beki z madek nadaje,
czy raczej do beki z januszy <lol2>
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.