Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2023** =====-----  (Przeczytany 70158 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2023** =====-----
« Odpowiedź #980 dnia: Listopad 20, 2023, 17:36:46 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
W weekend pogrzebaliśmy trochę przy bratowym Kombi. Wleciał centralny zamek Mery spięty z siedzącym od nowości alarmem, elektryczne szyby na module SSM2 Proximy oraz elektrycznie regulowane i grzane lustra w wersji DIY na silniczkach z Audi i szkłach asferycznych z zakładu na Świdnickiej w Warszawie. Czyli taki PTK Starter Pack :p No i zimówki do tego.
Za to w Volvo naprawiłem wreszcie ogrzewanie postojowe i nie mogę wyjść z zachwytu jaka to jest za*#$%$#a rzecz jak przychodzisz z rana do auta, a ono ma odmarznięte i nagrzane wnętrze, a silnik jest nagrzany do temperatury roboczej i od razu przerzuca na LPG  <lol> No i wróciły na zderzak halogeny dalekosiężne które w czerwcu "zdemontowała" mi sarna - 3 x Hella Rallye 3003.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #981 dnia: Listopad 20, 2023, 19:00:40 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
zatankowany i pewnie teraz już będzie stał do wiosny.
Polonez umyty i schowany do snu zimowego. Przed schowaniem do garażu zatankowałem do pełna
Jaka jest idea tankowania do pełna, kiedy auto ma nie jeździć?

W piątek pojechałem corollą verso (no bo przecież nie polonezem, ha ha) kilka km od firmy. I ledwo wróciłem, bo pracował jakby nie na wszystkich cylindrach. Na gazie - dramat; na benzynie - nieznacznie lepiej. Na wolnych obroty w normie.
W firmie zaglądam pod maskę, odkręcam fajki ze świec (tam, jak już kiedyś tutaj wspominałem przy okazji którejś awarii, każda świeca ma osobną cewkę) - jedna aż kopciła, jak ją wyjąłem. Przyglądam się - pęknięta obudowa.
Przyglądam się dalej - nie widać, żeby coś z nią było jakoś strasznie mocno nie tak... No to lutownica w dłoń i jazda. Podczas zgrzewania, stwierdziłem, iż mam do czynienia z PA. Dużo tego materiału mam w odpadach poprodukcyjnych, więc dołożyłem trochę ze swoich śmieci, żeby spoina była mocniejsza.
Dzisiaj biorę się zakładać, ale nie - myślę - popatrzę przerwy w świecach... w każdej było grubo ponad milimetr! Tak na oko - średnio 1,3 mi wyglądało, ale nie mierzyłem, bo najgrubszy listek w szczelinomierzu mam 1,0 i nie robiłem kombinacji, żeby zmierzyć coś, co widać, że i tak należy natychmiast zmienić i zapomnieć o dawnym ustawieniu. Ustawiłem w każdej świecy na 0,8 i wstawiłem z powrotem cewki, łącznie z ową przez siebie naprawianą.
I powiem tak...
Takie naprawy lubię najbardziej! Człowiek się nie wykosztował, nie narobił się, a naprawdę czuje zrobił, bo czuje podczas jazdy.
Zaraz trzeba przymierzać się do wymiany kół, a w tym rzęchu zawsze przy tej okazji zaglądam w hamulce. I - co gorsza - zawsze jest po co, chociaż w czasie jazdy niczego nie czuć!

« Odpowiedź #982 dnia: Listopad 20, 2023, 19:11:41 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Taki, że w zbiorniku nie ma ruchu powietrza i nie ostaje się wilgoć i tlen zjadająca zbiornik

« Odpowiedź #983 dnia: Listopad 20, 2023, 19:26:35 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
...a że paliwo w czasie takiego postoju traci swoje właściwości, to już inna sprawa...

« Odpowiedź #984 dnia: Listopad 20, 2023, 20:12:53 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Tak zatankowany zbiornik niczego dobrego nie wróży. Chyba, że będzie to czysta podstawa Pb95 bez żadnych dodatków czyli benzyna ze stacji No Name i wartością za litr mniejszą niż komuś by  się wydawała. Wtedy ma to sens.
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #985 dnia: Listopad 20, 2023, 21:30:10 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Benzyna psuje się o wiele szybciej, nie raz już o tym było. To jest jednak dosyć "suche" paliwo i bardzo lotne. Pewnie lepiej by było zalać zbiornik ON, ale wiadomo, trzeba by potem płukać, a i z diesla po długim czasie, też się wytrąca jakiś syf, parafina, czy tam coś. Nie widzę sensu tankować auto pod korek, gdy będzie stało tylko te trzy miechy, choćby cztery. To nie jest chyba aż tak długi okres czasu,żeby tam się coś złego w zbiorniku zrobiło? To w sumie sprowadza się do jednej zasady, że auto nieużywane, niszczy się bardziej, niż używane choćby sporadycznie.

« Odpowiedź #986 dnia: Listopad 20, 2023, 21:43:25 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Ja swojego rovera tez na zimowanie wprowadziłem i pozimował 2 dni  <lol>, bo w dupowozie musiało się jak zwykle coś zjebać oczywiście, a mianowicie korek oleju wykręcił się z fragmetami gwintu  ;-|

« Odpowiedź #987 dnia: Listopad 20, 2023, 22:00:21 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Mój w tym roku zimował nie będzie, bo zostaję już z jednym autem. Toyota idzie do siostrzenicy, bo zrobiła prawko i będzie miała na razie na dojazdy na przystanek do sąsiedniej miejscowości, a idzie zima itd, teraz codziennie u mnie leje, więc ma już dosyć dojazdów na rowerze. Niech się powoli wprawia. Poldkowi się założy koła zimowe i w razie czego, będzie do jazdy. Dobrze, że mam na drugich felgach i nie trzeba za każdym razem przekładać. Kupiłem ostatnio na złomie cztery sztuki Tip Topów pięcioramiennych, takich jak moje, tylko w jakby nieco lepszym stanie. Uratowałem od przetopu. Dekielki DAEWOO-FSO, więc z plusa, lub z jakiegoś seja, bo piątej sztuki nie znalazłem. 10 pln za kilogram. Jak nie okażą się krzywe, to uczciwe pieniądze.

« Odpowiedź #988 dnia: Listopad 20, 2023, 22:12:36 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Taki, że w zbiorniku nie ma ruchu powietrza i nie ostaje się wilgoć i tlen zjadająca zbiornik

Niestety, to była dobra praktyka w czasach etyliny 94, czy jeszcze U95. Aktualnie jeśli auto będzie długo stało, lepiej by było wylać to paliwo, i zatankować nowe :( Trwałość E5 nie jest najlepsza, mimo, że E10 będzie jeszcze gorsza.

Ostatnio po pół roku przepalaliśmy kumpla dacię 1310, po pół roku z 3/4 baku, podobnie jak favoritka po roku postoju, złapała spalanie stukowe i musieliśmy opóźnić zapłon, żeby nią dojechać na stację i nie słuchać, jak silnik się męczy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2023, 22:44:08 pm wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #989 dnia: Listopad 21, 2023, 00:07:32 am »

Offline Macfly

• Sympatyk
    • FSO ATU 1.6 -> 1.4 -> 1.8 GLI 16V 1997, Polski Fiat 125p 1980, Caro 1.4 16V , Fiat 126p ELX 1.2 75 Fire
Jak to się mówi : "Masz za mało problemów w życiu? Kup sobie kolejny ... " I tak zrobiłem kupiłem jakiś czas temu Carówkę 1.4 do kompletu tych "gruzzów" co mam bo była w dobrych pieniądzach i z małym przebiegiem ale po ponad 10 letnim postoju. Dlaczego ją kupiłem ? Miała pójść na złom , chciałem się też trochę oderwać głową od mojego ATU bo szaleju dostaję z wiązką elektryczną którą muszę w końcu wymienić . Carówa  od dołu jest igła nie jest wytłuczona poza tym zawsze chciałem mieć poldka który nie był za bardzo drutowany. U mnie ciągle coś było nie tak przez właśnie rzeźby w elektryce i przytopioną instalacje elektryczną przez poprzedniego właściciela mojego ATU a jeszcze doszła przeróbką pod dechę minusa i w kablach jest konkretny pierdolnik.  Tu jest wszystko w praktycznie fabrycznym stanie (nie zgadza się chłodnica bo ktoś dał aluminium z plusa) . Wymieniłem bak na fabryczną używkę bo stary był szrot, założyłem nowe pasy pod bak, wymieniłem silnik dmuchawy od nagrzewnicy bo był trup , wymieniłem wentylator bo był od OHV w niej , wypłukałem zbiorniczek , wymieniłem w chłodnicy czujniki od wentylatora , Wrzuciłem sobie Radyjko Clariona na CD z okolic 2003 roku z bursztynowym podświetleniem , wywaliłem z niej hak ,  Założyłem sobie Groki co miałem w składziku fakt faktem średnie bo trochę styrane z mojego pierwszego czerwonego ATU , Wrzuciłem na nią moje stare rzeźbione trójki 13 z mojego ATU  bo stała na fabrycznych stalkach z Vivo , Jakieś owiewki na drzwi co leżały w garażu i tylko się walały z konta w kąt też założyłem ,kupiłem 2 przednie błotniki w kolor oraz tylny nosek bo były zgięte i szukam teraz przedniego oraz lewych drzwi tylnych bo je zżarło podczas postoju . W wolnym czasie będę sobie przerabiał nabę pod raida co udało mi się dorwać rok temu Nie , nie ten z Poloneza ale wzór podobny i kompletował części do zrobienia uszczelki. Auto zabiła wymiana chłodnicy na taką z uszkodzonymi czujnikami temperatury + Wentylator z plusa OHV który się kręcił w 2 stronę . Żyga wodą po kolektorze wydechowym co było powodem postoju samochodu prócz tego chodzi równiutko po wymianie baku i przedmuchaniu przewodów paliwowych zagadała od pół obrotu równiutko więc szkoda spisywać silnika na straty. Stoi sobie pod dachem razem z Maluchem więc nie niszczeje . Do ATU muszę się mentalnie przygotować bo tam całe auto muszę rozpizdzić mam nową wiązkę do ATU minusa ale no nikt mi nie chce pomóc w wymianie tej wiązki i się trochę obawiam jej wymiany .

Ktoś tu wcześniej pisał o starym paliwie w baku:

Z Baku tylko odciąłem rurę do wlewu bo tylko ona się nadawała a wiadomo teraz jakie gówno robią w zamiennikach co nawet się założyć nie da ...

Demontaż haku

Akcja wentylator nagrzewnicy

Zbiorniczek po płukaniu

I sam sam "Hebel" po tym jak dostał stare felgi z mojego ATU i stare groki które się walały po garażu.

Raidzik:

Dlatego poszedłem w gumy z fiata punto 2, nawet te za 3 zł są bez porównania w stosunku do "dedykowanych" do fso.

Masz może jakiegoś linka albo numer katalogowy tych od Punciaka . Wymieniając bak widziałem że fabryczne od końcowego są już naderwane to bym może sobie wymienił . Myślałem kupić Polonezowe ale jak chłopaki piszą że zamienniki są ujowe to może te od punto bym założył .
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2023, 00:23:09 am wysłana przez Macfly »
"Wóz ma swoją specyfikę. Żeby ruszyć wrzucasz trójkę, luz to opcja parkowania, wsteczny to dwójka, a gaz to wsteczny. "

« Odpowiedź #990 dnia: Listopad 21, 2023, 00:22:14 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Ogarnąłem w moskwiczu podłogę przed zimą, a przynajmniej większą jej część. Na zasadzie pomocy wymiennej kumpel darł mi w kanału podłogę w moskwiczu, a ja prułem alternator i instalację w jego 125p 1981 (zakładanie alternatora z plusa do 115c łatwe nie jest, ale efekty są dobre :).

W moskwiczu wyszło parę miejsc, które trzeba zaspawać na wiosnę, a po wszystkim wleci sanders na podłogę, tak, jak mam w polonezie, i z rdzą mam nadzieję, nie będzie w nim przez jakiś czas problemów.

« Odpowiedź #991 dnia: Listopad 21, 2023, 00:31:27 am »

Offline Macfly

• Sympatyk
    • FSO ATU 1.6 -> 1.4 -> 1.8 GLI 16V 1997, Polski Fiat 125p 1980, Caro 1.4 16V , Fiat 126p ELX 1.2 75 Fire
Ciężki temat z aplikacją tego Sandersa ?

W Carówce mam dość ładne podwozie pod spodem i zastanawiam się czy tego nie zabezpieczyć jeszcze lepiej na wiosnę jak się ciepło zrobi.

"Wóz ma swoją specyfikę. Żeby ruszyć wrzucasz trójkę, luz to opcja parkowania, wsteczny to dwójka, a gaz to wsteczny. "

« Odpowiedź #992 dnia: Listopad 21, 2023, 00:46:26 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Jak masz dobry kompresor, pistolet do konserwacji, który jakoś utrzyma temperaturę, jakąś kuchenkę przenośną do podgrzania sandersa, to można to zrobić samemu. Polecają to podgrzać do 120 stopni przy nakładaniu pistoletem, od 60-70 stopni jest już płynny. Jak nie miałem kompresora, nakładałem tą konserwację pędzlem - wyszła fajna, gruba warstwa, i po upływie kilku lat nie zmieniła swojej konsystencji - ciągle jest tłusto :)

« Odpowiedź #993 dnia: Listopad 21, 2023, 00:47:48 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Mam fabryczny bak w C+. W środku wygląda jak nowy. Ostatnie 7 lat starałem się był było zawsze więcej niż 1/2 zbiornika.

« Odpowiedź #994 dnia: Listopad 21, 2023, 00:48:58 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Tylko uważaj bo sanders odbarwia nakładki plastikowe. Moje na progach tam gdzie ciekło z drzwi zrobiły się ciemniejsze.

« Odpowiedź #995 dnia: Listopad 21, 2023, 00:51:04 am »

Offline Macfly

• Sympatyk
Jak masz dobry kompresor

Jakiś tam kompresor mam. Jak dał radę pomalować kiedyś bok w maluchu ziomka i u mnie podszybie to myślę że da radę . Musiałbym tylko pistolet kupić i jakąś turystyczną kuchenkę małą do podgrzewania tego bo lancą do papy co mam nie wyobrażam sobie tego grzać :E . 2 Pytanie nie łapie to jakoś mega syfu ? Miałem kiedyś DFa który był jakimś takim mazidłem wymazany cały syf jaki się dało kleił się do tego .

Tylko uważaj bo sanders odbarwia nakładki plastikowe. Moje na progach tam gdzie ciekło z drzwi zrobiły się ciemniejsze.

I tak je mam ściągać na wiosnę żeby zrobić parę zaprawek a nie pomalować sobie dokładek tak że spoko.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2023, 00:53:04 am wysłana przez Macfly »

« Odpowiedź #996 dnia: Listopad 21, 2023, 01:22:21 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
i walenie grubych warstw nie ma sensu w drzwiach i profilach. Lepiej dać 1 cienką warstwę i nie będzie się lało. Ja np drzwi robiłem tak , że nalałem w doły drzwi i opalarką grzałem powoli drzwi tak by spenetrował felce. Potrafi wyjść na zewnątrz.

« Odpowiedź #997 dnia: Listopad 21, 2023, 02:31:37 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
U mnie sanders lał się po zderzaku, nakładkach na progi, ale nic się nie odbarwiło. Może dlatego, że traktuję je czernidłem :)

« Odpowiedź #998 dnia: Listopad 21, 2023, 21:30:19 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Masz może jakiegoś linka albo numer katalogowy tych od Punciaka . Wymieniając bak widziałem że fabryczne od końcowego są już naderwane to bym może sobie wymienił . Myślałem kupić Polonezowe ale jak chłopaki piszą że zamienniki są ujowe to może te od punto bym założył .
Takie jak tutaj,
https://allegro.pl/oferta/zestaw-elementow-montazowych-tlumika-fiat-punto-10504194032?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24
 te z dwoma dziurkami są jeszcze w wersji z taśmą podtrzymującą, gdyby guma puściał i takie chciałem założyć, ale akurat nie mieli w sklepie, to wziąłem te tańsze
Po tygodniu już się ułożyły i wydech nie dzwoni tak mocno o wnękę koła zapasowego.

Wsiadłem dziś do Atu i dopadł mnie swąd myszy... Co roku to samo...

« Odpowiedź #999 dnia: Listopad 21, 2023, 21:58:31 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
W sklepach na miejscu ile razy kupowałem wieszak tłumika końcowego do poloneza to dostawałem ten od punto czy innego plastikowozu ;p