Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2024** ====----  (Przeczytany 72361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2024** ====----
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwiec 13, 2024, 09:57:08 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
tak patrze na to i tak sobie myślę że można by do tego dołożyć siłownik od zamka centralnego i zrobić na przycisk,
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #301 dnia: Czerwiec 13, 2024, 10:15:38 am »

Offline ceva

• Sympatyk
    • Polonez Atu+, Polonez Kombi, Polski Fiat 125p
tak patrze na to i tak sobie myślę że można by do tego dołożyć siłownik od zamka centralnego i zrobić na przycisk,
O takim rozwiązaniu jak piszesz, wspominał chyba Buźka, że u siebie w ten sposób rozwiązał sterowane tego typu zaworem.
Ja jak wspomniałem skłaniam się ku podciśnieniu, może nie będzie bardziej niezawodne niż siłownik centralnego zamka, ale odpadnie kolejny szpej robiący tłok pod maską...

« Odpowiedź #302 dnia: Czerwiec 13, 2024, 11:08:14 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
No, ja tak zrobiłem. Trochę było ciężko to upchać, ale się udało. Wyprowadzone dwa kabelki i do tego trzeba coś w rodzaju przełącznika od szyb i będzie działać

« Odpowiedź #303 dnia: Czerwiec 13, 2024, 13:17:09 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Ja kiedyś miałem taki na linkę. Tyle żę działał w jedną stronę. Na lato zamykałem zawór pod maską (jeden ruch dłonią na podniesionej masce), a jak mnie naszło żeby mieć ogrzewanie to otwierałem go z wnętrza.
Wystarczało.

Jeśli chcecie się bawic w odcinanie elektrycznie/pneumatycznie, można już pójść w pełną automatykę i wykombinować krańcówkę która odetnie zawór jak sie da pokrętło na miminum. Bo jak ma być na osobny pstryczek to dla mnie sztuka dla sztuki.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #304 dnia: Czerwiec 13, 2024, 14:37:02 pm »

Offline ceva

• Sympatyk
Jeśli chcecie się bawic w odcinanie elektrycznie/pneumatycznie, można już pójść w pełną automatykę i wykombinować krańcówkę która odetnie zawór jak sie da pokrętło na miminum. Bo jak ma być na osobny pstryczek to dla mnie sztuka dla sztuki.
Wspominałem już o takim pomyśle w innym wątku (niestety nie pamiętam w którym), krańcówka, elektrozawór od obiegu zamkniętego z Plusa i podciśnieniowy zawór nagrzewnicy.

« Odpowiedź #305 dnia: Czerwiec 13, 2024, 17:14:17 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Serio to taki dla was problem otworzyć maskę i przekręcić ten zawór ręcznie dwa razy do roku na wiosnę i jesień? Sam pomysł spoko ale poco ta dodatkowa technologia i pchanie dodatkowego szpeju w miejsce gdzie i tak jest wystarczająco już ciasno skoro dzień w dzień tym zaworem nie będziecie kręcić   <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #306 dnia: Czerwiec 13, 2024, 17:48:39 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
To nie jest problemem. Chodzi raczej o łatwość i szybkość sterowania tym zaworem, a nie żeby wychodzić i maskę otwierać. Ja np chciałbym mieć możliwość otwierania i zamykania tego zaworu w każdej chwil, bo np mogę poczuć, że jednak jest mi zimno i chcę sobie zagrzać. Naiwnym jest myśleć, że będzie się tego używać jedynie sezonowo, by zamknąć na lato i otworzyć jesienią. U mnie zostało przełącznik wmontować w gniazdo i podłączyć kilka kabelków. Oczywiście, rozwiązanie, jakie poddawali wyżej koledzy, z mikro stycznikiem, również jest dobre, a nawet lepsze.

« Odpowiedź #307 dnia: Czerwiec 13, 2024, 19:44:59 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jasna sprawa,
jedziesz sobie w srodku lipca, a tu nagle sniezyca - co tu robic, wszak masz zakrecony obieg nagrzewnicy ?
ja to bym zatrzymal sie, otworzyl maske i wlaczyl obieg nagrzewnicy, ale nie dlatego, ze mi zrobilo sie zimno, tylko przedniej szybie doskwiera chlod,
ale cos mi mowi, ze najprawdopodobniej nie zmarzlbym w srodku lipca ;]
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #308 dnia: Czerwiec 13, 2024, 22:15:35 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Ty, to chociaż potrafisz wykpić każde zagadnienie. Czyli jednak mam za każdym razem stawać, podnosić maskę
i otwierać ten zawór ręcznie? Ciekawe.

« Odpowiedź #309 dnia: Czerwiec 14, 2024, 07:29:06 am »

Offline ceva

• Sympatyk
A jednak ten zawór powinien być sprzęgnięty z pokrętłem regulacji temperatury w co najmniej jednym przypadku, a mianowicie w przypadku posiadania klimatyzacji. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ciepło z nagrzewnicy potrzebne jest do regulacji temperatury chłodzenia. Bez możliwości dodania do schłodzonego poprzez parownik powietrza, powietrza o wyższej temperaturze, nie ma możliwości regulacji temperatury schłodzonego powietrza.

« Odpowiedź #310 dnia: Czerwiec 14, 2024, 09:14:15 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Tylko poco skoro w plusie jak i w większości samochodów regulacja temperatury odbywa się klapami ciepło/zimno. Oni odstawiają rzeźbę z zaworkiem poto by w okresie letnim odciąć nagrzewnicę i wykluczyć gorący element z kabiny zapominając że każdy taki niefabryczny zaworek w układzie to dodatkowa zwężka przepływu ciepłego płynu więc za kilka miesięcy w zimie będzie post o dołożeniu dodatkowej nagrzewnicy elektrycznej bo auto gorzej grzeje. W audi mam coś podobnego ale fabrycznie sterowane podciśnieniem i w momencie ustawienia klimatyzacji na najniższą temperaturę zawór zamyka dopływ chłodziwa do nagrzewnicy  <spoko>
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2024, 09:18:41 am wysłana przez Morfina »
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #311 dnia: Czerwiec 14, 2024, 10:43:19 am »

Offline OLO

• Sympatyk
zapominając że każdy taki niefabryczny zaworek w układzie to dodatkowa zwężka przepływu ciepłego płynu
Przesadziłeś
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #312 dnia: Czerwiec 15, 2024, 00:48:17 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Czyli jednak mam za każdym razem stawać, podnosić maskę
i otwierać ten zawór ręcznie?
wlasciwie to nie - nie musisz stawac, bo jak sam pisales praktycznie nie jezdzisz,
gdy zaczniesz jezdzic, to moze sie tak zdazyc, aczkolwiek, anizeli, jednakze z duzym prawdopodobienstwem da sie przewidziec takie manewry i zmiana polozenia kurka zamknie sie w porywach dwoch na kwartal i to liczac srednia z roku,

to duzo rzadziej niz zdejmowanie/zakladanie klemy z akumulatora przy okazjonalnej eksploatacji auta czy sprawdzanie poziomu oleju przy dowolnej eksploatacji,
a do tych czynnosci w PN jeszcze trzeba otworzyc maske,
niezaprzeczalna zaleta recznej obslugi zaworu, ktorego konstruktor nie przewidzial, a wiec uznal go za zbedny w dzialaniu tego ukladu, jest to, ze takie sterowanie bedzie najbardziej niezawodne ze wszystkich dostepnych systemow,

ja realna potrzebe odciecia ogrzwania widze, gdy temp. powietrza przekracza 30*C, a to wystepuje w porywach do dwoch miesiecy w roku,
zmarzlaki nie powinni nigdy odcinac nagrzewnicy, bo przeciez straca cenne kilkanascie sekund zanim nagrzewinica stanie sie ciepla ;>
generalnie to Zapewne wielu z was zmarźnie, ale jest to poświęcenie, na które jestem gotów.
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #313 dnia: Czerwiec 15, 2024, 09:57:56 am »

Offline lesor#1973

• FSO:1993-1996 B1078
  • Klubowicz
  • Borełło, Carełło, 115c_w_Jesionie
Miałem 125p z zaworem pod maską, beznadziejna sprawa.
Pewnie, że się da podnieść maskę ale samochód to nie traktor gdzieś na pustkowiu, gdzie zeskok z kabiny jest atrakcją przy robocie.

Obfitość rozwiązań, podaż przeróżnych zaworów i to w niskich cenach, przekreślają sens montowania zaworu - wajchy pod maską.
Zważcie jegomość – odparł Sanczo Pansa – że to, co tam się ukazuje, to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.

« Odpowiedź #314 dnia: Czerwiec 17, 2024, 21:22:44 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Skompletowałem wszystko do regeneracji odpowietrzników zacisków kół tylnych. Mam zestaw naprawczy czyli tulejka i odpowietrznik który już wcześniej linkowałem, jako że to tajle z Harleya to gwinty są calowe. Zakupiłem więc gwintowniki jeden zgrubny jeden wykańczający, oraz klej do gwintów czerwony. Jak znajdę chwilkę czasu zaczynam wiercenie i gwintowanie, oby się udało.

« Odpowiedź #315 dnia: Czerwiec 18, 2024, 10:18:16 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Hmm. Żuk miał odpowietrzniki M10x1. Nie prościej?
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #316 dnia: Czerwiec 18, 2024, 15:41:59 pm »

Offline lukasz190

• Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Za mało miejsca,w tylnych bendiksach przewód elastyczny jest zaraz obok odpowietrznikia. Gdybym chciał użyć czegoś większego to wierzchołek sześcikątu zawadzałby o sześciokąt z przewodu hamulcowego, nie dałbym rady wkręcić nic większego, stąd takie kombinacje.

« Odpowiedź #317 dnia: Czerwiec 19, 2024, 14:47:15 pm »

Offline lesor#1973

• FSO:1993-1996 B1078
  • Klubowicz
  • Borełło, Carełło, 115c_w_Jesionie
Skompletowałem wszystko do regeneracji odpowietrzników zacisków kół tylnych. Mam zestaw naprawczy czyli tulejka i odpowietrznik który już wcześniej linkowałem, jako że to tajle z Harleya to gwinty są calowe. Zakupiłem więc gwintowniki jeden zgrubny jeden wykańczający, oraz klej do gwintów czerwony. Jak znajdę chwilkę czasu zaczynam wiercenie i gwintowanie, oby się udało.
Jest gdzieś temat tych odpowietrzników?
Zważcie jegomość – odparł Sanczo Pansa – że to, co tam się ukazuje, to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.

« Odpowiedź #318 dnia: Czerwiec 19, 2024, 20:47:11 pm »

Offline lukasz190

• Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Jak ogarnę te tylne zaciski i zda to egzamin to opisze wszystko co i jak i będzie można przypiąć do sekcji artykułów
A zestawy naprawcze kupiłem takie, link już wklejałem, ale wkleję jeszcze raz https://malyhd.pl/odpowietrzniki-gumki-itp/4471-zestaw-naprawczy-odpowietrznika.html

« Odpowiedź #319 dnia: Czerwiec 20, 2024, 07:04:51 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Wymieniłem w Laulnie uszkodzony, tylny zacisk + klocki + płyn hamulcowy  w tylnej części układu. Chyba coś poszło nie tak, bo pedal sprawia wrażenie zdecydowanie zbyt miękkiego, choć hamuje prawidłowo. No nic muszę poprosić jakiegoś huopa o pomoc w odpowietrzaniu. Może jak ktoś mocniej naciśnie na hebel, to się jakiś pęcherzyk powietrza ujawni.
Przepaliłem kombi i przestawiłem kilkanaście cm coby opon nie odkształcić. Klima jest już na granicy włączani się, także znów trzeba będzie rozbijać skarbonkę  <uoee>
Ostatnio dorobiłem sobie płytę montażową pod kufer centralny do motocykla. Niby u majfrenda dedykowana kosztowała ~350 zł, a mnie solidniejsza w sumie wyszła mniej niż 100 zł :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2024, 07:38:57 am wysłana przez Gomulsky »