Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2025** ====----  (Przeczytany 58364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2025** ====----
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwiec 23, 2025, 14:30:51 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Założyłem do Dusztera 4 nowuśkie 2 letnie, kitajskie letnie oponki. Szczęśliwie, poza sprawdzaniem poziomu oleju i dolewaniem płynu do spryskiwaczy nic nie musiałem robić przy samochodach :)

A ja bojkotuję chińskie produkty, (tam gdzie to wykonalne). Jak Chiny przestaną zachowywać się jak krzyżówka ZSRR z Nazistowskimi Niemcami, to zniosę embargo.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #281 dnia: Czerwiec 23, 2025, 22:04:04 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Obawiam się, że aby ten protest był skuteczny musisz wyjechać w Bieszczady i żyć z owoców pracy rąk swoich, gdyż obecnie absolutnie wszystko jest wyprodukowane w Chinach. Od głupich długopisów, po części satelitów...

« Odpowiedź #282 dnia: Czerwiec 23, 2025, 22:28:53 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Oscypki nadal robią w PL ;)

« Odpowiedź #283 dnia: Czerwiec 23, 2025, 22:33:15 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
I tego nie można być pewnym :P

« Odpowiedź #284 dnia: Czerwiec 24, 2025, 07:39:57 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
I tego nie można być pewnym :P
4 km od mojego miejsca zamieszkania jest duża fabryka która rozprowadza je po całym kraju, oryginalne oscypki z Zakopanego i nad morza potem z tego robią
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #285 dnia: Czerwiec 24, 2025, 16:59:33 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Obawiam się, że aby ten protest był skuteczny musisz wyjechać w Bieszczady i żyć z owoców pracy rąk swoich, gdyż obecnie absolutnie wszystko jest wyprodukowane w Chinach. Od głupich długopisów, po części satelitów...

Wiadomo że całkiem izolować się od tego nie da. Ale mam taką zasadę, że w miarę możliwości kupuję rzeczy które są produkowane poza Chinami, a jak się nie da, to przynajmniej żeby marka nie była chińska. No i trzeba odróżnić chińskie od tajwańskich. Tzn. jedno i drugie to Chiny, tylko że jedne są tzw. komunistyczne, totalitarne, a drugie są w miarę demokratyczne i są wrogiem ChRL. Procesory do komputerów PC i tzw. procesory AI np. są produkowane na Tajwanie i dlatego USA tak mocno stoją po stronie Tajwanu.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #286 dnia: Czerwiec 24, 2025, 21:30:29 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
a czym się różnią Chiny od USA ?
To USA wywołało w ostatnich 30 latach kilkanaście wojen i zlikwidowało wiele żyć. A Chiny sobie po cichu robią interesy. Oni nas nie dymają na podatkach, nie dymają nas na przybyszach jak to robi UE.
Jak byś powiedział, że starasz się kupować produkty rodzime albo wytwarzane u nas to bym jeszcze to  zrozumiał. Ale kupowanie Niemieckich produktów historycznie powinno być straszniejsze niż Chińskich.

« Odpowiedź #287 dnia: Czerwiec 25, 2025, 00:45:00 am »

Offline banned

• Sympatyk
a czym się różnią Chiny od USA ?
Oj, wieloma rzeczami. W USA nie odbierają prawa do podróży lotniczych, ani do tego żeby twoje dzieci studiowały, za krytykowanie rządu. W Chinach można tak oberwać i jeszcze stracić pracę, za to, i za krytykowanie Kung Fu, a nawet za porównanie wyglądu pierwszego sekretarza do postaci z kreskówki.

Do tego w Chinach uczy się dzieci nienawiści do innych narodów, zwłaszcza Japończyków ale też Amerykanów. Uczy się deptania flag, a w przedszkolach są ćwiczenia z bicia manekinów w obcych mundurach z użyciem małych mieczy. Jednocześnie wmawia się im że cały świat jest zły i że są pokrzywdzeni. Tak samo edukowali młodzież Naziści.

To USA wywołało w ostatnich 30 latach kilkanaście wojen i zlikwidowało wiele żyć. A Chiny sobie po cichu robią interesy.
O ile mam ogromne zastrzeżenia do wojen w Iraku i Libii, to jednak większość wojen USA prowadziły przeciwko sojusznikom ZSRR. A Chiny, owszem działają bardziej w stylu ZSRR który wolał długo urabiać dany kraj agentami wpływu i ewentualnie wywołać wojnę domową, jak w Bangladeszu w 72, gdzie najpierw urobili sobie elity i wspierali otwieranie dziwnych kierunków jak "Historia Walk Ulicznych", a potem w pudełkach opisanych jako książki wysyłali tam Kałasznikowy.

Ale kupowanie Niemieckich produktów historycznie powinno być straszniejsze niż Chińskich.

Akurat nie, bo aktualnie w Niemczech Nazizm ma może 0,5% poparcia, a coś mocno w stylu Nazizmu ma Chinach poparcie większości społeczeństwa. Oni by chcieli podbić Tajwan, wymordować całą Japonię, następnie USA, a potem podporządkować sobie resztę świata. Oczywiście mówię o mentalności ludzi. Ich partii komunistycznej wystarczyłoby podbicie Tajwanu, Japonii i podporządkowanie sobie Azji Południowo-Wschodniej. Na nasze nieszczęście, Rosja i Chiny są sojusznikami.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2025, 00:46:49 am wysłana przez banned »

« Odpowiedź #288 dnia: Czerwiec 25, 2025, 01:06:33 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
TO od jutra musisz przestać jeść miód. Bo mocne rodziny pszczele rabują miód od słabszych i te słabsze umierają w zimę z głodu.
Taka sytuacja.

« Odpowiedź #289 dnia: Czerwiec 25, 2025, 14:30:50 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Cytuj (zaznaczone)
O ile mam ogromne zastrzeżenia do wojen w Iraku i Libii, to jednak większość wojen USA prowadziły przeciwko sojusznikom ZSRR

Yyyy.... i to uprawnia już do najazdu w celu wprowadzenia demokracji zdobycia ropy?

https://www.youtube.com/watch?v=LasrD6SZkZk
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #290 dnia: Czerwiec 25, 2025, 15:43:34 pm »

Offline banned

• Sympatyk

« Odpowiedź #291 dnia: Czerwiec 27, 2025, 20:39:42 pm »

Online lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Korzystając z pierwszego wolnego dnia w pracy od listopada zeszłego roku ( nie licząc świąt i innych ustawowo wolnych dni od pracy), po raz kolejny zrzuciłem bak paliwa. Opróżniłem zbiornik z paliwa które barwą przypomina piwo, lub bursztyn. Tak jak myślałem w środku pełno rdzy i rdzawym osad który mógł przytykać smok pompy paliwa.  W 40 litrach gorącej wody wymieszałem 5 kg kwasku cytrynowego i  tym roztworem zalałem cały zbiornik. Zostawiam na noc do jutra mam nadzieję że wszystko się wyczyści i nie powstaną jakieś dziurki.

« Odpowiedź #292 dnia: Czerwiec 28, 2025, 08:35:42 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
No i trzeba odróżnić chińskie od tajwańskich.
Google podpowiadać, ze Maxxis jest tajwański, ale na oponsch "made in china", więc komu ufać, jak żyć? :)

« Odpowiedź #293 dnia: Lipiec 04, 2025, 17:13:09 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Jednak wielki XD
Poszedłem dowiedzieć sie o OC na kombi. Cena ~300 zł na cały rok w jednej racie, wydawało mi sie drogo.
Ale w domu popatrzyłem na polisy z poprzednich lat...
W 2022 płaciłem ~600 zl/ rok. W 2020 roku miałem składkę na poziomie "tylko" 1150 zł <lol><lol><lol> wygląda bardzo to, że chcąc sprzedać kombi w najlepszym razie wyjdę na zero względem kasy utopionej w oc ;)

« Odpowiedź #294 dnia: Lipiec 04, 2025, 20:55:50 pm »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
Dziwne te stawki ubezpieczeń u ciebie.... ja płaciłem za swoje dwa po ok 170 zł za jeden pojazd.

« Odpowiedź #295 dnia: Lipiec 04, 2025, 22:01:51 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Czym bliżej głównych przedsiębiorców współpracująch z Niemcami tym taniej. Reszta stojących murem za historią nieco drożej
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #296 dnia: Lipiec 05, 2025, 12:51:28 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
ja płaciłem za swoje dwa po ok 170 zł za jeden pojazd.

W zeszłym roku miałem ~180 zł... Widać ten swap na 1,8 coś zamieszał.

« Odpowiedź #297 dnia: Lipiec 06, 2025, 15:44:43 pm »

Online lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Odrdzewiony w środku bak zamontowany został w samochodzie, wszystko wydaje się być ok. Jednak po nagrzaniu się motoru wyrzuca check na desce, błąd 22, muszę zmierzyć jakie napięcie jest na wyjściu TPS i czy też do niego wchodzi 5V i jest masa.