Dodaj to że jak zobaczą 125p czy Poloneza na blacharkę to sypną taką ceną że idziesz z podkulonym ogonem i dochodzimy do tego, że kupuje się migomat i smarka amatorsko.
Dochodzi do tego że nawet lepiej to wychodzi niż Ci fachowcy, którzy potrafią tylko odkręcić błotnik.
Sypią specjalnie cenami bo wiedzą jaka jest jakość części+większość właścicieli to zwykłe cebulaki które mentalnie zatrzymały się 20 lat temu więc wolą jebnąć ceną i odstraszyć idiotę.Mam kumpla który zawodowo zajmuje się blacharką i woli zrobić ćwiartkę w 2/3 letnim aucie od handlarza w tydzień gdzie wszystko jest zdrowe niż jebać się ze zgnitym polonezem czy maluchem gdzie nic nie pasuje i na sam koniec użerać się z właścicielem Januszem który się szczypie o każdą stówkę
Dwie strony medalu. W zeszłym roku oddałem Poloneza na lakierowanie dołów drzwi, do niby najlepszego lakiernika w okolicy. W miedzy czasie okazało się że korzystniej będzie polakierować całe dwa boki. Nie cebulowałem, liczyłem na dobrze wykonana usługę. Na auto czekałem dwa miesiące i wyszło średnio.
Moim zdaniem ok 70% firm/usługodawców w branży mechanicznej albo remontowo-budowlanej swoje usługi wykonuje na odpeir... ol. Zrobić jako tako i brać kolejną robotę.
Bazując na swoim doświadczeniu, teraz jak chcę komuś coś zlecić to od razu na wstępie mówię że potrzebna będzie faktura. Wiem że będzie drożej ale w ten sposób odpada połowa "Januszy biznesu" którzy nie mogą wystawić faktury bo albo nie mają legalnej firmy albo nie chcą wystawić faktury, bo wiedzą że faktura może być podstawą do ewentualnych roszczeń w przyszłości.
Druga sprawa. Unikam warsztatów które są przy domu, które prowadzi przysłowiowy "Seba" a po warsztacie kręci się jeszcze jakiś jeden albo dwóch "Przemków" w stanie "wczorajszym". W 90% przypadków, takie warsztaty robią robotą na odpier...ol.
Trzecia sprawa. Zauważałem, że w pełni legalne warsztaty czy firmy z miasta wykonują na wyższym poziomie niż "wieśniacy". A poza tym z miastowymi kontakt jest bardziej cywilizowany. Sam mieszkam od urodzenia na wsi, ale ...