Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----  (Przeczytany 4157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 11, 2026, 10:26:43 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & ML500'05 & Lancia Y'99 1.2 16V
a jakie koszty +/- ?
rzeczoznawca 800PLN w cenie załatwienie wszystkiego u konserwatora. Doatkowo przegląd i rejestracja w urzedzie, pewnie 1000 przekroczy.
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 12, 2026, 07:50:13 am »

Offline Ciastek

• Sympatyk
  • PN 1.8 16v, AR 147 1.9jtd, Ducati Monster 900
z którego roku ta fiesta?

« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 12, 2026, 11:23:20 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
1981

« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 12, 2026, 19:42:29 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Panowie, jak jest teraz ze spóźnionym przeglądem? Zapomniałem sobie zrobić w jednym z aut, którym rzadko jeżdżę. To prawda, że weszły jakieś horrendalne kary za spóźnienie się? Czy mają wejść?
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 12, 2026, 20:18:12 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Na razie niema kar.

« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 12, 2026, 21:07:48 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Całe szczęście. Kumpel mnie wystraszył niepotrzebnie w takim razie.
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 12, 2026, 23:03:34 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-mity-o-badaniach-technicznych-co-naprawde-grozi-za-spoznieni,nId,22424149
Według tego artykułu, zmieniły się tylko opłaty za przegląd i nic więcej. Ale przecież możesz zapytać jakiegoś diagnostę.

« Odpowiedź #67 dnia: Wczoraj o 03:43:47 »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Mogę, ale stacje już zamknięte, a ja podskoczyłem, jak mi sprzedał rewelacje o karach, zresztą nie tylko ja. Na szczęście to trzeci rodzaj prawdy był.

« Odpowiedź #68 dnia: Wczoraj o 05:16:03 »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Kary to wzrosły niebotycznie  za brak OC, samochód osobowy, przerwa 1-3 dni to 1 920 zł, przerwa 4-14 dni to 4 810 zł, przerwa powyżej 14 dni to już 9 610 zł

« Odpowiedź #69 dnia: Wczoraj o 20:13:05 »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Nooo na pewno będą ludzie płacić. Więcej co najwyżej więzienia zapełni za długi, lub się zadłuży u bociana. Super państwo, kukwa, czasem to mi ręce opadają. Będę musiał w końcu te obrzydliwe żółte tablice załatwić, bo nie da się spamiętać więcej niż dwóch samochodów i różnych dat OC.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 20:16:00 wysłana przez Daniel#1984 »

« Odpowiedź #70 dnia: Dzisiaj o 01:22:37 »

Offline Buźka

• Sympatyk
Będę musiał w końcu te obrzydliwe żółte tablice załatwić
Może i obrzydliwe, ale zapewniają nieco "spokojniejszą" kieszeń, a w obecnych, trudnych czasach, to jest jak zbawienie. To złodziejskie państwo, wymusza na obywatelach każdy rodzaj kombinowania, by tylko nie oddać im wszystkich ciężko zarobionych pieniędzy.
nie da się spamiętać więcej niż dwóch samochodów i różnych dat OC
Dlatego trzeba od czasu do czasu zajrzeć w dokumenty. Teraz dowodów ze sobą nie wożę, bo nie trzeba, a w dowodach zawsze miałem wsadzone druczki z potwierdzeniem OC. Ale leżą sobie spokojnie w szafce, na oku i po prostu zajrzę i wiem co i jak. Przeglądu nie zapomnę, bo SKP przysyła mi powiadomienie sms o zbliżaniu się terminu badania. Na dwóch autach, ubezpieczyciel też zawsze przysyła papiery z propozycją kontynuacji i chyba nawet też sms z przypomnieniem przyszedł. Co by nie mówić, to dzisiaj "dbają" o klienta, a bardziej o to, żeby nie uciekł do konkurencji.
Co do żółtych, to sam może kiedyś dam radę plusa zrobić, w końcu rzadko spotykana wersja z klimatyzacją, oczywiście biorąc pod uwagę ogól produkcji, bo tak w ogóle, to trochę ich wyszło. U mnie w świętokrzyskim jeszcze chyba nie obowiązuje ten nowy przepis o samochodach polskiej produkcji.

« Odpowiedź #71 dnia: Dzisiaj o 01:33:46 »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Ja wiem, że pomagają oszczędzić, szczególnie wobec tego co się dzieje od kilku lat, ale wiesz, jestem estetą w takich sprawach i po prostu nie chciałbym mieć takich paskudnych, oczojebnych tablic na aucie. Białe "toleruję" bo muszę, żółtych nie trawię. No ale widzę, że nie będę miał wyboru. Już moskwicz wleci pewnie niedługo na żółte, bo i tak ma białe, w poldku chcę zrobić wszystko, co się da, żeby zachować czarne.

Wiesz, łatwo mówić "zajrzeć w dokumenty", ale każdemu się zdarza po prostu zapomnieć, jak ma tylko coś więcej na głowie niż praca-dom-praca.

W temacie: na 2 dni znowu będę śmigał maluchem, nie moim - fajnie sobie przypomnieć, jak wygodnie jest w polonezie lub moskwiczu, jak nie można się porządnie wyprostować i siedzi się w aucie, w którym każdy centymetr wnętrza został wykorzystany w 100 procentach :P. Stop zdechł, więc pewnie jutro mu zajrzę do lewej tylnej lampy, bo włącznik pod gejami jest w porządku.