Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----  (Przeczytany 11897 razy)

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2026** ====----
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 11, 2026, 12:49:19 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Polonez Atu + mnie mocno irytuje. Gubi kierunkowskazy, a kiedy zaczynam przystępować do diagnostyki usterki, to znika usterka... I to na dwóch różnych urządzeniach procesorowych. Stop jest... Gmeranie bezpiecznikiem nie pomogło, pomogło zajechanie pod garaż. Ma ktoś jakiś nieoczywisty pomysł?
Proszęm bardzo. Miałem i ja https://www.youtube.com/watch?v=Lq-8ULoh2tg

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 11, 2026, 18:48:02 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Polonez Atu + mnie mocno irytuje. Gubi kierunkowskazy, a kiedy zaczynam przystępować do diagnostyki usterki, to znika usterka... I to na dwóch różnych urządzeniach procesorowych. Stop jest... Gmeranie bezpiecznikiem nie pomogło, pomogło zajechanie pod garaż. Ma ktoś jakiś nieoczywisty pomysł?
Proszęm bardzo. Miałem i ja https://www.youtube.com/watch?v=Lq-8ULoh2tg

Otóż to, zazwyczaj to właśnie przełącznik w Plusach jest problemem. W MR93 rzadko się to zdarza.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 11, 2026, 19:52:44 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a te wlaczniki z czerwonym/pomaranczowym podswietleniem to z czego sa -  z jakiegos lublina?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 13, 2026, 13:32:35 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
przegoniłem do Deblina na jednostkę  i  z powrotem.  jutro może zdejmę rozrząd i zajrzę do uszczelniaczy
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 13, 2026, 21:46:11 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Otóż to, zazwyczaj to właśnie przełącznik w Plusach jest problemem.
Jeszcze mi się na szczęście to nie zepsuło, ale jakby co, to mam spory zapas, skoro to takie ciężko dostępne.Tu macie jeszcze dwie sztuki nowych, ale cena porażająca 110 pln.
https://sklep.roda24.pl/przelacznik-swiatel-awaryjnych-lublin-ii-iii-5959.html
Jako producent, podany jest Elmot. Ciekawe. O ile pamiętam dawny temat z przełącznikami, to producentem podświetlanych przełączników do Polonezów (Lublinów pewnie też) była zupełnie inna firma. Ciekawe, czy Tymiński do Honkerów i Pasagonów dawał jakieś leżaki magazynowe, czy właśnie Elmot uruchomił mu produkcję tego?
Tym samym odpowiadając na pytanie KGB, te przełączniki z bursztynowym podświetleniem, są właśnie od Lublinów/Honkerów.Już chyba od poliftowych dwójek (z okrągłymi zegarami) były stosowane.
Przełącznik świateł mijania i pozycyjnych jest (jako jedyny) podobny do klawiszowego z poloneza, ale sam przycisk ma inny.
https://allegro.pl/oferta/wylacznik-przelacznik-swiatel-zewnetrznych-lublin-14712894618?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dw%25C5%2582%25C4%2585cznik%2520%25C5%259Bwiate%25C5%2582%2520lublin
Cała reszta jest kwadratowa, jak w plusach w konsoli. Można znaleźć też takie, jakie nie występowały w polonezach, czyli od oświetlenia kabiny i od nagrzewnicy, z symbolem wentylatora. Idealny do  ręcznego włączania wentylatora na chłodnicy w upały, zapobiegawczo, jak niektórzy sobie montowali.
https://www.sklep.roda24.pl/przelacznik-wentylatora-nagrzewnicy-lublin-ii-iii.html
http://www.moto-trans.pl/PRZELACZNIK-LUBLIN-II-III-oswietlenia-kabiny/1383/
Na allegro są taniej, póki co.
Jak ktoś chce, to można sobie ładnie urozmaicić konsolę w polonezie, bo wszystkie przełączniki z konsoli, można zastąpić klawiszowymi, podświetlanymi, a na ich miejsce dać zupełnie inne.
Do tych dwóch można dołożyć ten od obiegu wewnętrznego od Calsonica, zastępując nim ten w panelu i jeszcze jedno miejsce zostaje. Widziałem na necie przełączniki z jakiegoś francuza, które wyglądały bardzo podobnie. Znając życie, to chyba nie jest autorski projekt FSO/Daewoo, tylko gdzieś to zgapili.
Jak ktoś ma atu, to można sobie zrobić otwieranie klapki na przełącznik i użyć takiego. Niestety, niepodświetlany.
https://sklep.roda24.pl/manufacturer/elmot/przelacznik-603-czujnika-poziomu-pal-honker.html
Są też przełączniki nagrzewnicy bez rezystora, montowane zapewne z silnikami z dwoma biegami. nawet nie wiem, czy w polonezach już były, czy od wejścia podświetlanych klawiszy, były już nowy silnik i przełącznik z rezystorem?
https://sklep.regmot.com.pl/przelacznik-dmuchawy-fso-polonez-512-00-00-3-piny,3,14857,17423No i właśnie sobie przypomniałem, kto robił te przełączniki (nie wszystkie, najwidoczniej) ZEM Rzeszów. O ile dobrze pamiętam, to poinformowali wtedy kogoś, kto się z nimi kontaktował, że wszystkie formy zezłomowali. Albo te wszystkie nowe przełączniki na necie, to leżaki, albo wznowili produkcję.
Skoro o przełącznikach mowa, mam w kupie przełączników jeden taki, jak ten z lewej strony na zdjęciu.
https://sklep.roda24.pl/manufacturer/elmot/przelacznik-oswietlenia-licz-zuk-nysa-trapan-9252.html
Do teraz nie wiedziałem, do czego służył i teraz wiem. Włącznik podświetlenia wskaźników. Widocznie w jakichś pierwszych typach Żuków czy Nys, oświetlenie zegarów nie zapalało się wraz ze światłami, tylko trzeba było sobie je włączyć samemu. Człowiek całe życie się uczy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2026, 21:54:46 pm wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 13, 2026, 22:29:23 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Poszedłem trochę wbrew intuicji - wymontowałem stabilizator z tyłu... i chyba już do niego nie wrócę. Wreszcie tył zaczął się zachowywać tak jak chciałem - powiedziałbym, że klei lepiej, a jak już gubi trakcję z tyłu to bardziej progresywnie, nie straszy takim nagłym zerwaniem przyczepności jak to robił wcześniej, jednym słowem pracuje. Do latania boczurkiem stab jest spoko, ale jak komuś zależy na prędkości w zakręcie to tak średnio.
Niestety poprawa tyłu zmieniła balans i teraz przód pokazuje, że jeszcze nie jest ogarnięty tak jak trzeba, ale działania naprawcze już w drodze  <mruga>
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 13, 2026, 22:35:19 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk

« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 13, 2026, 22:56:59 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
A widzisz, wiedziałem że zajumali skądś. Grzebałem kiedyś przy jednym polonezie, w którym właśnie był wsadzony taki dziwny przełącznik do awaryjnych, tył z poloneza, ale sam klawisz właśnie taki, jak ten do przeciwmgielnych i nie wiedziałem, od czego to.
Swoją drogą, w tej prototypowej desce w atu, też zastosowali już tego typu kwadratowe przełączniki.

« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 14, 2026, 10:00:51 am »

Offline ceva

• Sympatyk
    • Polonez Atu+, Polonez Kombi, Polski Fiat 125p
Poszedłem trochę wbrew intuicji - wymontowałem stabilizator z tyłu... i chyba już do niego nie wrócę. Wreszcie tył zaczął się zachowywać tak jak chciałem - powiedziałbym, że klei lepiej, a jak już gubi trakcję z tyłu to bardziej progresywnie, nie straszy takim nagłym zerwaniem przyczepności jak to robił wcześniej, jednym słowem pracuje. Do latania boczurkiem stab jest spoko, ale jak komuś zależy na prędkości w zakręcie to tak średnio.
Niestety poprawa tyłu zmieniła balans i teraz przód pokazuje, że jeszcze nie jest ogarnięty tak jak trzeba, ale działania naprawcze już w drodze  <mruga>
Nie mam takiego doświadczenia w wykorzystaniu możliwości jezdnych podwozia Poloneza jak Ty, ale poczyniłem następującą obserwację dotyczącą obecności stabilizatora z tyłu. Mam stabilizator w Kombi (co jest oczywiste) i w Atu, więc zawias taki sam, ale na ciasnym zakręcie typu rondo Atu zamiecie tyłem, a Kombi nie. Czy to da się wytłumaczyć jedynie rozmiarem kół (Atu 205/45R16, Kombi 195/55R15 opony takie same Rainsport5) czy czymś innym? Resory i amortyzatory (jeszcze) fabryczne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2026, 10:09:30 am wysłana przez ceva »

« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 14, 2026, 10:08:12 am »

Offline ceva

• Sympatyk
    • Polonez Atu+, Polonez Kombi, Polski Fiat 125p
Otóż to, zazwyczaj to właśnie przełącznik w Plusach jest problemem.
Jeszcze mi się na szczęście to nie zepsuło, ale jakby co, to mam spory zapas, skoro to takie ciężko dostępne.Tu macie jeszcze dwie sztuki nowych, ale cena porażająca 110 pln.
https://sklep.roda24.pl/przelacznik-swiatel-awaryjnych-lublin-ii-iii-5959.html
Na tym przydrogim sklepie (Roda24) świat się nie kończy... Wystarczy wejść na znany portal aukcyjny i kupujesz to samo o połowę taniej.

« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 14, 2026, 19:45:58 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 21 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Na tym przydrogim sklepie (Roda24) świat się nie kończy... Wystarczy wejść na znany portal aukcyjny i kupujesz to samo o połowę taniej.

Jak już jesteśmy przy sklepach to polecam też włączniki od Łady, podświetlane ( czy to wentylator, świateł itp). Ceny dość przystępne i na zwykłe żarówki 1.2W.  Ewentualnie sklep ( zapasy wykupione z Fso) w miejscowości Pieścirogi koło Nasielska , ewentualnie Feldman  na Alei Krakowskiej- ale ceny cóż monopolista. W temacie, przymierzam się do rozpoczęcia sezonu, w głowie szykuje się spełnienia marzenia w postaci kolejnego 125p ale idę po bandzie produkcja do 75roku. Ogólnie o cenach nie dyskutuję ale o tym co jest w ogłoszeniach pozostawia ogrom do dyskusji i życzenia.

FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 14, 2026, 21:19:32 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
polecam też włączniki od Łady, podświetlane ( czy to wentylator, świateł itp)
Nie widziałem żadnego takiego z podświetleniem. Są na allegro różne, ale z malowanymi ideogramami.
Ewentualnie sklep ( zapasy wykupione z Fso) w miejscowości Pieścirogi koło Nasielska , ewentualnie Feldman  na Alei Krakowskiej- ale ceny cóż monopolista.
Wystawiają coś w necie, czy jedynie sprzedaż na miejscu? Ten Feldman, to kojarzę z forum jakieś stare tematy i były linki do aukcji.
Dobra, sam już znalazłem.
https://allegro.pl/uzytkownik/ARTMOT-ZF
Ceny, delikatnie mówiąc, nieco zawyżone. Ktoś to w ogóle kupuje?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2026, 22:18:46 pm wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 15, 2026, 20:03:21 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 21 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Ceny, delikatnie mówiąc, nieco zawyżone. Ktoś to w ogóle kupuje?

uwierz-kupuję.
Odnośnie przełączników o których pisałem, sam mam w 125p z Nivy, nowe.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #93 dnia: Dzisiaj o 10:23:17 »

Offline banned

• Sympatyk
Nie mam takiego doświadczenia w wykorzystaniu możliwości jezdnych podwozia Poloneza jak Ty, ale poczyniłem następującą obserwację dotyczącą obecności stabilizatora z tyłu. Mam stabilizator w Kombi (co jest oczywiste) i w Atu, więc zawias taki sam, ale na ciasnym zakręcie typu rondo Atu zamiecie tyłem, a Kombi nie. Czy to da się wytłumaczyć jedynie rozmiarem kół (Atu 205/45R16, Kombi 195/55R15 opony takie same Rainsport5) czy czymś innym? Resory i amortyzatory (jeszcze) fabryczne.

Kombi ma wyżej położony środek ciężkości i pewnie cięższy kuper, już choćby z racji dodatkowych szyb, więc pewnie most bardziej dociska i koła bardziej nierówno, więc bez szpery nie chce iść bokiem.

To o czym pisze Sławek, sztywny most ma dużą masę nieresorowalną i żeby kleił nadwozie musi go mocno dociskać. Dlatego w czasach kiedy rajdówki miały sztywne mosty, przechyłów na tylnej osi bynajmniej nie zwalczano.

https://youtu.be/6T1mkj9uiqw?si=EIkccEshRQ8eim8b&t=518
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George