Autor Wątek: Pomysł na szperę??  (Przeczytany 18734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 10, 2006, 16:29:41 pm »

Zak

• Gość
Hmmmm....
Tak więc o czym my teraz rozmawiamy bo sie już zaczynam gubić!
Bo o "szperze" to już chyba nie od 3 stron! :lol:

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 10, 2006, 16:35:22 pm »

GeOrGe#411

• Gość
Może tego nie widać ale dużo się nauczyłem dzięki temu tematowi ;) Nigdy nie zastanawiałem się tak dosadnie nad tymi zagadnieniami.

Tak że by nie robić offtopa dodam że szpera to bardzo fajna rzecz, szkoda ze nie była fabrycznie w poldkach:D

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #62 dnia: Luty 10, 2006, 16:39:44 pm »

Meggido

• Gość
A podyskutować też było miło, i bez urazy oczywi?cie, a je?li uraziłem, to przepraszam, nie to jest celem takich wymian pogl?dów.
Temat przyczepno?ci studiuję i podzielę się swoimi wynikami.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #63 dnia: Luty 10, 2006, 17:54:39 pm »

GeOrGe#411

• Gość
Nudziłem się a dzieki tej dyskusji miło spędziłem wieczór ;) Pozdrowionka chłopaki :D

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #64 dnia: Luty 11, 2006, 01:53:21 am »

Długi#1865

• Gość
jakby ktos chcial testowac szpere to ja zapodaje swojego poldka....nie mam OC wiec stoi a most i tak pasowaloby wymienic...to tak na marginesie :):):)

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #65 dnia: Luty 13, 2006, 08:24:40 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Szkoda że nie mam  czasu bo Mińsk Mazowiecki to "tuż za robgiem" dla mnie. Chyba że kolega miałby chwilę i zytworzył taki patent jak ten nad którym trwaj? dyskusje.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 24, 2006, 22:35:58 pm »

SerU#408

• Gość
Wyci?gam temat bo jest co? na rzeczy: -KLIK KONIECZNIE-  :roll:  :mrgreen:

Je?li już to w tym temacie się przewinęło, to sorry ale nie chce mi się czytać cało?ci  :P

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 24, 2006, 22:51:29 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
mam rozbebeszony most i tez juz myslałem aby pospawac 2 połosie razem :D tylko wizja zjechanych nierównomiernie opon mnie przeraza :)
  • Jef
  • Czaku

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 24, 2006, 23:21:57 pm »

Zak

• Gość
mastah22#1900,
nie tylko opony!
mógłby? mieeć poważne problemy ze skręcaniem poldem! :shock:

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 25, 2006, 09:17:17 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "SerU#408"
Wyci?gam temat bo jest co? na rzeczy: -KLIK KONIECZNIE-  :roll:  :mrgreen:

Je?li już to w tym temacie się przewinęło, to sorry ale nie chce mi się czytać cało?ci  :P

Czyli jednak można  :mrgreen: . Ciekawe jak to działa. Kto mi to przetłumaczy??

[ Dodano: 2006-04-25, 09:28 ]
Chyba już wiem. Wszystko to tylko kwestia tarcia między tymi wkładkami a koronkami półosiek (sk?d ja to znam  :mrgreen: ). Sprężyny maj? zapewniać w miarę jednolit? siłe docisku w miarę zużywania się elementów. Skoro to działa to moze i mój pomysł by wypalił. Jedno mnie tylko zastanawia co to za materiał??

Tak BTW ten most z nyssana jaki? podobny do poldowego. Ciekawe czy by pasowało to do nas.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 25, 2006, 10:10:08 am »

GeOrGe#411

• Gość
Jest to dosyć fajny pomysł ;) Z tego co wyczytałem i widze na zdjeciach to działa to w ten sposób:
Urz?dzenie składa się z dwóch płyt i 4 sprężyn które je rozpychaj?. Instaluje je się między kołami zębatymi na półosich tak aby wywierały nacisk na nie. Teraz nacisk ten powoduje powstanie momentu hamuj?cego albo między kołem zebatym - urz?dzeniem - kołem zębatym albo między kołem zębatym a koszem satelitów lub wykorzystuje oba sposoby. według mnie dziła to tak jak w napisałem w trzecim przypadku czyli tu i tu.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 25, 2006, 11:02:03 am »

Zak

• Gość
GeOrGe#411,
żadna ameryka! :shock:
zasade działanie już że?my chyba na 1 czy 2 str znali! 8)
tylko w naszym wydaniu to był jeden kawałek metalu który by sie lekko wytarł i przestał działać!
A to stały docisk zapewniaj? sprężyny! :D

Ale ja nadal nie jestem entuzjast? szpery! :mad:

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 26, 2006, 09:57:08 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Tylko co to mozę być za materiał z którego jest to zrobione??
Pozdrawiam
Bocian_s#313

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:37:02 am »

Zak

• Gość
Bocian_s#313,
no!
wiem z jakiego raczej nie powinno być!
materiał nie powinien być twardszy od materiału z jakiego s? zrobione koronki półosi!(żeby ich nie starło w mak!) 8)

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 26, 2006, 17:04:31 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
pewnie teflon zrezta na to miu wyglada...
  • Jef
  • Czaku

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 26, 2006, 23:12:40 pm »

Zak

• Gość
mastah22#1900, teflon?
teflon ma wła?nie b.mały współczynnik tarcia! ;)
a bez tarcia to nie spełni swojego zadania! :?

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 28, 2006, 09:29:52 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Już szybciej skłaniałbym się ku aluminium jakiemu? twardszemu.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:45:02 pm »

Russell

• Gość
Ja dodam swoje skromne zdanie bo prawie cał? zime i trzoszke tej "wiosny" jeżdziłem na zaspawanym mo?cie.   Do poldka 1.5 lub 1.6 to sie nie za bardzo nadaje.  Ja ukręciłem dwie pół o?ki, rozwaliłem cztery łożyska ii zmarnowałem tylko dwie opony. ale nie o to biega.  polonez z ohv jest na zaspawanym moscie delikatnie rzecz ujmuj?c cholernie podsterowny.   Jego legendarna, seryjna podsterowno?ć jest w poł?czeniu z zaspawanym mostem spotęgowana.     mówie o asfalcie, no i o sniegu / lodzie, kiedy chcemy wejsc w zakręt z duż? prędko?ci?.     i mówie tu o takiej prędko?ci z któr? polonez na zwykłym mo?cie sobie poradzi.     Legendy o szybkim scieraniu tylnych opon dotycz? samochodów z silnikiami powyzej 100km,  pewnie nawet sporo powyżej.  W poldku w dupe dostaj? tez przednie opony i przednie łożyska...  bo samochód nie ma siły rzucic tyłkiem zeby skręcic......

co nie zmienia faktu ze da sie tak jezdzic, tylko albo wolno wchodzic w kazdy zakręt i dopiero po chwlili dawac gazu, albo miec sprawny ręczny.     pozatym to naprawde fajna zabawa. tyle ze nie w lecie i nie na ohv

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 28, 2006, 21:00:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zeby nie obciazac kosza to najlepiej byloby polaczyc koronki sprzeglem hydraulicznym - moze byc problem ze znalezieniem tak malego
albo jakims materialem o duzej rozszezalnosci cieplnej
tylko ,ze taka szpera dzialalaby przy wiekszych predkosciach obrotowych i z opoznieniem,a z tego co sie zorientowalem tu raczej chodzi o cos przydatnego do jezdzenia bokiem  ;)

a probowal ktos juz zaspawac jeden wrab w koronce ?

P.S.
GeOrGe#411 ma racje ze wspolczynnikiem przyczepnosci
to co innego niz tarcia
pamietam ,ze jeszcze w technikum mialem podawane te cechy nawierzchni (na nadwoziach i podwoziach)
jeszcze do zestawu dochodzi to ,ze beton ma najmniejszy wspolczynnik oporu toczenia
juz od dawana najlepsze autostrady maja betonowa nawierzchnie

wspolczynnik tarcia nie zalezy od powierzchni - od rozmiarow okladzin cienych zalezy ich zywotnosc
wspolczynnik przyczepnosci i oporu toczenia zalezy wprost proporcjonalnie od powierzchni styku
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Pomysł na szperę??
« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 28, 2006, 22:40:14 pm »

Russell

• Gość
chyba taniej byjdzie kupic tylny most od jakiejs starej granady z silnikiem 2.3, i przespawac mocowania.  tam była fajna seryjna szpera. tylko ze granada jest cholernie szeroka :twisted:  :twisted:

[ Dodano: 2006-04-28, 22:42 ]
no to ogłólnie jakis fordowski most na resorach.    silnik wkładali do poldka to może i most wejdzie  :twisted:  :twisted: