Autor Wątek: nasze komputery.  (Przeczytany 170428 razy)

nasze komputery.
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:19:07 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "Osfald"
Cytat: "matucha#1931"
Jedna wtyczka w płytę główną, jedna w CD, jedna w HDD i jedna w FDD

3 w plyte glowna, jedna w karte graficzna, dwie w napedy, jedna na sledzia SATA, jedna na panel przedni i 3-ci wiatrak, jedna do flopa, jedna do kieszeni HDD EIDE, dwie do HDD.... a wszystko pieknie ulozone i pozapinane :)

Bo Twój nie jest "userfriendly" :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

nasze komputery.
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 20, 2009, 09:35:03 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Cytat: "Stingerek"
Jesli macie problem zkomputerem, to jest twarda i zgrana ekipa na nasyzm forum z mojego podpisu, gdzie mam zaszczyt pełnić funkcję redaktora w portalu.

poczytalem o zasilaczach i PFC  :mrgreen: nie umiejszajac nikomu znalazl sie tam jeden rzeczowy post na koncu watku dotyczacy PFC (mowa o przesunieciu fazy pradu i napiecia, stratach i trojkacie mocy)...
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

nasze komputery.
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:19:20 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Jesli masz jakieś uwagi do tego FAQ bo chyba chodzi ci O ten wątek  nie widzę powodów dla których nie miałbyś zwrócić uwagi autorowi. OD tego przecież jest forum. :)

Odnośnie:
Cytuj (zaznaczone)

Aha, wiesz może, co zrobić z tym trybem PIO zamiast DMA? Odinstalowywałem podstawowy i pomocniczy kanał, ale nie pomogło...

Przeważnie w takich sytuacjach winna jest taśma sygnałowa, jednak przeważnie nie znaczy zawsze.
Na poczatek podmień taśmę.
Potem (jeśli masz na niej dwa urządzenia podpięte) podepnij tylko jedno i sprawdź, często jest tak że dwa urządzenia podpięte na jednej taśmie powodują taki hocki-klocki (np. napęd optyczny + dysk twardy)

Dobrze by było gdybyś podał o jakie napędy chodzi, na jakiej płycie i czy nie grzebałeś nic w BIOS ? Bo właśnie w BIOS można ustawić wszystkie parametry dotyczące DMA dla napędów.

Jeśli nic nie pomoże warto zaktualizować BIOS do najnowszej rewizji.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

nasze komputery.
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:24:31 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Cytat: "Osfald"

3 w plyte glowna, jedna w karte graficzna, dwie w napedy, jedna na sledzia SATA, jedna na panel przedni i 3-ci wiatrak, jedna do flopa, jedna do kieszeni HDD EIDE, dwie do HDD.... a wszystko pieknie ulozone i pozapinane :) jakbym mial to ruszac to serce z miejsca pekloby mi ;D na szczecie NeoTEC daje rade od kilku lat choc do najcichszych nie nalezy  :roll:

Cytat: "Mynx"
wymieniałem już kilka rzeczy w kompie, ale zasilacza nigdy.

byc moze jest to objaw braku wymiany zasilacza  :mrgreen:

Pewnie tak :wink:  Drogą eliminacji wybrałem Fortrona, coś takiego . Na te zasilacze najmniej narzekają na różnorakich forach a nawet chwalą. Ten powinien ładnie działać z moim P4
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

nasze komputery.
« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:59:15 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
A twój komputer to zasilany z linii 12V czy z 5V ?
BO zasilacza sie nie dobiera na podstawie jego mocy całkowitej :) A dopuszczalnej obciążalności prądowej na poszczególnych liniach :D

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

nasze komputery.
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 20, 2009, 12:20:54 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"

Cytuj (zaznaczone)

Aha, wiesz może, co zrobić z tym trybem PIO zamiast DMA? Odinstalowywałem podstawowy i pomocniczy kanał, ale nie pomogło...

Przeważnie w takich sytuacjach winna jest taśma sygnałowa, jednak przeważnie nie znaczy zawsze.
Na poczatek podmień taśmę.
Potem (jeśli masz na niej dwa urządzenia podpięte) podepnij tylko jedno i sprawdź, często jest tak że dwa urządzenia podpięte na jednej taśmie powodują taki hocki-klocki (np. napęd optyczny + dysk twardy)

Dobrze by było gdybyś podał o jakie napędy chodzi, na jakiej płycie i czy nie grzebałeś nic w BIOS ? Bo właśnie w BIOS można ustawić wszystkie parametry dotyczące DMA dla napędów.

Jeśli nic nie pomoże warto zaktualizować BIOS do najnowszej rewizji.

Na jednej taśmie jest HDD i DVD RW. Płyta główna MSI 845PE. W Biosie nic nie kombinowałem. Spróbuję podpiąć tylko HDD, zobaczę, czy to coś zmieni.

Yyyy.....12V czy też 5V. A jak to sprawdzić? :roll:

nasze komputery.
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 20, 2009, 12:40:34 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Podać model płyty wystarczy. Starsze płyty główne (Socket A, i niektóre socket 478) były zasilane głównie z linii 5V i tam był potrzebny duzy "amperaż" antomiast nowe konstrukcje (takie jak twoja) są zasilane z linii 12V i to tam jest potrzebna duza obciążalność.
Najłatwiej to sprawdzić po dodatkowym wtyku zasilania ATX12V 4PIN. To kwadratowa wtyczka 2żółte przewody i 2 czarne.

W przypadku mocno rozbudowanego zestawu nwoego typu (np mocny procesor + potezna karta graficzna) na zasilaczu z mocna linia 5V i slaba 12V bedzie niestabilny lub w najczarnijeszym scenariuszu moze doprowadzic do uszkodzenia zasilacza/plyty.
Zasilacz podany przez ciebie, ma15A na linii 12V co daje w teorii 180W obciazenia, natomiast NIEZDROWE I NIEZALECANE jest obciazanie ciągłe kazdej linii zasilacza w stopniu wiekszym niz 80% co daje 144W stabilnej i pewnej mocy.
Ale. jesli masz mocn akarte graficzna ktora w pelnym stresie potrzebuje ponad 100W mocy, to dla procesora i reszty podzespołów zostaje plus minus 50W... :)
Wszystko zależy od tego z której linii zasilany jest procesor i karta graficzna, oraz czy karta graficzna wymaga dodatkowego zasilania (osobny wtyk)

Do nowych komputerow nalezy szukac zasilacza z podwójną linią 12V której łączna obciążalność powinna byc około 230W
Lepszym wyborem do nowego komputera jest np taki zasilacz
http://allegro.pl/item524479937_fortron_fsp350_60tha_p_od_ss_wroclaw.html
Którego łączna obciąząlnośc na linii 12V to około 240W

nasze komputery.
« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 20, 2009, 13:22:47 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Cóż, mój komputer nie jest nowy. Na tej płycie siedzi Pentium 4, 2.40 GHz a karta graficzna to jak narazie GF 4MX, był jakiś wynalazek - Tornado chyba, ale się popsuł. Ten MX leżał w szafce, więc go wziąłem i wsadziłem :P  I nawet działa. Nie gram, więc na razie wystarczy. Zatem nie mam potężnej karty graficznej, procesor też raczej zwykły, więc chyba ten zasilacz, który ja proponowałem wystarczy... :?

nasze komputery.
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 20, 2009, 14:14:35 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
W tej sytuacji tak :)
Ale nie podałeś jakiego masz kompa wcześniej wiec napisałem co i jak w każdym przypadku :)

nasze komputery.
« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:00:19 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Zatem tak, podłączyłem HDD oddzielnie, DVD RW oddzielnie, a CD RW odłączyłem w ogóle, bo w sumie to go nie potrzebuję. Włączyłem tryb awaryjny i dałem przywracanie systemu. Zaszumiało, zabuczało, Windows się uruchomił normalnie a dysk przeszedł z PIO w normalny tryb pracy. Ale ten zasilacz i tak wymienię, w kolejce jest jeszcze jakaś nieco lepsza karta graficzna

nasze komputery.
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 20, 2009, 22:51:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
To nie na AGP bo zaku jest nieoplaclny... coprawda wzrost wydajnosci spory, ale wydanie 300zł na grafe an AGP to wyrzucanie kasy w bloto jesli chcesz pograc w jakies nowsze tytuły. Sprzedaj to co masz jeszcze przed wymiana zasilacza, dołóż te 300zł i bedziesz  miał potworka.

nasze komputery.
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 21, 2009, 10:04:03 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
300 zł. na grafikę? :shock:  Myślałem raczej o jakimś Radeonie 9800 na AGP za 70-80 zł. Raczej nie potrzebuję potworka

nasze komputery.
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 21, 2009, 14:18:59 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
To zmienia postać rzeczy :)
jesli zmieniasz grafe, to chcesz w cos pograc :) Powiedz w co to ja ci powiem jakiej karty graficznej potrzebujesz.
Radeona 9800 mam w jednym z komputerów, najlepszym wyborem będzie 9800XL od Mediona. Niestety ma mało wydajne i głośne chłodzenie, ale to mozna zastapic starym coolerem z jakiegos Pentium 3.
http://allegro.pl/item533482057_radeon_9800_xl_bcm.html O taki.
Lub jeśli boisz sie zmienić chłodzenie to lepszym wyborem będzie
http://allegro.pl/item531845652_gratka_radeon_9800xxl_9800_pro_ddr_256bit_agpx8.html

Oczywiście warto wtedy kartę podkręcić.
Tutaj masz poradnik jesli nie bardzo sie orientujesz, na przykladzie Radeona 9550
http://www.thg.pl/forum/index.php/topic,28.0.html

nasze komputery.
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 21, 2009, 15:03:24 pm »

Endrius_

• Gość
Witam mam mały problem, nie wiem czy dobry dział jeśli nie to niech mnie ktoś nakieruje. Problem jest taki że procesor się strasznie nagrzewa do takich temperatur, że nie da się dotknąć ręką i przeważnie coś pyka i zacina się stoii w miejscu wszystko, razem z kursorem myszki, kabel który biegnie od zasilacza do dysku twardego coś chyba nie łączy i dlatego (może) tak pyka nie wiem słaby styk czy co? mógłby ktoś coś pomóc, udzielić rady czy czegokolwiek? dziękuje z góry za wszelaką pomoc. Pozdrawiam wszystkich.

nasze komputery.
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 21, 2009, 15:32:25 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
dysk moze pykac ,jak wtyczka bedzie slabo wpieta ,zasilacz zdycha ,albo dysk zdycha
na radiatorze chlodzacym procesor powinien krecic sie wiatrak ,to moze wtedy mniej by sie grzal  :wink:
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

nasze komputery.
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 21, 2009, 16:16:01 pm »

Endrius_

• Gość
na właśnie pyka, ale to dość dziwne bo mocniej wepchnąć się nie da tej wtyczki a on pyka... coś ze stykiem, he?

nasze komputery.
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 21, 2009, 20:02:58 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Użyj innej wtyczki zasilania do dysku twardego. Możliwe że jest wyrobiona (pekniete przewody) jesli na innej wtyczce bedzie to samo, sprawdz czy zlacze zasilania dysku nie ma zimnych lutów (czesto sie tak zdarza jesli czesto wypinasz dysk) dysk ATA czy SATA ? Jaki zasilacz ?

Skad wiesz ze procesor jest gorący ? Odczytywałeś temperature za pomocą jakiegoś programu czy dotykałeś radiatora ?
Jesli to pierwsze to sprawdz czy radiator jest gorący, jesli jest zimny a program pokazuje duza temperature to sa dwie opcje:
- padnieta dioda termiczna w procesorze
- zle zalozony, obsuniety radiator.
W pierwszym przypadku olać sprawę w drugim zdjac chłodzenie , wymyć podstawę radiatora alkoholem (dezodorant od biedy też może być ) procesor też, nałłożyć nową CIENIUTKĄ warstwę pasty termoprzewodzącej.

Jeśli natomiast radiator jest gorący to sprawdzić czy wentylator się obraca, jeśli tak to czy nie za wolno, jeśli wentylator się obraca wystarczająco szybko to prawdopodobnie radiator jest zabity kurzem i trzeba wyczyścić.

Jaki procesor, jaka płyta główna, jakie chłodzenie, jaki zasilacz ?

nasze komputery.
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 22, 2009, 09:56:32 am »

Endrius_

• Gość
dotykałem bocznej ścianki zasilacza i jest tak gorąca, że tylko na chwile mogłem dotknąć. Pozatym czuć zapach takiej spalenizny.

Teraz ujrzałem, że w ogóle się wiatrak nie kręci....

@coś tam pogrzebałem i zaczął się kręcić, ale słabo coś się kręci i czasami terkocze...

nasze komputery.
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:33:52 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
zasilacz jest aż tak gorący ?!
Wyrzuć go zanim spali ci kompa ! Wentylator w nim działa wogóle ? Na procesorze też ?

nasze komputery.
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 22, 2009, 17:04:35 pm »

Endrius_

• Gość
nie wiem co ja zrobiłem, ale teraz się uruchomił... to jest naprawdę dziwny komputer... raz działa a raz nie, tak samo z wiatraczkiem...
co do gorącego zasilacza to he, to można na nim jajecznice zrobić ;f

@no tak mogłem się tego spodziewać włączyłem komputer niedawno i co...? wiatrak nie chodzi... a komp się nagrzewa ;s

@wiatrak nie działa tylko w zasilaczu(he, to znaczy raz działa a raz nie. Więcej razy go widze, że nie działa, ponieważ czuć zapach spalenizny), na procesorze wentylatorek śmiga jak należy...