Autor Wątek: Maćko Atu + 1.4GTi 23E  (Przeczytany 284874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Maćko Atu + 1.4GTi 23E
« Odpowiedź #360 dnia: Maj 15, 2023, 19:56:29 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Trochę kurzem tu zarosło, to odświeżę ;)

Przez tą zimę wyjątkowo żadnych spektakularnych zmian nie było, bardziej kosmetyka i eksploatacja. Na pierwszy rzut poszły reflektory przednie. W garażowym składziku walały mi się stare zniszczone lampy i postanowiłem je zregenerować. Zakres prac:

- obudowy zostały wymyte i polakierowane czarnym matem
- odbłyśniki przeszły regenerację, czyli nałożenie nowej warstwy metalizującej
- nowe oryginalne spinki odbłyśnika
- nowe oryginalne szkła
- nowe żarówki Philips WhiteVision Ultra

Po lewej stary, wypalony odbłyśnik a po prawej po regeneracji.

Kolejnym zimowym zadaniem było odświeżenie konserwacji podłogi i progów. W tym roku stuknęło 10 lat jak wraz z kolegą wstawialiśmy nowe progi i łaty w podłodze. Po zdjęciu nakładek progowych zastałem taki widok:

Całkiem nieźle się to przetrzymało biorąc pod uwagę, że było to amatorskie i garażowe smarkanie migomatem i konserwowanie budżetowymi środkami w sprayu i z pędzla. Zastałem tylko kilka punktowych nalotów korozji. Wszystkie podejrzane miejsca zostały oczyszczone mechaniczne tyle ile się dało, następnie zabezpieczone kolejno: r-stop na wcześniej usunięte mechanicznie ogniska korozji, podkład epoksydowy -> lakier czarny mat -> konserwacja preparatami Tectyl i APP . Na podłodze to samo + dodatkowo Bitex z pędzla żeby zostawić nutkę epokowego druciarstwa <lol2> We wszystkie profile zamknięte dodatkowo wstrzyknąłem Tectyl Cavity Wax.

Następnie na pokład wleciały mniej zmęczone resory, po niedużym przebiegu (około 100k). Zostały odświeżone wizualnie, a tylne tulejki wymieniłem na żółty poliuretan od Strongflexa.

Kolejną zmianą jest zbiornik LPG, któremu w ubiegłym roku skończyła się ważność. Żeby zaliczyć kolejne BT trzeba było coś z tym zrobić. Przez chwilę zastanawiałem się nad usunięciem instalacji, ale stwierdziłem że przy obecnych cenach paliwa warto zachować jedno auto którego tankowanie będzie bolało mniej. Wleciał nowy zbiornik wraz z wielozaworem, ciut większy od poprzedniego - 630/200 (wcześniej 600/200). Także, zwiększyłem trochę zasięg na zbiorniku bo teraz wchodzi 37L, zamiast wcześniejszych 30L. Przy okazji zmieniłem też ustawienie zbiornika, wcześniej był tzw. układ do jazdy na wstecznym czyli wielozawór skierowany do przodu auta. Teraz jest do tyłu, czyli tak jak powinien być. Przewody przy zbiorniku zmieniłem na Faro, żeby było mniej nerwów przy montażu zbiornika.

We wnętrzu pojawiła się mała zmiana, wywaliłem oryginalną zapalniczkę a w jej miejsce wstawiłem woltomierz z 2 portami USB. Gniazdo zapalniczki przeniosłem do tyłu, poniżej tylne popielniczki.

Ostatnią i najnowszą zmianą jest Oil Catch Tank, czyli separator oleju. Budżetowy bo skonstruowane z filtra LPG, ale swoje zadanie powinien spełniać. Zobaczymy czy/ile nazbiera po 1000km ;)

To by było na tyle jeśli chodzi o zmiany, po wybudzeniu ze snu zimowego wóz wrócił do czynnej służby i jeżdżę nim na co dzień. W najbliższym czasie muszę zająć się pasem przednim, który ucierpiał po przygodzie z sarną sprzed 2 lat.

Na koniec kilka tegorocznych fotek zlotowych:

Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM | Renault Megane IV GT 1.6 TCe 205KM

« Odpowiedź #361 dnia: Maj 15, 2023, 22:53:00 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Lustra robiłeś w wesemie ?

« Odpowiedź #362 dnia: Maj 16, 2023, 08:16:12 am »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Lustra robiłeś w wesemie ?
Nie, znalazłem firmę która się tym zajmuje w mojej okolicy, koszt metalizacji 120zł sztuka. Wesem jak pytałem - 130zł + wysyłka w 2 strony.
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM | Renault Megane IV GT 1.6 TCe 205KM

« Odpowiedź #363 dnia: Sierpień 04, 2026, 20:35:08 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Standardowo temat auta odświeżam jak jest jakiś "Breaking Change". Tym razem pochwalę się nowym "projektem" jaki realizuję już w sumie od 3 lat. Jest to zaawansowane urządzenie do odmierzania i wyświetlania daty i czasu... :P

A tak już na serio 'FSO Monitor' - bo tak go nazwałem to komputer pokładowy, ale trochę nietypowy. Jest to zaawansowane urządzenie diagnostyczne do pomiarów parametrów pracy silnika w czasie rzeczywistym.

Projekt rozpocząłem jakieś 3 lata temu na Arduino - wyświetlał dane tekstowe na prostym czarno białym ekranie, które były odczytywane za pomocą typowej kostki BT ELM327 po OBD.
Obecna wersja ma już ekran z bieżącej dekady. Mały, ale wariat - kolorowy AMOLED 1.9 cala :] Porzuciłem też ELM327 i komunikuję się z ECU bezpośrednio po K-line.

Trochę szczegółów:
- Core to bardzo popularny ESP32
- Ekran dotykowy - kolorowy AMOLED o rozdzielczość 536x240
- Komunikacja z ECU Rovera MEMS3 bezpośrednio po K-line, dedykowanym protokołem
- Szybki odczyt wszystkich parametrów live (100ms)
- Identyfikacja ECU, sygnalizacja, odczyt i kasowanie DTC
- Wyprowadzenie AUX dla analogowego czujnika ciśnienia i temperatury oleju
- Obsługa do 3 zewnętrznych czujników temperatury DS18B20 (np. temperatura zewnętrzna, wewnętrzna, temperatura parownika klimatyzacji)
- Możliwość logowania danych na kartę SD
- 5 ekranów, na każdym wyświetlany set 3 parametrów, który można dowolnie modyfikować
- Wygodne menu pozwalające zmieniać ustawienia urządzenia
- Ekran zamknięty w eleganckiej obudowie z druku 3D (ASA) dopasowanej idealnie w miejscu fabrycznego zegarka

https://www.youtube.com/shorts/pKJKB-o3nWU

Cały czas to rozwijam, obecnie jestem na etapie zamawiania PCB u Pana Chińczyka żeby pozbyć się plątaniny kabelków w obudowie :d

Oprócz tego cóż, ATU więcej stoi jak jeździ. Czwarty rok z klimatyzacją na pokładzie, wszystko spisuje się bardzo dobrze - oprócz szyb atermicznych, których zdecydowanie tu brakuje :]

« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2026, 20:42:40 pm wysłana przez Maćko »

« Odpowiedź #364 dnia: Sierpień 04, 2026, 21:57:41 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Fajny bajer, tylko ekran trochę mały :/
Nie myślałeś o umieszczeniu większego w innym miejscu?
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #365 dnia: Sierpień 04, 2026, 22:48:21 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Albo wykorzystać całą przestrzeń po zegarku, wtedy te kilka mm z obu stron wyświetlacz byłby większy, tylko zdobądź dokładnie taki wymiar.

« Odpowiedź #366 dnia: Sierpień 05, 2026, 10:15:56 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Łebski z ciebie chłopak, to już dawno zauważyłem,  najważniejsze, że ci się chce. Jak kolega Ukash pisze, fajnie by było, gdyby ekran był bardziej normalnej wielkości, bo tutaj jest nieco za mało miejsca, żeby to wszystko sensownie wyświetlić. Fajną opcją byłby niewielki ekran na dece, w okolicy daszka nad zegarami, nad środkowymi nawiewami, powiedzmy wielkości współczesnego smartfona, ale trochę ciężko by było to sensownie wkomponować, bez cięcia i przerabiania deski. Ewentualnie poświęcić radio i tam coś wsadzić. Nieraz myślałem kupić sobie radio 2din, bo w plusie jest na to (teoretycznie) miejsce, ale znów trzeba by wtedy wywalić sterowanie nawiewami i może jeszcze przełączniki z konsoli, które akurat w pełni można zastąpić klawiszowymi z caro. Opcji jest sporo, tylko z wykonaniem gorzej.

« Odpowiedź #367 dnia: Sierpień 05, 2026, 11:05:30 am »

Offline kliper

• Sympatyk
    • Bosch 97 -> 1.4 -> 1.6
Fajna sprawa. Próbowałem coś podobnego rzeźbić do zegarów z ekranem 0,96" (ładnie się wpasowuje zamiast loga Mera Błonie jednak jest za mały z pozycji kierowcy) na uart, ale zarzuciłem temat, bo będę przechodził na MEMS3. Szukałem też ekranu dopasowanego idealnie pod zegarek, ale nic ciekawego nie ma.

« Odpowiedź #368 dnia: Sierpień 05, 2026, 11:40:24 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Klasa .

« Odpowiedź #369 dnia: Sierpień 05, 2026, 17:15:08 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Koncepcja była taka, żeby nie psuć oryginalnego wyglądu deski. Jakiekolwiek dostawki z daszkami na desce z góry skreśliłem. Tak wyglądał pierwszy prototyp z ekranem właśnie 0.96", wklejonym w oryginalną obudowę zegarka:

Obecny ekran to największy jaki udało mi się dopasować rozmiarowo do miejsca na zegarek.

Mam w głowie koncepcje na alternatywy, pierwsza to gruba przeróbka licznika na cyfrowy z dużym ekranem, ale to już psuje całkowicie analogowy charakter Poloneza. Jak skończę obecny projekt, to będę się zastanawiał nad rozwinięciem ;)

« Odpowiedź #370 dnia: Sierpień 05, 2026, 21:34:31 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Zegary to chyba jedyne miejsce gdzie można by wsadzić duży ekran, bez psucia ogólnego wyglądu deski. Tylko wtedy dotyk odpada...
Mi zawsze się podobały radia 1DIN z wyjeżdżanym ekranem. I to też jest opcja, żeby mieć duży wyświetlacz, bez szpecenia deski.
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #371 dnia: Sierpień 05, 2026, 23:02:48 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Takie radio ma McFly, ale znów wysunięty ekran zasłania panel ogrzewania i przełączniki. W którą stronę się nie obrócisz, tam dupa. Są typowe radia 1din z małym dotykowym wyświetlaczem, ale to na dobrą sprawę jest prawie to samo, co smartfon, czyli wciąż małe. Mam Pandę dwójkę i tam jest fajnie zrobione, bo deska ma takie wybrzuszenie na radio i małą kieszeń i wchodzi tam bezproblemowo radio 2din, oczywiście trzeba dokupić dedykowaną ramkę, żeby to miało ręce i nogi. Gdyby w polonezie coś takiego zrobić... Ale znów to by wyglądało trochę dziwne. Trzeba by całkiem przezerobić deskę, A ta w plusie jest według mnie całkiem spójna.

« Odpowiedź #372 dnia: Sierpień 05, 2026, 23:28:44 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
silniki krokowe pod deskę , tranzystor by sterować nawiewem i sterowanie z radia 2 din ;)

« Odpowiedź #373 dnia: Sierpień 06, 2026, 01:09:42 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
Nie rozpędzaj się tak, bo za chwilę skończymy na obmyślaniu montażu "telewizora" jak w nowych furach, by sterować wszystkim, co możliwe za pomocą dotykowego ekranu. Paradoksalnie, to pewnie nie było by aż tak trudne do wykonania, gdyż Polonez, w porównaniu do współczesnych aut, ma tak ubogą funkcjonalność, że naprawdę nie byłoby zbyt wielu funkcji, które trzeba by było "podpiąć" pod tablet.
Te wielkie tablety na pół deski, są grubą przesadą, ale taki mały, max 10" gdzieś w okolicy fabrycznych wskaźników, wcale nie jest złą rzeczą, jako wspomaganie monitorowania funkcji samochodu, a nie zapominajmy, że w autach innych, niż Polonez, jest ich dużo więcej.
To, co stworzył Macko, po przeniesieniu na większy ekran, mogłoby być naprawdę ciekawym eksperymentem. Kwestia stworzenia czegoś, co wizualnie nie będzie zbytnio kłuło w oczy, w zestawieniu z resztą kokpitu. W starszych caro/atu, ten problem jest dużo mniejszy, gdyż wszystko jest na tyle kanciaste, że dołożenie czegokolwiek dodatkowego, z zachowaniem kanciastej formy, naprawdę nie zrobi różnicy. W plusach, okrągłe kształty wymuszają już znacznie dalej idące modyfikacje, żeby to wyglądało jakoś po ludzku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2026, 01:11:21 am wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #374 dnia: Sierpień 06, 2026, 02:02:39 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
trzeba by zrobić animacje jak w Audi 80 . https://www.youtube.com/watch?v=1YRDAYFTppA
Koło 2002-2003 robiło to na mnie wrażenie. Mój kolega miał takie audi.