Ok, już wyjaśniam. Nie rozpisywałem się nad szczegółami technicznymi bo i tak tutaj to nikogo nie interesuje zwykle na forum
Jeśli chodzi o calsonica i klime z minusa to są to 2 niezleżnie układy, z czego klima ciągle chodzi w obiegu zamkniętym (nie ma czerpni powietrza z zewnątrz) i nie ma możliwości jak we w koreańcu zrobić osuszania powietrza jesienią/ wiosną (klima + grzanie). Dodatkowo nie istnieje obieg zamknięty, często całkiem przydatny...
Pokrętło ciepło zimno steruje cięgnem klapkę w nagrzewnicy. W panelu przy skrajnym położeniu zimne jest dodatkowo krańcówka, która za pomoca siłownika od centralnego zamka zamyka zawor od lublina, żeby latem nie mieć gorącej nagrzeniwcy w aucie.
Sterowanie obiegiem zamkniętym jest realizowane podciśnieniowo, zaworek z elektromagnesem wyjęty z oryginalnego panela realizuje tą funkcję, uruchamiany przyciskiem obiegu zamkniętego z calsonica.
Sterowanie szyba - nogi dział tak: klapka na nogi reguluje się za pomocą cięgna, proporcjonalnie do położenia pokrętła, dodatkowo w skrajnym położeniu "nogi" mamy znowu krańcówkę, która załącza kolejny elektrozaworek i podciśnieniowy siłownik zamyka klapkę na szybę. Przydatna funkcja zimą, żeby nam ciągle błoto nie zasychało na gorącej szybie.
Klapki na kratki środkowe są usunięte, regulujemy tylko kratkami jak w zwykłym caro.
Czemu taka rzeźba? Po pierwsze chciałem mieć płynną regulację grzania na nogi - w caro dzięki zmodyfikowanemu kanałowi tak mnie grzeje w prawą stopę, że nie idzie wytrzymać po dłuższym czasie
Dwa, siłowniki po lewej stronie od szyby i nóg niestety kolidują z pedałami. Wynika to z tego że nagrzewnica siedzi blizej sciany grodziowej i lekko w lewo w stosunku do plusa ( musiałbym jeszcze sporo mocniej ciąć belkę). Siłownik do klapki szyby ma zmienione mocowanie. Po prostu zdefiniowałem co jak chce mieć sterowane i to osiągnąłem, choć trochę w pokrętny sposób. Niestety nie akceptuję plusowych sprzężonych opcji nadmuchu na panelu, a tak mam możliwość mieć nawiew z wszytskich punktów jednocześnie, lub dowolnie je wyłączyć.