Autor Wątek: Aktualne ceny paliw - czyli co tam słychać na CPN-ie  (Przeczytany 73863 razy)

Odp: Aktualne ceny paliw - czyli co tam słychać na CPN-ie
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 24, 2022, 22:09:48 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Co do kolejek na stacjach, to u mnie to samo, a byłem na dwóch różnych, bo chciałem sobie ropki trochę do baniek nalać. Na "moim" Circle K "oleju napędowego brak" a na drugiej niedaleko (Orlen) jeszcze niby był, ale cena już 5.99 (tu pewnie było tyle samo, ale jak brakło, to wykasowali) i problem z dostaniem się w ogóle pod dystrybutor. Kolejka z obu stron, oczekałem się ze 20 minut na lewoskręcie i zwątpiłem. W międzyczasie, jeden idiota w tirze zapierdalał lewym pasem pod prąd i jeszcze trąbił na drugiego, który znów próbował się wjebać z prawego pasa poza lewoskrętem na stację. Ogólnie, to ludzi pojebało. W końcu zrezygnowałem, bo nawet się tam nie dobiję i wróciłem na Circle K. Zatankowałem sobie gazu do pełna, bo wczoraj zrobiłem trochę kilometrów, a cena jeszcze jest normalna, czyli 2,65. No i postanowiłem zalać tej nieszczęsnej benzyny do zbiornika i trochę w bańkę, to będzie do piły. Ja to mam pecha, bo chwilę przed tym, jak wziąłem do ręki pistolet, to cena się chyba zmieniła. Patrzę, co te cyferki tak zapierdalają a tu 5.99, a było 5,68. Kierownik chodzi po placu, patrzy tylko ile aut podjeżdża i heja, cena do góry. T jest franczyza, więc nie wiem na ile na to mają wpływ ceny "odgórne" a na ile wola właściciela, ale ludzie tankują jak pojebani, w co się da. Jedna babka kupiła na sklepie kilka kanistrów 5-cio litrowych i lała jeszcze w to. następne dwie lalunie podjechały jakimś dostawczakiem i miały w środku baniek na (lekko licząc) 100 litrów. Ropy brakło, to wszyscy leją benzynę. Gaz mało kto. Gdyby go można nalać do beczki 200 l, to pewnie i to wybrali.Nie sądziłem, że dożyję takich czasów, żeby się bili o paliwo jak w USA, jak nieraz w tv pokazywali, jak panika była i te kolejki. Paliwa ponoć nie braknie, o czym zapewniał sam pan prezes Daniel O, ale co do tego, czy takie ceny się utrzymają, czy spadną, czy może jeszcze wzrosną, to już pewności nie ma. Znając życie, skoro już wzrosło, to czasem tak może zostać, a nie zapominajmy o vacie. Zresztą, ceny paliwa, to najmniejszy problem wobec tego, co może z tego rozpierdolu wyniknąć.

« Odpowiedź #101 dnia: Luty 24, 2022, 23:17:24 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Grubo

Ja kupowałem paliwo w normalnej cenie, ale kolejka była spora. Dwie stacje po drodze zamknęli w momencie jak przyjechałem (carrefour i circle K).

20L wziąłem, a co, nie zmarnuje się :) Sezon idzie, to najwyżej będzie do wueski.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2022, 23:22:16 pm wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #102 dnia: Luty 24, 2022, 23:53:52 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Zastanawiam się, czy Ci którzy tak uparcie stali w kolejkach, przez następne kilka dni nie pojawią się już?

A co do tych tankujących do "mauzerów", to czekać tylko na kontrole podczas transportu i składowania.

« Odpowiedź #103 dnia: Luty 24, 2022, 23:55:35 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
To nie fejk. Stacja w Bukowcu koło Łodzi.

« Odpowiedź #104 dnia: Luty 25, 2022, 00:02:41 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
Tak, właśnie dlatego na niektórych stacjach brakło paliwa. Można się śmiać, ale jeśli ceny nie spadną, a tylko wzrosną, to dzisiaj była promocja. Właśnie widziałem artykuł, jak na twiterze Obajtek zapowiedział "zerwanie umowy" z każdą stacją, która zawyżyła sztucznie ceny paliwa i która ma u nich franczyzę, lub zaopatruje się tylko w paliwo. Tylko że z tego, co ludzie mu tam zamieszczali, to musiałby zerwać umowy z ponad połową stacji w Polsce. Niedawno ktoś na fejsie wrzucił fotkę z BP, gdzie cena była 6.99, a ktoś inny znów 9.99, bo tyle ponoć gdzieś w Krakowie było/jest. I co najlepsze, znaleźli się tacy, którzy za tyle zatankowali i to całkiem niemało. Coś mi się wydaje, że jak zobaczą, że ludzie są w stanie zaakceptować takie ceny, to już pójdzie z górki. Polak, to jednak twardy jest i dużo wytrzymuje.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2022, 00:04:37 am wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #105 dnia: Luty 25, 2022, 00:16:20 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wybralem sie na nocny spacer na stacje i nikt nie tankowal, ale ceny +24gr od dzisiejszej podwyzki = 5.76
LPG +10gr = 2.85
ON za 5.96

Polak, to jednak twardy jest i dużo wytrzymuje.
jezeli ten Polak to synonim idioty to masz racje,
ale ja sie z nim nie utozsamiam, a jak najbardziej uwazam sie za Polaka

Żałuję, że gdy miałem nadwyżki finansowe nie kupowałem twardej waluty, bo to jedyna sensowana alternatywa na ciężkie czasy.
tylko jaka waluta jest naprawde twarda, chociaz tak jak Ostry Cień Mgły ;>
w Metro2033 waluta byl fabryczny caliber 5.45 (a moze 7.62, ale raczej nie) - u nas musialby to byc 5.56,
tylko czy to twarda waluta, czy raczej ostra waluta

Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #106 dnia: Luty 25, 2022, 00:32:56 am »

Offline Macfly

• Sympatyk
    • FSO ATU 1.6 -> 1.4 -> 1.8 GLI 16V 1997, Polski Fiat 125p 1980, Caro 1.4 16V , Fiat 126p ELX 1.2 75 Fire
Co do twardej waluty to niestety tylko złoto /Srebro bo papierki to możemy sobie w D wsadzić gdyby coś kiedyś niedaj się stało to te zwitki papierów są bezwatościowe ;-)
"Wóz ma swoją specyfikę. Żeby ruszyć wrzucasz trójkę, luz to opcja parkowania, wsteczny to dwójka, a gaz to wsteczny. "

« Odpowiedź #107 dnia: Luty 25, 2022, 07:07:45 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
No i "ch*" no i część. Dziś od rana na tablicy dumnie wyświetla się 5,99/l benzyny i diesla. Gaz po staremu, 2,66/l.

« Odpowiedź #108 dnia: Luty 25, 2022, 07:33:32 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
No i to chyba będzie tyle z tych obniżek. Ludzie sami to zrobili. Ciekawe teraz, co będzie dalej. No i druga sprawa, czy rzeczywiście mają odpowiednie zapasy paliwa, czy tylko tak gadają. W tym momencie cieszę się niezmiernie, że mam gaz. Zatankowałem sobie benzyny tylko tyle, ile mi potrzeba, a resztę w bańkę, choć już po 5.99, ale "ch*", dałem te 10 pl więcej, przeżyje. Dziwię się tym, którzy tankowali po 9.99. Nie było innych stacji?

« Odpowiedź #109 dnia: Luty 25, 2022, 08:21:32 am »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Wczoraj to była masakra na stacjach - wieczorem jechałem przez całe miasto i po drodze każda stacja oblegana. Nawet nie próbowałem ustawić się w kolejce, bo pewnie z godzinę bym stał.
Zatankowałem rano, no to gaz był +9gr i o dziwo na BP było taniej 2,59 niż na CircleK 2,64 (gdzie zazwyczaj tankuje na CK).

Benzyna 5,74 BP, gdzie tankowałem gaz, diesel, 5,76, a te super_cośtam bena i ropa powyżej 6 zł.

« Odpowiedź #110 dnia: Luty 25, 2022, 08:27:27 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Wierzyć się nie chce. Na widocznym z okna CPNie już ustawiają się kolejki pod dystrybutorami.
Narodowi polscy i...i chyba ma serio się przestraszyli.

« Odpowiedź #111 dnia: Luty 25, 2022, 10:24:52 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
dzisiaj juz od rana benzynka +8gr = 5.84
ON -10gr = 5.86
LPG -6gr = 2.79

nie moga sie zdecydowac
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #112 dnia: Luty 25, 2022, 11:44:36 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
Ja zaraz będę tankowali ysriske gazem, ale z tego, co wiem, to jak już wskoczyło na 6, tak zostało, bo mi kolega mówił. Ropy nadal brak, czekają na dostawę. Aut na drogach bez zmian, to zaraz wyjeżdża to, co wczoraj zalali. Chyba aż muszę zrobić zdjęcie wskaźnika paliwa w polonezie, bo takich wartości, to raczej już długo nie ujrzę. Prawie pełny zbiornik. Przeważnie nie miałem więcej, niż połowę zbiornika, a teraz zaszalalem.

« Odpowiedź #113 dnia: Luty 25, 2022, 12:00:20 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Znowu gaz zaprocentował, o ile kolejki są gigantyczne do dystrybutorów paliwa, to do LPG nie ma aż takich kolejek  :-) Cena podskoczyła o parę groszy u mnie. Ciekawe, co będzie wieczorem.
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #114 dnia: Luty 25, 2022, 12:04:37 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Aż dziwne że TVP jeszcze nie biadoli o tym że to znowu wina Tuska
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #115 dnia: Luty 25, 2022, 12:10:59 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Gazu nie rady zalać w mauzera, więc dlatego tak jest. No i dzięki temu, jako jedyny nie zmienił ceny. Zobaczymy, na jak długo.
Edit: właśnie jestem na stacji. Ropy nadal brak, gaz już 2.99, a benzyna już 6.09
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2022, 12:22:46 pm wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #116 dnia: Luty 25, 2022, 12:42:55 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jest popyt to cena się zmienia.

« Odpowiedź #117 dnia: Luty 25, 2022, 13:06:04 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Obajtek się odgraża, że będą zabierać koncesje za nieuzasadnione podwyżki cen, ale jakoś w to wątpię. Stacje paliw to jedno, ale teraz znowu się rzucili na gotówkę i masowo podobno wybierają pieniądze z banków. Jakby to miało im pomóc w czasie (hipotetycznej) wojny. To będzie przecież tylko makulatura.

« Odpowiedź #118 dnia: Luty 25, 2022, 13:21:09 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Jeśli wierzyć radiu bielsko to właśnie mówili że Orlen zerwał kilka umów już za to podnoszenie cen
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #119 dnia: Luty 25, 2022, 13:37:11 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
No, czytałem właśnie też na interii. 8, czy 9 stacji niby, ale to chyba tylko te z franczyzą, bo niby szkodzą wizerunkowi firmy itd. a orlen nie chce być kojarzony z nieuczciwymi praktykami. Myślę, że gówno by zrobili, gdyby sprawa nie zaczęła być tak szybko rozdmuchiwana. Tyle wpisów po necie i zdjęć, to już raczej nie dało się tego olać.