Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 66197 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #380 dnia: Kwiecień 06, 2022, 10:24:49 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Jaki tam jest rozmiar felgi i rozstaw śrub?
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #381 dnia: Kwiecień 06, 2022, 11:03:27 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Obejrzałem, zupełnie przypadkiem film na YT z prezentacją tego modelu i mam wrażenie, że to wcale nie lepszy samochód od Poloneza. Ale moje opinie opieram tylko na filmie i własnych przypuszczeniach, nie miałem styczności :)
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #382 dnia: Kwiecień 07, 2022, 02:33:18 am »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Legendarne łódzkie Aleko trafiło w bardzo dobre ręce :) Jeszcze raz, dzięki za przejażdżkę, ma naprawdę niesamowity klimat, a to, że te auta wyginęły u nas tylko dodaje mu uroku. 3 lata temu sam chciałem go kupić, ale właściciel wówczas głupiał z ceną. Fajnie, że trafiło w Twoje ręce bo ja raczej takiego zakresu usuwania usterek / druciarstw bym nie robił. Liczę, na przejażdżkę po całkowitym odszczurzeniu jak wpadnę kiedyś na Śląsk  <cwaniak2>

Dzięki za pomoc i udostępnienie garażu :)

Właściciel, który go odkupił od dziadka narobił sporo szkód. Wilgoć w aucie to według mnie efekt kiszenia go pod pokrowcem...

Obejrzałem, zupełnie przypadkiem film na YT z prezentacją tego modelu i mam wrażenie, że to wcale nie lepszy samochód od Poloneza. Ale moje opinie opieram tylko na filmie i własnych przypuszczeniach, nie miałem styczności :)

Jedno i drugie auto ma swoje wady i zalety. A filmy z YT... nie ma co się nimi sugerować, według nich np. favoritka to wygodny, ale grzybowóz, mułowóz, w ogóle bez przyśpieszenia. Jest zupełnie odwrotnie :] Testy youtubowe aut 30-letnich w ogóle nie mają sensu, często podstawiane wozy to auta od "miłośników", którzy kupili je sobie na chwilę, nic w nich nie robili, i nijak się mają do auta, które wychodziło z fabryki.

Ogarnąłem:
-Poziom paliwa w gaźniku - w końcu da się jeździć. Na drugim przelocie nie muli, tylko jedzie
-Zajechane na amen łożysko w przednim kole. W końcu nie ma wycia głośniejszego od silnika.
-Wycieraczki - bez smaru słabo działały :P
-Zdemontowałem i wymyłem sporą część deski rozdzielczej. Trzeba było myć na dwa razy brud-purem w wannie, spłynęło błoto :P.
-Zamówiłem siłowniki do tylnej klapy. Nie będzie potrzebna podpórka z kija od szczoty :P. Pasują od renault. Łożysko przednie dobrałem natomiast do opla. Blokujący się tylny cylinderek hamulcowy będzie pasował od łady, podobnie jak sporo innych części.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2022, 02:57:36 am wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #383 dnia: Kwiecień 07, 2022, 10:21:02 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Na prawdę podziwiam wiarę, która chce na co dzień jeździć takimi wynalazkami. Przede wszystkim dlatego, że w podobnych pieniądzach można mieć zdecydowanie bardziej cywilizowanego strupa. Z bezproblemowym dostępem do części nowych i używanych,  typowych i nietypowych. O komforcie jazdy nawet nie wspominam. I bynajmniej nie chodzi mi o wybieranie nierówności, tylko o m.in. klimę, hałas wewnątrz, spalanie i prędkości przelotowe (bez męczenia siebie i maszyny).

« Odpowiedź #384 dnia: Kwiecień 07, 2022, 11:30:18 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Eeee... jazda wynalazkami to jakby ktoś próbował jeździć na co dzień fordem T. To by mnie zszokował  :jezyk2: Znam ludzi, który na co dzień jeżdżą cudami pokroju wartburga 353, trabanta 601 malucha (tych akurat całkiem sporo), lub o zgrozo - syreny 105. To jest coś, a nie (w porównaniu do tych cudów techniki) komfortowym polonezem, aleko czy favoritką.

Cytuj (zaznaczone)
bezproblemowym dostępem do części nowych i używanych

Używanych - owszem. Nowych - masz wszystko w katalogach od łady :) Paczkomat i na drugi dzień jest.

Cytuj (zaznaczone)
hałas wewnątrz

Tutaj z pomocą przychodzi wytłumienie samemu, przy czym poldka na pewno będę robił, bo już kupiłem materiały, aleko... chyba nie trzeba będzie.

Cytuj (zaznaczone)
spalanie

Polonez 12-13L LPG na 2 generacji przy 150km/h, spokojna jazda - 8,5-9L LPG/100km. Chyba nie jest źle :) Ciekawe, na ile zejdziemy w aleko po montażu wtrysku.

Cytuj (zaznaczone)
klimę

Tu mam szczęście, bo nie lubię. Ale będąc do niej przyzwyczajonym, pewnie bym domontowywał z innego auta, jak inni.

Cytuj (zaznaczone)
prędkości przelotowe

Hmm... Na naszych drogach legalną prędkość przelotową osiąga maluch bis na sterydach. Dla poldka/moskwicza to żaden problem, z tego co widzę. No, chyba, że narażamy się aktywistom od "prędkość zabija" i hałderju - wtedy racja - 200km/h, co bym nie robił, nie osiągnę takiej prędkości. Ale przy aktualnym zamordyźmie mandatowym raczej mnie to cieszy, że pohamuje moje zapędy, bo skończyłoby się chyba długami :P.

Jedna jest zaleta jazdy czymś takim, mimo zmęczenia i ogólnych nakładów pracy, zanim takie auto zacznie jeździć - frajda z jazdy potem jest nieziemska, w nudnym dupowozie z szarą deską zanudziłbym się na śmierć :)

« Odpowiedź #385 dnia: Kwiecień 08, 2022, 07:18:30 am »

Offline Paki68

• Sympatyk
    • Polonez Atu Plus 1.6 gsi
Na prawdę podziwiam wiarę, która chce na co dzień jeździć takimi wynalazkami. Przede wszystkim dlatego, że w podobnych pieniądzach można mieć zdecydowanie bardziej cywilizowanego strupa. Z bezproblemowym dostępem do części nowych i używanych,  typowych i nietypowych. O komforcie jazdy nawet nie wspominam. I bynajmniej nie chodzi mi o wybieranie nierówności, tylko o m.in. klimę, hałas wewnątrz, spalanie i prędkości przelotowe (bez męczenia siebie i maszyny).
Właśnie to jest fajne że są osoby co chcą jeździć takimi samochodami, Ja za to podziwiam ludzi co chcą jeździć nowymi wyrobami samochodopodobnymi, Ja jak wsiądę czy mam nie miłą okazje tym jechać to mam dość, jest to prawdziwa męczarnia jeździć czymś takim co udaje samochód i to nie ma znaczenia jaka to marka.

« Odpowiedź #386 dnia: Kwiecień 08, 2022, 07:46:04 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Fajnie się czyta o tym Aleko. Jest to przygoda z czymś u nas prawie nieznanym, ale z bliskim klimacie lat 90.
Pozwodzenia!

P.S. załóż mu osobny wątek. Fajnie się czyta takie opisy po kilku latach. A tak zginie.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #387 dnia: Kwiecień 08, 2022, 08:58:13 am »

Offline Młody#

• To jest bardzo ładny polonez
  • Sympatyk
    • 1.5C / 125p
Oddałem abisexa, właściciel zadowolony. Wziąłem się za Borka, wymiana wydechu, końcówek i podlaczylem postoje w halogenach. We wtorek zbieznosc i przeglad można odchaczyc :) a po borku wjeżdża plus, trza ogarnąć do sprzedaży
Poloneza, za milion czterysta?

« Odpowiedź #388 dnia: Kwiecień 08, 2022, 11:00:14 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
robiliście zbieżność po wymianie drążka środkowego ? Czy są na tyle powtarzalne, że nie trzeba ....

« Odpowiedź #389 dnia: Kwiecień 08, 2022, 11:39:54 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Ja geometrię robię przy wszystkim i za każdym razem,w audi głupie tuleje wahacza zmieniałem i się rozjechało wszystko  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #390 dnia: Kwiecień 08, 2022, 12:47:22 pm »

Offline Młody#

• To jest bardzo ładny polonez
  • Sympatyk
    • 1.5C / 125p
robiliście zbieżność po wymianie drążka środkowego ? Czy są na tyle powtarzalne, że nie trzeba ....
Ja osobiście po wymianie środkowego nie robiłem, bo dawałem do regeneracji stary.
A w carowce zmieniałem całość więc i tak była zbieznosc
Poloneza, za milion czterysta?

« Odpowiedź #391 dnia: Kwiecień 08, 2022, 19:26:10 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Ja osobiście po wymianie środkowego nie robiłem, bo dawałem do regeneracji stary.
Dasz namiar na firme gdzie takie rzeczy robią i jak to wychodzi cenowo?
motośmietnika miedzy motośmietniką może być powtarzalna, aczkolwiek u mnie o wymianie z oryginała na motośmietnike, cieżko było utrzymać kierownice w rękach już przy 40 km/h
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2022, 19:27:42 pm wysłana przez mihals »

« Odpowiedź #392 dnia: Kwiecień 09, 2022, 18:56:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Kompletuję elementy do montażu wtrysku, w przyszłym tygodniu mam w planie zacząć jego montaż. Następne w kolejce jest LPG.
schytrany LPG ? bo legalny nie zwroci sie chyba nigdy

O komforcie jazdy nawet nie wspominam. I bynajmniej nie chodzi mi o wybieranie nierówności, tylko o m.in. klimę, hałas wewnątrz, spalanie i prędkości przelotowe (bez męczenia siebie i maszyny).
wybieranie nierownosci, bez jaj - nic nie wybiera tak gladko nierownosci jak waski PN, pisze na podstawie jazdy waskim Caro, jednak nie jezdzilem Beczka,
predkosc przelotowa od zawsze taka sama, czyli 120km/h niezaleznie od tego, czy to C+ GLI, czy nowsze mocniejsze auta zagraniczne, bo generalnie wszystkie pala tyle samo, a paliwo drozeje,
wiec co tam jeszcze zostalo ? aha halas, czyli sprawa subiektywna,
klima powiadasz, jakie masz doswiadczenie w kupowaniu aut z klima za 1500pln ? bo ja mam takie, ze auto za 3kpln z niedzialajaca klima chlodnicy juz nie ma, bo przeszkadzala, a przy okazji przydaloby sie wymontowac reszte gratow,zeby nie wozic zbednego balastu,
drugie auto z niedzialajaca klima za 5kpln - tu mam nadzieje uruchomic, bo elementy wyglaja na nieruszone, moze sie uda,
trzecie auto z klima dzialajaca za 7kpln,
tak sobie mysle, ze miedzy 7000 a 1500 to jednak jest cholernie duza roznica cenowa  <cwaniak2>
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #393 dnia: Kwiecień 09, 2022, 20:09:24 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
To ja za 1000 zł kupiłem trzy lata temu 80tke w TDI z klimą działającą, potem za dwa miesiące chciałem ją sprzedać za 900 ale chłopaki z górnego Śląska nie wzięli bo już nie działała (chłodnica dostała kamieniem) więc poszła na złom za 800  <lol2> Tak więc kwestia trafienia  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #394 dnia: Kwiecień 09, 2022, 20:37:26 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Kompletuję elementy do montażu wtrysku, w przyszłym tygodniu mam w planie zacząć jego montaż. Następne w kolejce jest LPG.
schytrany LPG ? bo legalny nie zwroci sie chyba nigdy

Po cenie części. Legalny. Się gra, się ma. Część gratów mam, miksery, bingo itd. Gromadziłem na zapas, teraz się przyda. Muszę kupić w sumie nową butlę, parownik i przewody. Chodzi bardziej o kulturę pracy a nie "zwracanie się", chociaż przy moich przebiegach i tak LPG się szybko zwróci, a z auta będą korzystać dwie osoby :) Do tego głowicę mogę bez problemu opuścić względem porad na forach (np. www.azlk-team.ru) o 1,5mm-2mm, zapas do planowania jest, więc poprawa wydajności silnika będzie spora, kiedy stopień sprężania względem fabrycznego 8,5:1 pójdzie w górę.

Kupiłem i założyłem nowe opony - dębice D-178 z 1999 roku poszły w zapomnienie. Od razu bardziej komfortowo się jeździ, kiedy kwadratowe koła nie biją :D Kupiłem używane nexeny z 2018 roku, w bdb stanie. Ceny opon wystrzeliły w kosmos, więc to była jedyna opcja. No i stare opony miały zbyt duży profil (185/70 R14, założyłem 175/70R14 - fabryka montowała 155/80 R14), przez co "wydłużały" przełożenie. Teraz auto się zbiera lepiej, a piątkę można wbić powyżej 90. Udało się uzyskać kompletną wiązkę do abimexa, potrzebne graty typu kolektor z nivy pod wtrysk, koło pasowe, obudowę rozrządu z czujnikiem udało się zdobyć. W pierwszej wolnej chwili wleci wtrysk i zobaczymy, jaki będzie efekt :)

Do tego udało się znaleźć aleko na złomie, pojadę wyciągnąć z niego trochę brakujących gratów, typu zamek, listewki i inne pierdółki.

Co do części - zaciął się jeden z tylnych cylinderków hamulcowych, dziwne, że dopiero teraz, bo po takim postoju liczyłem się, że wszystkie hample będą zablokowane. Kupiłem nowy w sklepie, od ręki, TRW BWF-150 od nivy za całe 35zł  <spoko>
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2022, 20:51:54 pm wysłana przez Daniel#1984 »

« Odpowiedź #395 dnia: Kwiecień 09, 2022, 20:59:16 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
To ja za 1000 zł kupiłem trzy lata temu 80tke w TDI z klimą działającą,
O rzesz Ty ku**a. Jak żeś śmiał, na takie rarytasy to tylko auta z górnej półki ponad 7k PLN mogą sobie pozwolić XD ...
KGB, czy Ty się na pewno dobrze czujesz? Co ma wspólnego cena samochodu do działajacej klimy? Są trupy, po 800 co klima w nich hula jak disco polo w espero z radyjka bez panela. A są samochody, potocznie określane jako limuzyny, w których jebany janusz nie chce wymienić skraplacza, bo jak słyszy jego cenę to mu się nogi uginają. Nie wspominając o wymianie tegoż i cenie czynnika.

« Odpowiedź #396 dnia: Kwiecień 09, 2022, 21:04:48 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Kwestia poszukiwań i trafu - jak znajomi kupowali używane auta w niskiej cenie (do 3k), to zazwyczaj klima nie działała. Wiadomo jak się u nas podchodzi do klimy - dopóki działa to działa, a jak się zepsuje, to się olewa temat. Stąd tyle ogłoszeń w postaci "klima jest - do nabicia". To samo z LPG, Janusze jeżdżą, aż auto dosłownie przestanie chodzić na gazie, jak się lambda zepsuje, to wstawiają śrubę bo "a po co wymieniać" - stąd często kupując auto pierwszą rzeczą jaką robiłem, była np. wymiana parownika na nowy i odchwaszczenie instalacji. Ja jak mówię nigdy nie zwracałem uwagi na klimę w aucie i nie byłem zainteresowany, żeby ją mieć, ani żeby dokładać.

Cytuj (zaznaczone)
Fajnie się czyta o tym Aleko. Jest to przygoda z czymś u nas prawie nieznanym, ale z bliskim klimacie lat 90.
Pozwodzenia!

P.S. załóż mu osobny wątek. Fajnie się czyta takie opisy po kilku latach. A tak zginie.

Dzięki :) Założyłbym, tylko gdzie? Tutaj się prezentuje głównie PNy, zaraz ktoś przyczepi się, że to forum FSO, a nie wynalazków. Jak nikt nie ma nic przeciwko, mogę założyć temat i dokumentować odchamianie auta. BTW mam ten segregator z VINami ambulansów, daj znać co potrzebujesz, bo na skan kilkuset stron nie znajdę teraz czasu...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2022, 21:39:58 pm wysłana przez Daniel#1984 »

« Odpowiedź #397 dnia: Kwiecień 09, 2022, 21:12:12 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Przede wszystkim klima sprawdza się w trasie. Kręcąc się w koło komina to świetny sposób na notoryczne przeziębienie. Jeżdżąc w lecie w koło komina klimę włączam tylko na chwilę, żeby ruszyć powietrzę w kabinie, potem klima off i szyby w dół.
To czy jest sprawna czy nie głównie zależy od konkretnego człowieka, generalnie polaczki kupują auta na utrzymanie których po prostu ich nie stać. A potem tak jak piszesz, klima się zepsuła? Skraplacz do wymiany? A ile taki skraplacz? Odp. 500+wymiana+czynnik = 1000 zł, huurrr duuurrr, kurła ile harnasia bym za to miał... I jeździ bez klimy, z luzami, bez progów i ogólnie rozjebanym syfem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2022, 21:14:49 pm wysłana przez Gomulsky »

« Odpowiedź #398 dnia: Kwiecień 09, 2022, 22:59:21 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Co ma wspólnego cena samochodu do działajacej klimy?
to, ze nikt nie robi serwisu klimy przed sprzedaza auta w cenie nizszej niz ten serwis,
dzialajaca klima w aucie za 800pln (na szrocie za auto daja 1000pln) to wyjatek - a wyjatek potwierdza regule, ktora mowi, ze w tanich autach klima nie dziala,
to ze brata szwagra konia syn kupil za dolara nie za bardzo mnie interesuje, bo mi sie to nie przytrafi,
zapytalem jednak jakie masz doswiadczenie, czyli ile takich aut za 1500 kupiles ze sprawna klima - nie odpowiedziales, wiec mniemam, ze jest to okrąglutkie zero
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #399 dnia: Kwiecień 10, 2022, 08:40:14 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło

Cytuj (zaznaczone)
kupował panewki z mvparts

Jeśli jakość wykonania jest takich, jak te co ja kupowałem, to długo nie pojeździ :P

Ty jeździsz, i bardzo sobie chwalisz, zdaje się, chyba że o czymś nie wiemy.