Autor Wątek: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..  (Przeczytany 497693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..
« Odpowiedź #1700 dnia: Maj 26, 2025, 18:40:18 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Może trafił na orangutana który dawał mu w palnik na zimnym.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #1701 dnia: Maj 26, 2025, 20:16:02 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Oglądałeś film? Gościu mierzył wał i korbowody i stwierdził, że prawdopodobnie błędnie wykonany, z nieprawidłowymi wymiarami na jednym czopie i korbowodzie. Stwierdził, że nie byłoby w tym nic dziwnego, bo trafili raz nowy wał do bmw, prosto z aso, który był od razu krzywy.

« Odpowiedź #1702 dnia: Maj 26, 2025, 21:05:49 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Po zalaniu silnika słoną wodą to mogło sie stać wszystko. Trzeba pomierzyć sprawny silnik i zobaczyć czy wały są źle obrobione.

« Odpowiedź #1703 dnia: Maj 27, 2025, 15:25:20 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Wierzyłbym w błąd montażowy, zwłaszcza Chińczyków i Turków którzy te auta marek premium w dzisiejszych czasach składają. Ale średnio mi się widzi żeby błąd popełniła komputerowo sterowana obrabiarka. Moje podejrzenia idą w tę stronę, że Hamburger próbował tym jeździć podczas powodzi i zassało wodę.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #1704 dnia: Maj 28, 2025, 13:08:30 pm »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
Dziwi mnie tylko, że jeśli to bład przy obróbce wału na etapie produkcji, że czop jest za wąski- to i tak przejechać autem 40 000km bez wcześniejszych przygód to dopiero ciekawostka przyrodnicza. A raczej wody bym za to nie winił. chyba że o czymś nie wiem ..... <mysli> <mysli>

« Odpowiedź #1705 dnia: Maj 28, 2025, 21:54:57 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
przejechać autem 40 000km bez wcześniejszych przygód to dopiero ciekawostka przyrodnicza
Dopisało ci się jedno zero. Auto przejechało 4 000 km!
Pomijając to, co się tu stało, to współczesne części silnikowe, pozostawiają wiele do życzenia. Jeden na jutubie pokazywał nową dwumasę, która była rozklekotana gorzej, niż stara. A do tego, to jest wszystko tak zaprojektowane, żeby jak najszybciej się rozleciało, pomimo jak najlepszej i najuczciwszej obsługi. Mówił mi ostatnio znajomy, że w którychś tam silnikach (nie pamiętam już) zacierają sie wałki rozrządu przy określonym przebiegu, bo producent umieścił w kanałach olejowych malutkie siteczka/filterki, które zatykają się gdy silnik i olej zasyfi się już powoli sadzą itd. To samo na zasilaniu turbiny, gdzie idzie olej do smarowania. Efekt? Zatarta turbina. Dziureczki w tych sikach są na tyle małe, że po czasie zwyczajnie się zatykają. I niech ktoś powie, że to nie jest celowe działanie.
I teraz ciekawostka. Podobny filterek, znajduje się w silnikach Andoria rodziny 4C90, dokładnie, w nasadzie głowicy, która dociska wałek rozrządu do głowicy. Jest tam, ponieważ idzie tam kanał olejowy, który prowadzi olej do natrysku na dźwigienki zaworów i krzywki wałka. Są tam małe dziurki, którymi olej tryska na krzywki. Ojej jest, jaki jest, ludzie zbytnio o to nie dbali, a i tak nie słyszałem, żeby komuś się to zatkało. Cuda? Po prostu dziurki są na tyle duże, że by tyko zatrzymywać większe drobinki, które mogłyby zatkać otworki od smarowania.

« Odpowiedź #1706 dnia: Maj 29, 2025, 08:51:55 am »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
Dopisało ci się jedno zero. Auto przejechało 4 000 km!
Pomijając to, co się tu stało, to współczesne części silnikowe, pozostawiają wiele do życzenia. Jeden na jutubie pokazywał nową dwumasę, która była rozklekotana gorzej, niż stara. A do tego, to jest wszystko tak zaprojektowane, żeby jak najszybciej się rozleciało, pomimo jak najlepszej i najuczciwszej obsługi. Mówił mi ostatnio znajomy, że w którychś tam silnikach (nie pamiętam już) zacierają sie wałki rozrządu przy określonym przebiegu, bo producent umieścił w kanałach olejowych malutkie siteczka/filterki, które zatykają się gdy silnik i olej zasyfi się już powoli sadzą itd. To samo na zasilaniu turbiny, gdzie idzie olej do smarowania. Efekt? Zatarta turbina. Dziureczki w tych sikach są na tyle małe, że po czasie zwyczajnie się zatykają. I niech ktoś powie, że to nie jest celowe działanie.

No fakt, za jedno zero przepraszam, wiek i ślepota robi swoje....
A z tymi sitkami w magistrali olejowej jest coś na rzeczy. Miałem ix35 (hyundai) w dieselu 2,0 i tam faktycznie przed turbo było gówniane sitko, przy okazji jakiegoś grzebania przy turbo wywaliłem to cholerstwo, bo bałem się że się zatka i turbina padnie całkiem. We fiatach tipo tych kilu letnich Tjet- ach też jest śruba z sitkiem. i użytkownicy bardziej ogarnięci co jakiś czas ją wymieniają, bo się sitko rozsypuje, a co za tym idzie, to się można domyśleć....

« Odpowiedź #1707 dnia: Maj 29, 2025, 09:35:13 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Co.do turbiny - sitko czy restryktor? Bo to tez istotne, przy zbyt duzym przeplywie oleju tez jest lipa bo uszczelnienia turbiny nie wyrabiaja. Pamietam jak sam u siebie dorabialem taki restryktor (lutownica i male wiertlo) bo nie mialem fabrycznego przewodu i byl zbyt duzy przeplyw.

Ale sitka to pikus przy herezji jaka jest regulacja (obnizanie) cisnienia oleju w nowszych VAG-ach na niskich obrotach, dopiero zaprogramowana awaria.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2025, 09:37:26 am wysłana przez Sławek#1978 »
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #1708 dnia: Maj 29, 2025, 09:58:45 am »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Byśta zmieniały oleje na czas a nie jak jest w instrukcji serwisowej to i sitek nie trzeba wyrzucać. O właściwym oleju nie wspomnę. Bo przecież olej to olej
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #1709 dnia: Maj 29, 2025, 14:01:00 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Z innych wbudowanych awarii, jest pompa z elektryczną przesłoną ograniczającą przepływ. Pomysł sam w sobie niby dobry, bo przyspiesza nagrzanie silnika. Tylko że to się psuje i może przegrzać silnik.

« Odpowiedź #1710 dnia: Maj 29, 2025, 14:56:03 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
Psuje się bo zbyt rzadko zmieniany jest płyn a po drugie do tych pomp zaleca się stosować płyn G13
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #1711 dnia: Maj 29, 2025, 15:47:27 pm »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89

Byśta zmieniały oleje na czas a nie jak jest w instrukcji serwisowej to i sitek nie trzeba wyrzucać. O właściwym oleju nie wspomnę. Bo przecież olej to olej
 No właśnie oleje w moim IX-e i we fiatach ludzie piszą że zmieniają oleje częściej niż zaleca producent, a i tak "ch*"nia z grzybnią wychodzi przez te sitka.
Jeszcze odniosę się do pasta po wyżej. W pompie Ixa i w Tipo nie ma restryktorów tylko są zwykłe sitka małe okrągłe z wkładem jakimś teflonowym czy kij wie z jakim. We fiacie Tjest jest kompletna śruba przy turbo, którą zaleca się okresowo wymieniać. takie nie potrzebne generowanie kosztów dla właściciela....

« Odpowiedź #1712 dnia: Maj 29, 2025, 16:16:11 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Psuje się bo zbyt rzadko zmieniany jest płyn a po drugie do tych pomp zaleca się stosować płyn G13

Na G13 jak najbardziej. Producent nie przewiduje interwału wymiany płynu. Kolejnym problemem są woreczki z silikatem w zbiorniku które pękają i blokują nagrzewnicę oraz chłodnicę.

« Odpowiedź #1713 dnia: Maj 29, 2025, 17:02:20 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
Woreczki pękają gdy są zalane płynem G12 lub też G12+ czy też G12++. Silikat to  nic innego niż środek "smarny" do płynu G12 który to nie jest tłusty i nie smaruje. A G11  z kolei jest tłusty i spisuje się świetnie w tych nowych wymysłach motoryzacyjnych ale nikt o tym nie mówi

« Odpowiedź #1714 dnia: Maj 30, 2025, 23:53:47 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Chyba masz za dużo TV w domu
Taaa pierdolenie o tv, zreszta kto teraz ogląda tv, oprócz jakichś mega starych emerytów?.
Ogarniają mechanike bo muszą. Dojdą do choćby naszego poziomu rozwoju (o ile mentalność oblężonej twierdzy i jakiś zakapior z kgb im pozwoli), to skończy się lepienie gruzów, zgłębianie tajników inżynierii, czy poprawianie fabryki, żeby jego 16 letnie auto na które musiał odkładać, lepiej jeździło. Zacznie się wtedy to co u nas, czyli warsztaty zasrane "konkretnymi furami" jebiącymi się na potęge i wybieranie robót z których jest pieniądz.
Czy naprawdę myślisz, że jakiś bogaty rusek bawi się w pisanie tutoriali? Oni są na etapie grzebania, które było u nas w latach 90 tych i wczesnych 00, z tym że wtedy mało kto u nas miał internet, aby opisywać swoje mody.
I nie neguje tego co robią, bo sam jestem hobbystą i mi się to podoba, zresztą sam jakieś informacje do k-serii znajdywałem na ruskich/ukraińskich stronach, ale nie ma co zaklinać rzeczywistości.

« Odpowiedź #1715 dnia: Maj 31, 2025, 09:09:49 am »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
..........
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2025, 09:13:54 am wysłana przez jacek2 »

« Odpowiedź #1716 dnia: Maj 31, 2025, 09:12:09 am »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
Taaa pierdolenie o tv, zreszta kto teraz ogląda tv, oprócz jakichś mega starych emerytów?.
Ogarniają mechanike bo muszą. Dojdą do choćby naszego poziomu rozwoju (o ile mentalność oblężonej twierdzy i jakiś zakapior z kgb im pozwoli), to skończy się lepienie gruzów, zgłębianie tajników inżynierii, czy poprawianie fabryki, żeby jego 16 letnie auto na które musiał odkładać, lepiej jeździło. Zacznie się wtedy to co u nas, czyli warsztaty zasrane "konkretnymi furami" jebiącymi się na potęge i wybieranie robót z których jest pieniądz.
Czy naprawdę myślisz, że jakiś bogaty rusek bawi się w pisanie tutoriali? Oni są na etapie grzebania, które było u nas w latach 90 tych i wczesnych 00, z tym że wtedy mało kto u nas miał internet, aby opisywać swoje mody.
I nie neguje tego co robią, bo sam jestem hobbystą i mi się to podoba, zresztą sam jakieś informacje do k-serii znajdywałem na ruskich/ukraińskich stronach, ale nie ma co zaklinać rzeczywistości

Bardzo mi się podoba ten post, jakby ktoś moje myśli przelał na papier. A z telewizją to prawda. Osobiście nawet na nią z żoną czasu nie mamy, a poza tym zdrowszy człowiek jest jak tego codziennego pierdolenia nie słyszy....

« Odpowiedź #1717 dnia: Wrzesień 28, 2025, 01:40:33 am »

Offline banned

• Sympatyk
Ty się nie martw upadkiem ekonomii (oberwiemy mocno). Ty się martw migrującymi Arabami którzy zaczną pełzać wszędzie po ulicach. Ataki terrorystyczne to pół biedy, bo to nie jest częste. Ale za to oni naprawdę na%$$ ludzi nożami na ulicy i kradną. Nawet jak jakiś jest spokojny, to Ci będzie wyrzucał śmieci na chodnik przed domem itp. Byłem, widziałem. Za żadną cenę nie chcę tych śmieci w Polsce! Młodszy już nie będę, więc chcę mieć spokój, a nie robić za bohatera filmów akcji kiedy pójdę po zakupy do marketu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2025, 01:43:05 am wysłana przez banned »

« Odpowiedź #1718 dnia: Wrzesień 28, 2025, 03:17:00 am »

Offline banned

• Sympatyk
Poza tym po raz pierwszy od kilkunastu lat przejechałem się nowym, ale zupełnie nowym samochodem. Ja p... jakie to jest... Ludzi którzy dobrowolnie decydują się na jazdę czymś takim, powinno się serio traktować jak upośledzonych umysłowo. W każdym razie taki nowy samochód, tak właśnie ich traktuje.

« Odpowiedź #1719 dnia: Wrzesień 29, 2025, 09:28:30 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & ML500'05 & Lancia Y'99 1.2 16V
Poza tym po raz pierwszy od kilkunastu lat przejechałem się nowym, ale zupełnie nowym samochodem. Ja p... jakie to jest... Ludzi którzy dobrowolnie decydują się na jazdę czymś takim, powinno się serio traktować jak upośledzonych umysłowo. W każdym razie taki nowy samochód, tak właśnie ich traktuje.

Ja jeźdzę nowym, co prawda nie swoim, ale decyzja w pełni przemyślana - i co mam się czuć jak upośledzony? Nowe samochody mają taki atut że są nowe, maja pewne udogodnienia które sprawiają, że da się tym jeździć wygodnie :P
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .