Autor Wątek: Polonez Atu Plus 1.6 GLI '97 by Michał_M  (Przeczytany 30725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polonez Atu Plus 1.6 GLI '97 by Michał_M
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 07, 2019, 23:40:20 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Czy ja mam takie wrażenie że nowe akumulatory są coraz mniejsze ?
sa coraz mniejsze, bo mniej olowiu,to nizsze koszty produkcji - a na naklejce mozna napisac co sie chce, a wiec na naklejkach pojemnosc i prad rozruchowy rosnie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 08, 2019, 17:49:02 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
https://m.youtube.com/watch?v=97mWIgwLxOQ tak powstają akumulatory o małych rozmiarach i dużej pojemności

« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 08, 2019, 18:41:18 pm »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
    • Polonez Caro Plus 1.6 GLI & Polonez Atu Plus 1.6 GLI
Jak odczucia po zmianie oleju na 5w40 , lżej chociaż odpala okresie zimowym ?
Tym autem pierwszy sezon jeżdżę w zimie, poza tym jest garażowany, gdzie temperatura nigdy nie spada poniżej 0*C. Jednak patrząc w karty charakterystyki na pompowalność oleju w -30*C różnica między 5w, a 10w jest duża. Na pewno silnik ma lepsze smarowanie od razu po odpaleniu.
Caro Plusa trzymam pod wiatą, tam też mam 5w40 i na mrozach odpala leciutko pomimo 8 letniego akumulatora.

« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 08, 2019, 20:14:46 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ja zmienilem z 10W40 na 15W40 i nastepnie na 5W40, a bylo to dawno temu, gdy zima bywalo  -20 do -15*C ,auto stalo po kilka dni pod akademikiem, akumulator lepiej bylo trzymac w pomieszczeniu,
roznice byly takie,ze na konkretnym mrozie miedzy 15W40 a 5W40 czas klepania zaworow skrocil sie kilkukrotnie - czyli pompowalnosc zimnego oleju dla 5W40 jest wyraznie lepsza
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 08, 2019, 21:29:52 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Jak odczucia po zmianie oleju na 5w40 , lżej chociaż odpala okresie zimowym ?

Musi być lepiej bo lepkość w niskiej temperaturze mniejsza, przedewszystkim szybciej pompuje do głowicy i do panewek.
W Pandzie przeszedłem w tym roku z Selenii 10W40 (wcześniej Mobil 10W40), na Lotosa 5W40, moim zdaniem lepiej pali. Co mnie jednak zadziwia, to to że poziom oleju przestał spadać.
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 09, 2019, 00:56:37 am »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Jak olej jest znacznie lepszy parametrowo, to nie ma się co dziwić  :] A tak się wszyscy bali tego "syntetyka w staruszkach"  ]:->
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 09, 2019, 01:34:33 am »

Offline OTRO

• Sympatyk
    • FSO 125P
Jak olej jest znacznie lepszy parametrowo, to nie ma się co dziwić  :] A tak się wszyscy bali tego "syntetyka w staruszkach"  ]:->
Ja przy następnej wymianie oleju ,zaleje 5w40 . Ciekawe jakie będzie zużycie oleju  <mysli>
Z tym parametrami się zgadzam , po zmianie oleju z lotosa 10w40 na motula 10w40 ,zauważyłem że dłużej się utrzymuje ciśnienie oleju po zgaszeniu silnika. 

« Odpowiedź #47 dnia: Maj 05, 2019, 12:06:41 pm »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
60 tys. km przekroczone, więc pora na małą aktualizację tematu :)
W ostatnim czasie wymieniłem uszczelkę miski olejowej i przednie uszczelniacze wału i wałka, więc na obecną chwilę wycieków brak (ciekawe na jak długo  <cwaniak2>). Do ogarnięcia zostały wycieraczki bo pracują tak jak im się podoba i korekta lakieru. Zastanawiam się też nad wymianą butli LPG na taką dużą, za całą tylną kanapę. Obecna 40L jest trochę za mała.

« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 12, 2019, 21:35:11 pm »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
Kolejna aktualizacja tematu, od ostatniej minęło pół roku i przybyło 12 tys. km, obecnie na liczniku jest 72 000 km. Samochód jeździ bezawaryjnie, nie sprawia żadnych problemów. W czerwcu zrobiłem trasę do Holandii i z powrotem, taki dystans również na Polonezie nie zrobił wrażenia, ale za to ludzie byli bardzo zainteresowani tym samochodem. Praktycznie podczas każdego wyjazdu ktoś podchodził, oglądał i pytał :). W drodze powrotnej spotkałem 2 Polonezy wracające ze Złombolu, z jedną ekipą udało się nawet całkowicie przypadkiem spotkać na stacji paliw  <spoko>.

Ale żeby nie było zbyt dobrze to końcem sierpnia zaliczyłem "dzwona". Wracając w nocy z trasy, kilka km od domu miałem bliskie spotkanie z dzikiem, w związku z czym ucierpiał przód samochodu. Na szczęście pod spodem wszystko jest w porządku, więc wymiana zniszczonych elementów załatwiła temat. Nic nie trzeba było klepać itp.

Do wymiany poszedł zderzak, lewy błotnik, półka nad zderzakiem, reflektory i kierunkowskazy. Na wiosnę wleci nowa maska (obecna jest delikatnie wykrzywiona, prawie nie widać) i do lakierowania będzie dół przednich lewych drzwi. Generalnie cała naprawa zajęła mi ponad miesiąc, głównie ze względu na brak czasu i kolejki u lakiernika.   

« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 13, 2019, 01:34:03 am »

Offline banned

• Sympatyk
ale za to ludzie byli bardzo zainteresowani tym samochodem.

Kto konkretnie? Polacy na emigracji?
- David Lloyd George

« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 13, 2019, 10:01:24 am »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
Konkretnie to Polacy i Holendrzy, choć bardziej chodziło mi o Holendrów bo Polacy to wiadomo.

« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 14, 2019, 23:48:29 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Konkretnie to Polacy i Holendrzy, choć bardziej chodziło mi o Holendrów bo Polacy to wiadomo.

Poważnie Holendrzy interesowali się Polonezem? Jacyś entuzjaści chyba. O co pytali?
- David Lloyd George

« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 15, 2019, 07:10:44 am »

Offline Paki68

• Sympatyk
    • Polonez Atu Plus 1.6 gsi

Poważnie Holendrzy interesowali się Polonezem? Jacyś entuzjaści chyba. O co pytali?

Dla mnie nic dziwnego że się interesowali. Jak widzieli bardzo rzadkie auto które możliwe że widzą pierwszy raz w życiu to musieli zwrócić uwagę na poloneza

« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 15, 2019, 08:51:34 am »

Offline Bartek GSi

• Sympatyk
    • Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSI 1998r Zielono- Granatowy metalik 42U
Banned, i co z tego, że Holendrzy, i co z tego, że Polonezem ? Skąd takie zdziwienie. Sytuacja wygląda tak jak opisał kolega Paki.
Powiem więcej często zdarza się, że dziewczyny pytają mnie co to za auto. Polki rzecz jasna  ;)

« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 15, 2019, 11:41:02 am »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
Dokładnie tak jak wyżej. Samochodu po prostu nie znają, stąd wynika zainteresowanie.

« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 15, 2019, 20:48:52 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Dla mnie nic dziwnego że się interesowali. Jak widzieli bardzo rzadkie auto które możliwe że widzą pierwszy raz w życiu to musieli zwrócić uwagę na poloneza
Banned, i co z tego, że Holendrzy, i co z tego, że Polonezem ? Skąd takie zdziwienie. Sytuacja wygląda tak jak opisał kolega Paki.
Dokładnie tak jak wyżej. Samochodu po prostu nie znają, stąd wynika zainteresowanie.

Z mojego doświadczenia wynika, że na ulicy albo parkingu może się zjawić Fiat X1/9, Dodge Challenger, MG z lat 60, Triumph albo nawet przedwojenne coś i nikt się nawet nie obejrzy.
Stąd moje zdziwienie, że jakiś Holender obejrzał się za jakimś hatchbackiem z lat 90. i jeszcze zagadał!

Powiem więcej często zdarza się, że dziewczyny pytają mnie co to za auto. Polki rzecz jasna 

To już w ogóle jakiś surrealizm.
Owszem, parę razy mnie w Polsce faceci zagadali o Plusa. Jeden się pytał, czy jeszcze są do tego części, drugi bo nigdy nie miał i był ciekawy, a trzeci pytał jak się sprawuje, bo kiedyś miał takiego.
- David Lloyd George

« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 15, 2019, 21:31:20 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Miałem takiego, tylko nie plusa a borewicza, i nie diesla tylko benzynę i nie poloneza a 125p... wszystkie te historie dziadków tak się zaczynają ;) Ale fakt, że o Plusa raczej nikt nie nie pyta, czasami ktoś powie że ładnie wygląda i tyle, albo lajk przez okno.... ale nie od kobiet ;)

« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 16, 2019, 07:18:45 am »

Offline wlodek

• Nowicjusz
    • FSO Polonez Caro Plus / FSO Poloneza Caro 1.4
Mnie raz zagadał taksówkarz na zasadzie "miałem kiedyś takiego na taryfie" ;-)

I oczywiście zapytał czy bym nie sprzedał.

Do tego raz zagadała mnie policja ale skończyło się na pytaniu dlaczego Pan jeździ bez pasów i bez świateł  ;P

« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 16, 2019, 08:37:35 am »

Offline banned

• Sympatyk
dlaczego Pan jeździ bez pasów i bez świateł  ;P

"Bo jak ktoś nie widzi auta bez świateł, to nie powinien w ogóle mieć prawa jazdy, a to czy w razie wypadku wypadnę przez przednią szybę czy spalę się w środku, to moja prywatna sprawa."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 16, 2019, 10:45:40 am »

Offline wlodek

• Nowicjusz
    • FSO Polonez Caro Plus / FSO Poloneza Caro 1.4
HAHAHAHAHAHAHAHA :D

A wracając do tematu. Przypomnij mi jaki to kod lakieru.

Szukasz maski w kolorze czy nowej do lakierowania?