Wiem, gdzie siedzi, bo byłem pod tą bramą

. Próbka specola "gold" 5W40 była wysłana do laboratorium i przebadana, wyniki są w wątku olejowym, nie wyszły źle. Jest na jego temat sporo pozytywnych opinii na forach, w tym także i tutaj. Stąd skusiłem się i wziąłem, może następnym razem wleję coś z wyższym TBN. Na razie wystarczy mi świadomość, że jest lepszy od większości (jak nie wszystkich) 15W40 i 10W40, pod warunkiem, że będą trzymać powtarzalność produkcji i sobie nie "odpuszczą" za jakiś czas, mogą wypracować niezłą markę tym konkretnym olejem. Innych ich produktów typu "Specol 15W40" nie biorę pod uwagę.
Łukasz: ale zdaje się, że silnik 1,5 był na lotosie 15W40 z tego, co mówiłeś (lotos city?), a lotos city 15W40 a lotos 5W40 to jednak trochę technologiczna przepaść. Niemniej, wątek został już przewałkowany na 13 stronach tego działu i wszystko się wyjaśniło, wszystko wiadomo, nie ma co komu wlewać na siłę do jego auta oleju, jak ktoś zechce, poczyta, sam wyciągnie wnioski i wleje to, co rozsądek podpowiada. I tak to, że większość forum nie leje do aut oleju mineralnego, wbrew temu, co twierdzą niektórzy, to jest już spory: