Autor Wątek: Olej, syntetyczny czy mineralny a jeśli już wymieniać to na jaki? - dyskusja  (Przeczytany 152659 razy)

Odp: Olej, syntetyczny czy mineralny a jeśli już wymieniać to na jaki? - dyskusja
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 23, 2018, 20:53:56 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Zakupiłem: http://allegro.pl/olej-lotos-synthetic-plus-5w40-4l-i5923292518.html
Dam znać jak się sprawdza po około 15 latach jeżdżenia na mineralnym 15w-40.

Odp: Olej, syntetyczny czy mineralny a jeśli już wymieniać to na jaki? - dyskusja
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 23, 2018, 22:02:59 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Po tylu latach jazdy na mineralnym jednak warto by było zapodać płukankę przed wlaniem nowego oleju.
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 23, 2018, 22:06:32 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Co polecasz?

« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 23, 2018, 22:28:39 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Ja używałem jakiegoś marketowego, bodajże STP, ale może są dostępne lepsze - nie wiem, używałem jej tylko raz, zadziałała. Ostatnio widziałem płukankę valvoline za jakieś 22zł w motoryzacyjnym.
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 23, 2018, 22:40:08 pm »

Offline Bartek GSi

• Sympatyk
    • Daewoo-FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSI 1998r Zielono- Granatowy metalik 42U

« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 23, 2018, 22:49:03 pm »

Offline CieniaczRider

• Sympatyk
    • Polonez Caro Plus
Daniel rozwiń proszę stwierdzenie "zadziałała" :) Ciekaw jestem tych płukanek.

« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 23, 2018, 23:01:41 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Daniel rozwiń proszę stwierdzenie "zadziałała" :) Ciekaw jestem tych płukanek.

Brązowy olej dość szybko zrobił się całkowicie czarny po pracy z płukanką, a nowy olej zaczął ciemnieć dopiero po 3-4 tysiącach, co w aucie z roku 1976, eksploatowanego na olejach z PRL uważam za niezły wynik, to, co zeszło z silnika było mocno syfiate, więc trochę brudów musiała rozpuścić :). Przy każdej wymianie oleju ich nie stosuję, ale po latach eksploatacji auta na mineralnym jednak wolałbym, żeby przynajmniej część syfów rozpuściła, po co wszystko ma potem pływać w nowym oleju.

Kiedyś, z tego co pamiętam, do takiego płukania używano oleju wrzecionowego, w instrukcji do WSK i Warszaw była taka wzmianka, żeby po każdej wymianie oleju przeprowadzić operację czyszczenia układu z pozostałości po dziadowatych LUXach takim olejem. Płukanka to taka nowocześniejsza forma, choć jakaś kosmiczna technologia to nie jest, bo opiera się głównie na nafcie i paru innych dodatkach - przy czystym syntetyku używanie jej jest bez sensu, po dłuższej jeździe na mineralu, czy jakimś niepewnym oleju, myślę, że warto użyć.

« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 23, 2018, 23:08:49 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Brązowy olej dość szybko zrobił się całkowicie czarny po pracy z płukanką, a nowy olej zaczął ciemnieć dopiero po 3-4 tysiącach
Ciekawe jak to wyjdzie w moim przypadku skoro olej w silniku jest czarny i szybko czarniał po wymianie.

« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 23, 2018, 23:32:26 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Zakupiłem: http://allegro.pl/olej-lotos-synthetic-plus-5w40-4l-i5923292518.html
Dam znać jak się sprawdza po około 15 latach jeżdżenia na mineralnym 15w-40.

Proponuję wyczyścić w międzyczasie filtr odśrodkowy
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 23, 2018, 23:40:30 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Gdzie masz filtr odśrodkowy w polonezie?  <lol> Chyba, że nie ten post zacytowałeś.

Tales, jaki przebieg masz w tym GLE?

« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 23, 2018, 23:43:37 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
Jak dobrze kojarzę to filtr odśrodkowy był w 125p.
99066 km

« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 24, 2018, 00:01:29 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dobrze kojarzysz. Jak silnik trzyma ciśnienie i panewki nie tłuką, nie ma przesadnego syfu w środku i olej był wymieniany na czas, to płukanka powinna dać sobie radę, pewnie ten lotos też po jakimś czasie zbierze syf, którego nie rozpuściła płukanka, i po następnych wymianach będziesz miał już czysty olej przez dłuższy czas, i czyściej w samym silniku.

W aktualnym caro miałem inną sytuację - półsyntetyk od nowości, ale wymieniany o wiele za rzadko - przez 20 lat użytkowania auta zaledwie 3 razy. Podczas kupna przebieg 74kkm. Mimo to w środku nie było przesadnego syfu, a po drugiej wymianie oleju na bagnecie ciągle czysty olej po 6 tysiącach kilometrów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2018, 00:04:03 am wysłana przez daniel22 »

« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 24, 2018, 11:30:28 am »

Offline altowiolista

• Sympatyk
    • Atu i Caro-oba GSi, Borewicz 1,? '83, Caro+ GLI, Atu-

A co do tematu poruszonego przez KGB. VW do silników z pompowtryskami  zaleca olej 5w30 ewentualnie 5w40 ale przedewszystkim z normą 505.01 i to jest bardzo ważne bo stosowanie oleju o zalecanej lepkości ale o innej normie prowadzi do wytarcia wałka i znam przypadki potwierdzające te zalecenie.
Ooo, wreszcie jakiś konkret co do jakości oleju :)
Dzięki!
 Czyli hipotetycznie takie dziadostwo byłoby dobre:
http://www.lotos.pl/321/p,420,c,55/dla_kierowcy/oleje/samochody_osobowe/lotos_traffic_pro_50501_sm/cf_sae_5w40_z_formula_thermal_control
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2018, 11:52:07 am wysłana przez altowiolista »
Altówka, Alaska, mój Anioł albo Atu. Jak by nie patrzeć - warto żyć! A teraz mam jeszcze Borewicza!!

« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 24, 2018, 11:42:30 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Pewnie za chwilkę zostanę jednym z bohaterów Youtube, ale 5l nafty kosztuje ok. 40zł. Ile kosztuje 0,5l płukanki?

« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 24, 2018, 12:30:12 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Podobnie, natomiast nafta nie jest jedynym składnikiem tej płukanki. Co do samych płukanek, nie powinno się ich stosować co wymianę oleju bo są agresywne ( tak słyszałem ) ale raz na kilka wymian, lub po kupnie auta kiedy silnik jest zasyfiony warto, sam stosuję.

« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 24, 2018, 14:43:26 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Podobnie

WTF ?  plukanka kosztuje ~10pln i to jest podobne do 40pln  , z ktorej strony ?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 24, 2018, 16:38:38 pm »

Offline Michał M#1985

• Klubowicz
    • Polonez Caro Plus 1.6 GLI & Polonez Atu Plus 1.6 GLI
Ja u siebie stosowałem płukankę Archoil 2820. Jest droga, ale też jedna z bezpieczniejszych. W moim przypadku przed wlaniem olej był w miarę czysty, natomiast po płukaniu zrobił się czarny, więc coś tam wypłukało.

« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 24, 2018, 16:48:34 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari

« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 24, 2018, 17:20:53 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 26, 2018, 11:19:34 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A czy taki wypłukany syf nie osiądzie gdzieś w szklankach zapychając je??
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.