Nikt tu nie zasugerował, że im wyższa liczba przed "W" tym olej "gęściejszy"- trochę nadinterpretacja z Twojej strony
Odniosłem się nie do Twojej wypowiedzi, tylko Michała:
która się nie "polubiła" z tą gęstością."
A gęstość jednego i drugiego oleju jest taka sama.
I widzisz, np. mihals odczuł różnicę w tych olejach.Teraz pytanie, czy to kwestia oleju, czy też Twoja wersja jest prawdziwa.
Hm... Czyli laboratoria/producenci się mylą, żaden z nich nie ma racji. Polonez najlepiej się czuje, kiedy zimą olej mu bardziej gęstnieje, i szybciej się starzeje (pełen minerał), jest mniej stabilny temperaturowo - bo tylko taka jest różnica między tymi olejami. Przypomina mi się zdanie zasłyszane na zlocie - "do poloneza nie lej za dobrego oleju, bo się rozleci i rozcieknie", albo "nie wymieniaj oleju w tylnym moście, bo zacznie wyć!"
Uprzedzasz przed Mannollem (a może to nie podróbka, tylko taki jest?)
Wcześniej lałem mannola, i skrzynia pracowała normalnie. W tym jednym wypadku, wlany do dwóch różnych aut (favorit i polonez), spowodował dziwne zachowanie skrzyni. Po zlaniu ze skrzyń, wyglądał jak przepracowany po bardzo niskim przebiegu. Domyślam się, że to była podróba, bo nie przypominał tego, co wlewałem do skrzyni wcześniej, tego samego producenta, ta sama lepkość itd.
Moja rada - lej do skrzyni to co chcesz, i tak ciekawość zwycięży, a czy jest lepszy i czy teorie forumowe są bardziej słuszne, przekonasz się osobiście, mi się już nie chce tłumaczyć, wystarczająco się naprodukowałem na forum na ten temat. W temacie olejów już nauczyłem się, że u nas i tak "chłopski rozum" i to co ktoś powiedział "wygra" z technicznym tłumaczeniem, wrzucaniem filmów itd
.
Temp skrzyni, inne pytania które się pojawią - odpal sobie youtube, i sam się doedukuj - polecam ruskie kanały na ten temat, w większości wszystko tłumaczą fachowo i logicznymi argumentami, a nie gusłami, oni są w temacie olejów ogarnięci, w przeciwieństwie do naszego społeczeństwa.