Podpowie ktoś jak założyć sprężynę na bęben pas?
Wywaliło mi i niestety mam problem bo nie umiem jej nawinąć:(
W przypadku pasów Moravana nawinięcie było nieintuicyjne na początku - sprężyna "luzem" miała wygięcia w dwie różne strony, większość długości sprężyny była wygięta w jedną stronę, mniejsza część w drugą - tą dłuższą część trzeba było nawijać odwrotnie, niż wskazywał na to kształt sprężyny. Na szczęście sama sprężyna jest ładnie wykończona i nie ma problemu z tym, że wcina się w skórę, dzięki czemu można to było robić bez rękawiczek (a im więcej było nawinięte tym ciężej było to utrzymać w palcach). Odezwij się na PW jak chcesz to Ci podrzucę zdjęcie tego jak to wyglądało u mnie, powinienem jeszcze te fotki gdzieś mieć. Nie wiem jakiej firmy masz pasy, ale może sama sprężyna będzie podobna jak w moim przypadku...
Podobno nie zwijające się pasy są poprostu sztywne od brudu. Koleha kiedyś umył je bez demontażu i zaczęły się ładnie zwijać.
Pasy Moravana w Trucku wymagały w moim przypadku nawinięcia sprężyny od nowa, bo widocznie sama sprężyna straciła już część swojej pierwotnej siły. Po samym praniu pasy zwijały się lepiej, ale wciąż bez rewelacji.
Samo naciąganie sprężyny jest stosunkowo proste i nie wymaga rozbiórki mechanizmu (wystarczy wyciągnąć sam pas), trzeba to tylko zrobić z głową i niestety ustalić to wstępne naprężenie metodą prób i błędów na jednej stronie - plus jest taki, że drugą potem można zrobić na podstawie tej pierwszej.

Mile widziana druga para rąk do włożenia pasa i bolca blokującego po naciągnięciu sprężyny.