1500zł za konserwacje to aż podejrzanie za tanio.
Dokladkie mówiąc, to 1700 zł.
Wszystko zależy. Jeśli prowadzisz DG, zatrudniasz kogoś, wynajmujesz budynek od kamienicznika, masz cały sprzęt w leasingu/kredycie, rozliczasz każdą złotówkę itp., a w miesiącu takich konserwacji robisz 2 albo 3 maks. 5, to rzeczywiście 1700 zł jest raczej poniżej kosztów.
Ale jak jesteś stodolarzem, główne koszty to materiał i robocizna. W dodatku dopiero "robisz sobie renomę". A całość gnieciesz po godzinach. Wtedy ten rachunek wygląda zupełnie inaczej.
Prawda jest taka, że jak chcesz mieć dobrze to albo rób samemu, albo szykuj conajmniej 7-8 na fachowców z górnej półki
Dlatego robiac cokolowek już przy polonezie w myślach pomstowałem na dziadka, który garaż z kanałem zrobił 3,5x4m i drzwi wjazdowe 1,8m, za to nawę bez kanału 4x4 i drzwi szerooie na 2,5m XD Jakby wszyscy do końca świata mieli jeździć maluchami...
Teraz albo podnośnik w stodole, albo zdawanie się na partaczy...
Ale trzeba przyjąć do wiadomości, że obecnie fachowcy chcą za tydzień roboty skasować jakby cały miesiąc robili.
Jak wyżej. Plus to, ze ostatnie 35 lat pompowano bańkę "kariery po studiach". Pełno jest teraz melepet, które przerzucaja papiery jak źli, a do wymiany żarówki czy przykręcenia gniazdka wołają "specjalistę" płacąc za 5 min. małpiej pracy 100 czy więcej złociszy....
No i "koszty", pozostaje pytanie czy te koszty są zawsze zasadne? Bo czy takiemu elektrykowi jest potrzeby leasing na Mercedesa? Na Sprintera pewnie tak, ale na CLE AMG jako samochód służbowy już chyba niekoniecznie? A ktoś za ten leasing musi zapłacić. Czyli paradoks, "robią koszty", a żeby urobić na koszty muszą zwiększać dochody, czyli golić klientów...
Sąsiad ma firmę budowlaną we Francji. Jak przyjechał kiedyś ma urlop swoją X7 w M-Pakiecie, to się go zapytałem dlaczego nie wziął sobie pełnoprawnej Mki? A on mi na to, ze francuska skarbówka zaraz by się doczepiła po co mu sportowy samochód do firmy budowlanej?
Taka drobna różnica między państwem poważnym a kartonowym bantustananem. ..