Wiem że trzeba tam dotoczyć jakąś kryzę lub coś innego zrobić aby połączyć most Volvo z wałem Poloneza.
Jakby ktoś miał rysunek, zdjęcia jak połączyć obie te rzeczy to bardzo proszę aby je tu wrzucić lub ewentualnie na maila podesłać matrix3111@o2.pl bo chcę go w święto już zamontować do auta (to wycie, huczenie i rzegotanie już mnie dobija)
Z góry dziękuję za pomoc
jak połączyć wał z mostem ..
jeśli masz krótszy wał to można wykonać adapter robi się to na takiej samej zasadzie jak dystanse zmieniające rozstaw śrub.
Najpierw ściągasz wymiary talerza z mostu i rozstaw śrub (można na tekturce odrysować i zaznaczyć otwory i dorabiasz taki talerzyk z grubej blachy z otworami
potem to samo robisz z końcówką wału (odrysowujesz i dorabiasz taki talerzyk)
na końcu komin - czyli tulejka .. łącząca jeden talerzyk z drugim misi być tyle miejsca żeby zmieścić nakrętkę.
z takim wzorem do tokarza i ci dorabia taki adapter - przykręcasz go do wału napędowego i jedziesz zawieźć do wyważania ( w PKS'ach starych to mogą ci wyważyć)
to samo
jak połączyć wał z mostem ..
jeśli wał pasuje na długośćMusiałbyś ściągnąć wzór końcówki z wału od volvo i dorobić taki sam albo odciąć szybciej i przyspawać (lepiej żeby dać do zakładu ślusarskiego to oni to automatycznie/maszynowo pospawają a nie ręcznie migomatem)
Całość zawieźć do wyważenia.
zakładać i jechać!!!