Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 66608 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #540 dnia: Lipiec 02, 2022, 08:33:59 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Poskładałem przód po wczorajszym pomalowaniu maski w masterze. Do przygotowania pod malowanie nie można się przyczepić - zarówno jeżeli chodzi o przygotowanie powierzchni pod lakier, jak i samej komory lakierniczej, do roli jakiej trzeba było przystosować halę produkcyjną, w której przez cały dzień był przeciąg. Samo malowanie wyszło natomiast słabo. Wiem, co ja zrobiłem źle... Oraz co źle zrobił mieszacz lakierów, bo jak dla mnie, kolor, który dla mnie zrobił, to nie jest nawet inny odcień tego samego koloru, lecz w ogóle inny kolor. Różni się jak cholera. Odwiedzę go dziś; choćby z ciekawości, jak się do całej sprawy ustosunkuje.

« Odpowiedź #541 dnia: Lipiec 02, 2022, 10:09:00 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Na końcowy kolor ma wpływ wiele czynników miedzyinnymi ciśnienie w układzie,ustawienia pistoletu czy nawet odległość malowania więc jeśli nie przyszedłeś z reklamacją jak jeszcze farba była w puszce to gość będzie miał wywalone na Twoje stosunkowanie się  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #542 dnia: Lipiec 02, 2022, 10:36:17 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
upały też są problemem przy lakierowaniu.

« Odpowiedź #543 dnia: Lipiec 02, 2022, 12:38:59 pm »

Offline AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Kurde, jaki sens jest produkowanie tego wlewu bez tego gwintu?

Taki żeby sprzedać na Allegro.
No tak to by można o wszystkim powiedzieć.

brak gwintu wewnętrznego, zatem nie można do tego przykręcić adapterów
i dobrze, bo to adapter jest, wiec ile adapterow chcialbys ze soba skrecac ;>
adaper przykrec bezposrednio do wlewu,
a dlaczego bez gwintu ? bo mozna, a przy okazji nie pozwala ze soba skrecac nieskonczonej liczby przedluzek,
i zawsze to jeden proces produkcyjny mniej, bo nie trzeba gwintowac,
zwykle wlewy tej samej firmy maja gwinty

No np. ACME nie wkręce bezpośrednio, tylko przez taki adapter. Tak zresztą robię od 10 lat, bo tyle mam gaz w tym aucie. Taki dokręcany wlew, który dostałem przy montażu ma ten gwint (oznaczenia ma te same).

Więcej bym nie łączył, bo za długa dźwignia by się zrobiła i jeszcze wyłamało by mocowanie samego wlewu.

Z ciekawości w wolnej chwili zajrzę na warsztat w pracy, może jest tyle materiału, że da radę to nagwintować.

Ta przedłużka, to niby do poloneza jest potrzebna? Ja mam wlew schowany pod klapką i jest normalnie zamontowany i nie trzeba żadnych przedłużek. Tam jest na tyle miejsca, że wszystko się elegancko mieści.
Nie, to akurat Octavia 2.
W Poldku mam niestety w zderzaku, może kiedyś przeniosę pod klapkę.

« Odpowiedź #544 dnia: Lipiec 02, 2022, 14:18:59 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło

Na końcowy kolor ma wpływ wiele czynników miedzyinnymi ciśnienie w układzie,ustawienia pistoletu czy nawet odległość malowania
No bez jaj... Może przy metaliku, czy perle... Tutaj był lity akryl, chociaż przy litej bazie też nie wyobrażam sobie, żeby czynniki, o jakich piszesz, miały wpływ na odcień.

jeśli nie przyszedłeś z reklamacją jak jeszcze farba była w puszce to gość będzie miał wywalone na Twoje stosunkowanie się 
Wiesz, ja nie od dziś u niego kupuję. I nie zlekceważył  mnie. Problem w tym, że u niego we wzorniku ten kolor rzeczywiście tak "ch*"owo wygląda. Ale w innej mieszalni pokazano mi próbki, które bardziej przypominały to, co mnie interesuje. Ale szef też ostrzegł, że nie ma gwarancji, bo białe są problematyczne. Dziwi mnie to, bo zamawiałem biały kolor do C15, do lublina, czy choćby 9016 z palety RAL, bo domalowywałem na szybko profile aluminiowe - i odcień zawsze pasował.

Cytuj (zaznaczone)
upały też są problemem przy lakierowaniu.
Z tym się akurat zgodzę. Lakier zbyt krótko jest mokry - szybko wysycha; i wpyłka obok chwilę wcześniej położonego już lakieru, nie rozlewa się całkowicie w tym lakierze, lecz jedynie częściowo się wtapia. Będę miał kiedy czas, to może zeszlifuję i wypoleruję.

« Odpowiedź #545 dnia: Lipiec 02, 2022, 14:45:52 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
No bez jaj... Może przy metaliku, czy perle... Tutaj był lity akryl, chociaż przy litej bazie też nie wyobrażam sobie, żeby czynniki, o jakich piszesz, miały wpływ na odcień.
w akrylu to nie ma znaczenia, roznice sa tylko w tym jak dlugo stary lakier jest juz wystawiony na warunki atmosferyczne i jak duzo w niego weszlo brudu,
dodatkowo bialy jest najbardziej problemowy w uzyskaniu odpowiedniego odcienia
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #546 dnia: Lipiec 02, 2022, 23:10:38 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
W sumie nic nie zrobiłem przy samochodach. Przepaliłem, przejechałem kawałek aby się nie zastały.

Zaliczyłem dziś zlot pojazdów zabytkowych. Dobrze, że nie pojechałem Polonezami, bo przy tych wszystkich wystawowych cackach moje PN'y wyglądają niezbyt efektownie. Fakt zlot był raczej nie za duży, ale polonezów było dosłownie 5 lub 6. Większość 125p i 126p. Nawiasem wsponę, że ze swoistym podziwem patrzyłem na tych nastoletnich uczestników, którzy przybyli swoimi Ogarami 200. Po tablicach rej. było widać, że przejechali co najmiej kilkadziesiąt km. Mój ogar nigdy nie zaszczycił mnie taką trasą bez awarii...
No i oczywiście podsłuchałem dialog starych januszy, którzy kategorycznie i jednoznacznie skrytykowali ideę stosowania olei syntetycznych w starych samochodoach (np. warszawa)...

« Odpowiedź #547 dnia: Lipiec 03, 2022, 13:55:13 pm »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Ja już jakiś czas temu przestałem na zloty klasyków jeździć bo to są istne jaja co tam wpuszczają,jak będę chciał pooglądać plusy i eleganty to se z piwem na podwórko wyjdę posiedzieć  <lol2>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #548 dnia: Lipiec 03, 2022, 14:00:15 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Plusy i eleganty, chłopie, ja ostatnio passaty bepiątki widywałem jako "klasyki" :P

Co do januszowych dialogów, to "syntetyk zły" jest zestawem obowiązkowym obok "silniki 125p były lepsze od polonezowskich", "ja miałem 125p jeszcze na włoskich częściach i z silnikiem 2.0" "o ten fiat to już nowszy bo nie na pionowych lampach" i "tak wyregulowałem gaźnik, że palił 6 litrów na setkę" :P
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2022, 14:03:01 pm wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #549 dnia: Lipiec 03, 2022, 14:41:36 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Subaru stoi u gazownika na montażu instalacji lpg.

Jeżdżę więc wszędzie Polonezem. Czy to się podoba purystom, czy też nie, Polonez Caro stał się klasykiem. W ciągu kilku dni 3 osoby zagadały mnie o ten samochód, za każdym razem twierdząc, że fajny klasyk i ładnie utrzymany. Kiedy gdzieś go stawiam, ludzie się oglądają. Jak jadę przez miasto, ludzie się oglądają. Miłe uczucie :) sam Polonez natomiast prosi już o wymianę łożysk półosi bo coraz mocniej je słychać. Zaczęło mi też brakować dołu w roverowym 1.4, nie mogę się doczekać żeby wleciało 1.6 16V.

Co do Januszowo-dziadkowych opowieści, ja zawsze wysłucham, uśmiechnę się i nie próbuje ich wyprowadzać z błędu ;) a z tymi autami na zlocie to z jednej strony fajnie, że polskie auta mają jakieś fory dla młodszych wersji ale z drugiej, było to spoko póki na całym zlocie był j jeden polonez plus i jeden elegant, a kiedy te auta dominują zlot to trochę traci to pierwotny zamysł... Lubię auta z lat 90' ale te z końca lat 90' dopiero są na progu stawania się klasykami ;) chociaż patrząc z drugiej strony, czas szybko płynie, polonezy i maluchy zniknęły jako pojazdy użytkowe, wie czemu by nie wpuszczać ich masowo na zloty? Chętnie bym pojechał kiedyś na zlot youngtimer Warsaw gdzie jest duży miszmasz wszystkiego, przynajmniej sądząc po zdjęciach
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2022, 14:51:47 pm wysłana przez Dawid91 »

« Odpowiedź #550 dnia: Lipiec 03, 2022, 15:01:41 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
No te opowieści zawsze są takim miłym dodatkiem do zlotów, kabaret za darmo. Pamiętam, jak "Stalin" na swoim 132, po usłyszeniu któryś raz z kolei o pięknym mirafiori, wrzucił na tylną szybę naklejkę "to nie jest mirafiori" :D

Przy wymianie łożysk pamiętaj nie montować pierścienia z zestawu samobójcy margo, Morfina dorabia nowe, pasujące pierścienie półosi.

« Odpowiedź #551 dnia: Lipiec 03, 2022, 15:17:02 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Dla nas, co niektórych, Plus to jest normalne auto użytkowe. Ale weźcie pod uwagę, że niektórzy pasjonaci urodzili się po zakończeniu ich produkcji.

« Odpowiedź #552 dnia: Lipiec 03, 2022, 15:38:39 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Subaru stoi u gazownika na montażu instalacji lpg.
zaznaczyles sobie sruby kolektora dolotowego, zeby sprawdzic,czy sciagneli kolektor do nawiertow ?
ostatnio zdjalem glowice i nie wiem, czy wiory alu moglyby tak porysowac cylinder, ale cos to zrobilo, a ja musze szukac silnika na wymiane,
dlatego nie toleruje wiercenia metalowych kolektorow bez usuniecia ich z auta

Dla nas, co niektórych, Plus to jest normalne auto użytkowe.
jeszcze jak...
tak na 21,37%
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #553 dnia: Lipiec 03, 2022, 15:41:50 pm »

Offline CieniaczRider

• Sympatyk
    • Polonez Caro Plus
To ja muszę dać naklejkę "Tu nie ma silnika Rover-a", bo większość zagadujących od razu pyta, czy pod maską Rover siedzi  <lol>

Przegarnąłem trochę Poldka, w plusowej desce pojawiło się małe pęknięcie, ciekawe, kiedy poleci cała?  <mysli>

Od tygodnia zaś śmigam służbowym Expertem, więc prywatne auta rzadziej jeżdżą, no i cena paliwa mnie tak nie boli xD

« Odpowiedź #554 dnia: Lipiec 03, 2022, 17:53:44 pm »

Offline banned

• Sympatyk
No cóż, ja swego czasu swoje wyczyściłem na szlifierce ze szczotką drucianą (okrągłą) ile tylko się dało, odtłuściłem i pomalowałem najzwyklejszą śnieżką do metalu bez żadnego podkładu i wytrzymało kilka zim, a tera

Tak robiłem u siebie. Hammerite/Śnieżka do metalu w wybranym kolorze, prosto na rdzę. Miałem ładne "tuningowe" tarcze w ten sposób, nic nie odpadało ani psułu się z tego powodu.
Gdzieś po dwóch latach jedynie odcień robił się trochę blady, ale trzymało się mocno.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2022, 18:00:52 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #555 dnia: Lipiec 03, 2022, 17:57:40 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Dziś pierwszy raz próbowałem piaskować rdze na aucie, idzie to ślamazarnie, bo kompresor ma za małą wydajność, jednak i tak lepiej to wygląda niż jakbym tylko rdze wyszlifował. Ogólnie to ruszyłem z remontem blacharskim Omegi, myślałem że będzie gorzej, ale za wesoło też nie jest. Sprzęt jednak skompletowany to trzeba robić, jutro spawanie przy podłodze i naprawa kilku dziur w podłużnicach. Potem wylatuje dyfer, bak i tylne sanki, w których muszę wymienić tuleje i je odmalować. Ciekawe co wyjdzie z tyłu auta?

Patrząc na te wrzery, to mogłeś zacząć szlifierką. Tu co najmniej jeszcze kwasem trzeba trafić, żaden podkład tego nie ogarnie.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #556 dnia: Lipiec 03, 2022, 18:45:24 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Lakierowanie proszkowe, zawsze kojarzy mi się z odpadającą płatami farbą na kabinach ciągników Zetor. Schodzi normalnie całymi kawałkami. Albo to jest tak na sztukę zrobione, albo nie wiem.
Czym dłużej siedzę w tematach związanych z wszelkiego rodzaju powłokami malarskimi, tym mocniej obstaję przy teorii, iż kluczowe jest przygotowanie powierzchni. Farba proszkowa polimeryzuje podczas wygrzewania - i to jest akurat fajne, bo powłoka jest twardsza (dokładnie tak samo w natryskowych działa utwardzacz), ale jak ktoś kładzie lachę na przygotowanie powierzchni (odpylenie, odtłuszczenie/wytrawienie), to nawet najzajebistsza farba będzie płatami odpadać.

« Odpowiedź #557 dnia: Lipiec 04, 2022, 01:54:03 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
w piątek przywiozłem most od 132 od magika który wymienił łożyska w dyferencjale i ustawił wszystko według książki. magik ma oryginalne przyrządy FSO i wiadomości! most już jest przerobiony do Poloneza. dziś dorobię uszczelkę i zaleję nowym olejem. we wtorek go pomaluję a w środę spróbuję wyjąć stary, oryginalny i włożyć "nowy".
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #558 dnia: Lipiec 04, 2022, 02:26:20 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Gdzie Ci się udało znaleźć takiego magika? Jeśli to nie tajemnica :) Ciekawe, jak będzie się zachowywał most po jego naprawie.

« Odpowiedź #559 dnia: Lipiec 04, 2022, 14:46:41 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
wiedziałem o magiku już dawno, że coś tam robi. wyobrażałem sobie takiego "stodołowego" dłubacza. miałem wątpliwości ale na miejscu okazało się że magik ma dobrze wyposażony warsztat. pracował kilkadziesiąt lat w kolumnie transportu sanitarnego, przeszedł szkolenie w FSO i uczył praktykantów w szkole przyzakładowej. ma oryginalne FSO, przyrządy do naprawy mostu. niestety, magik jest już na emeryturze i nie ma ochoty zajmować się dyframi Poloneza czy Fiata. poza tym nie ma podkładek dystansowych.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.