2681km - tyle zrobiłem fiatem od końca większego remontu mechanicznego, przedwczoraj wróciłem z drugich, i ostatnich w tym roku wakacji. Pojechał, dojechał gdzie trzeba, został uwieczniony na niemieckim fotoradarze, popływał promem, i wrócił. No - może jeszcze jakiś zlot by zaliczył...

Co jak co, ale nie sądziłem, że będę wyprzedzał taki konwój na ekspresówce. Tych amfibii był cały sznur, na trasie stoją nawet znaki z ograniczeniami prędkości dla nich (przy czym nie bardzo się ich trzymali z tego co zauważyłem, ładnie zasuwały):

A taki widok miałem przez tydzień codziennie rano (w sensie auta, nie metal ze szczoteczką do zębów)

Po tylu kilometrach w fiacie i przesiadce do caro w abimexie czuję się, jakbym przesiadł się z wozu drabiniastego do normalnego auta. Co oznacza, że mam jeszcze sporo do zrobienia (i poprawienia) w fiacie... przede wszystkim wibracje (mimo wyważenia w zakładzie w Bielsku są skandaliczne przy 80-90km/h i 110km/h, później są coraz słabsze), wytłumienie, którego w fiacie względem poloneza brak i to słychać, hamulce, które są ciągle wyraźnie słabsze od fabrycznych lucasów, no i cholernie ciężko chodzące koło kierownicy po ostatnich naprawach zawieszenia... Zbieżność też do poprawy, bo ściąga w prawo przy dużej prędkości.
Spalanie gazu wyszło dość spore - przy 140km/h na autostradzie wciągnął ponad 12L gazu. Ale to pewnie kwestia aerodynamiki cegły, dużego załadunku, i aparatu zapłonowego, któremu nie poświęciłem dość uwagi, tylko po prostu wcisnąłem go do auta prosto z półki, przez natłok zajęć i brak czasu na uruchomienie lampy SUS-9 nie bawiłem się w wymianę sprężynek i sprawdzanie charakterystyki na obrotach.
Jestem za to miło zaskoczony dokładnością prędkościomierza. Przekłamuje o... 1km/h

A nic w nim nie dłubałem. Układ chłodzenia też super, można pruć i z gazem w podłodze pod górę, jak na stary typ z wąską chłodnicą daje radę. Fakt faktem, nie było ekstremalnych upałów tylko jakieś 26-27 stopni pierwszego dnia jazdy nad morze.
Ale wakacje się udały, i to jest najważniejsze
![:] :]](http://forum.fsoptk.pl/Smileys/emoty/kwadr.gif)